Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wybieraka skrzyni biegów w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
raczej ori nie, ale założyć można [emoji14]

ASO przyjęło zwrot, a zestaw z literka B byl tańszy o 6,50 także jeszcze zarobiłem na tym [emoji23] Za drugim razem wymiana poszła sprawniej ale mam wrażenie, że jeszcze minimalny luz jest pomiędzy guma, a drążkiem.

75885d2efed7be589e7b9f8e9af65e64.jpg2f07e19e80be00a813993bc6b0ce8140.jpgeda9a0658d01fac56e0c75d50ac324e7.jpg

Przed wymianą:

[/url]

Po wymianie:

Opublikowano

Jakiś tam luz raczej musi być, nie da rady, żeby to spiąć na sztywno... dałeś jakiś smar pod kulkę ? Po pewnym czasie i tak te elementy sie spasują i biegi będą zmieniać się lepiej [emoji6] mimo wszystko mod jest dla mnie obowiązkowy po latach, fajnie po tym drążek pracuje, jest taki sprężysty, wchodzi elegancko na swoje pozycje i odbija...jakby dopiero co z fabryki wyjechało [emoji14]

Opublikowano

No dokładnie Kamil, u mnie do tej pory biegi są masełko, wajcha chodzi fajowo sztywno i bez oporów :dance:

Opublikowano

U mnie już chodzą elegancko, a różnica jest spora, bo wcześniej czasem podczas przyspieszania drążek obijal mi sie o blokadę bearlock [emoji39]

Tak, dałem smar litowy do sworzni/łożysk.

Opublikowano

W ramach wyjaśnienia z zestawem naprawczym - dobiera się po VIN

Do nr nadwozia 8E-3-500 000 idzie 8E0798151, ale w 2005 zastąpiony 8E0798151B

Do nr nadwozia  8E-4-500 001 idzie 8E0798151B

i dalej:

skrzynia.png.12998f1514f749e835f0919056d3a623.png

A może zmierz średnicę otworu i podamy, że dla takiego wymiaru potrzeba 8E0798151B, a dla mniejszego 8E0798151C

Opublikowano

Średnice otworu tego elementu?

Wg mnie najprościej zerknąć od spodu... Czy jest zestaw z dziurką czy bez [emoji39]

Jak z dziurką to 8E0798151B, jak bez dziurki to 8E0798151C [emoji3]

Chociaż jak u was skrzynia jest z B7 to zestaw z literka C jest od 2005r, a do B6 skrzyni 6B z literka B. W skrzyni 5B nie pokazuje zestawu naprawczego.

I warto dodać, że dla 8E0798151B występuje zamiennik firmy "TOPRAN 111344" - koszt 25/40zl.

d7c404aeb0f03011d6d723b0a24a3daa.jpgfa781e9cacc7211a5537382721ba8d6a.jpg

Opublikowano

Jak coś to skrzynie HCK nie tylko szły w B7, bo i w B6 też były :cool1:

Opublikowano

HCK to skrzynia od 2.0tdi b7, a6c6,exeo, w b6 były HCF

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, zakładał ktoś z Was ten zamiennik z toprana 8d0798151? Różni się coś od ori? Mechanik kupił toprana i nie wiem czy nie lepiej do ASO podjechać

Opublikowano
1 godzinę temu, jolley napisał:

Panowie, zakładał ktoś z Was ten zamiennik z toprana 8d0798151? Różni się coś od ori? Mechanik kupił toprana i nie wiem czy nie lepiej do ASO podjechać

Kiedyś zakładałem było wszystko Oki. Trzeba odpowiedni smar zastosować. 

Opublikowano
W dniu 2.06.2018 o 18:08, luki19862121 napisał:

Kiedyś zakładałem było wszystko Oki. Trzeba odpowiedni smar zastosować. 

Zdradź proszę jakiego rodzaju smar trzeba użyć :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 26.01.2016 o 12:23, MemberA4 napisał:

Tak takie gniazdo jest w obu wybierakach nie skrzyniach :)

Luz musisz znaleźć, może być że śrubka od wybieraka przy skrzyni za krzyżakiem jest źle dokręcona(śrubka jest ze stożkiem i wchodzi w taki punkt na drążku od skrzyni, po wykręceniu śrubki widać go) , może być luz na krzyżaku drążka wybieraka, możesz mieć luźne połączenie drążka wybieraka z resztą kasety w tunelu( w tych przypadkach byś miał problemy z poprawnym wbijaniem biegów choć mogę się mylić :decayed: ), możesz również mieć nie dokręcony drugi drążek przy skrzyni, następnym etapem poszukiwań właśnie jest to gniazdo. Jeśli w tych elementach nie znajdziesz przyczyny to coś ze skrzynią musi być. Rozebrałem cały wybierak od skrzyni 5 na części drobne i tam za bardzo nie ma elementów sprężynujących które odpowiadają za powracanie drążka. Na początek rozłącz ten drążek z krzyżakiem od skrzyni i sprawdź kombinerkami czy ten drążek ze skrzyni od zmiany biegów próbuje wracać do pozycji środkowej jak nim będziesz próbował przekręcić w lewo, prawo bo według mnie to on jest odpowiedzialny za powrót lewarka do pozycji środkowej.

To jest ten krzyżak przy skrzyni i tam widać też tą śrubkę.

Zdjęcie pożyczyłem z forum :)jlp6inz6.jpg

Jak wrzucasz 1,3,5 to drążek jest wyciągany ze skrzyni i gałka jest w pozycji przód

Jak wrzucasz 2,4 to jest wpychany do skrzyni gałka w pozycji tył

Lewo prawo to juz będziesz wiedział:)

Panowie mam problem właśnie z tym przegubem/krzyżakiem jak zwał tak zwał. Mam A6 C4 z silnikiem 1.8ADR i sprawa wygląda tak że od jakiegoś czasu pojawił mi się taki delikatny stuk z wybieraka, ruszając lewarkiem w lewo i w prawo czuć takie przeskakiwanie i stuk. Nagrałem też filmik:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam!

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki będzie nr zestawu naprawczego "jabłka" do 1.8t  bfb  5biegów?

W temacie głównie mowa o tedeikach, w etce też nie mogę znaleźć tych numerów :think2:

Z góry dzięki :hi:

Opublikowano
8 godzin temu, franc321 napisał:

Witam!

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki będzie nr zestawu naprawczego "jabłka" do 1.8t  bfb  5biegów?

W temacie głównie mowa o tedeikach, w etce też nie mogę znaleźć tych numerów :think2:

Z góry dzięki :hi:

tu nie ma znaczenia diesel czy benzyna,tylko 5 czy 6 biegów, w 6b są zestawy naprawcze ,w 5b całe drążki,dotyczy luzu przy skrzyni ,jeśli pod drążkiem to jest takie same w 5b i 6b

Opublikowano

Mam u siebie luzy drążka, góra/dół, ale też jak wrzucę bieg to lewarkiem można ruszać delikatnie we wszystkie strony. Standardowo ciężko wchodzi 2, a podczas przełączania biegów delikatnie szarpnie. Obstawiałem sprzęgło, ale to chyba skrzynia :confused4: Sporo czytałem na forum na temat kiepskich skrzyń...Tak to wygląda:

Czyli mechanizm, miedzy lewarkiem a skrzynią, który mogę wymienić to zestaw 8E0 798 151 C ? A "jabłko" tylko jako cała kaseta z dźwignią/lewarkiem?

Edytowane przez franc321

Opublikowano

Nie ,jak chcesz przy lewarku to wymieniasz kulkę i pierścień w którą wchodzi ,a nie całą kasetę, ten zestaw  8e0 798 151c jest do skrzyni 6 biegowej, w 5 biegowej trzeba wymieniać całe drążki bo zestawu naprawczego nie ma

Edytowane przez greg2505

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, niby przeczytałem całe "kompendium" :) ale proszę o podpowiedź mimo wszystko (w aucie A4Q Mam skrzynię GDZ, 6 biegową i kupiłem zamiennik Topran 111344756 ten z "dziurką" opisany alternatywnie na opakowaniu jako  8E0798151B) 

- czy to jest ok do tej skrzyni bo widzę że producent w swojej radosnej twórczości stosował dwie różne średnice kuli?

- czy aby to wymienić dam radę wyjąć ten drążek bez opuszczania skrzyni, bo z tego co doczytałem bez jego wyjęcia byłoby to b trudne. (jakieś praktyczne porady jak wyjmować drążek do regeneracji)

Opublikowano

Przyrównaj swój VIN do tego co napisałem w tym poście: https://a4-klub.pl/topic/253213-wymiana-wybieraka/?do=findComment&comment=5291555 i Ci wyjdzie który musisz kupić... 

Opublikowano
23 minuty temu, kamil-vag napisał:

Przyrównaj swój VIN do tego co napisałem w tym poście: https://a4-klub.pl/topic/253213-wymiana-wybieraka/?do=findComment&comment=5291555 i Ci wyjdzie który musisz kupić... 

No niby przyrównałem i kupiłem ten z otworkiem. Teraz pozostaje pytanie - jak najsprawniej to zmienić, jak krok po kroku demontować ten drążek z tym plastikiem