Opublikowano 30 Grudnia 201411 l ja mam 180tys przelotu.tyrka juz od dłuzszego czasu ale tylko rano w zimie.nie wiem czy olej ma cos do tego bo przedtem jezdziłem na mobil1 5w50(chyba) a teraz motul xces 5w40 i żadnej róznicy nie odczułem ale zostałem na motulu bo jest go więcej w bance
Opublikowano 10 Stycznia 201511 l w mojej BEX-ie przebieg 115000 i też rano zaklekota olej wymieniłem na LM 5w40 razem z płukanką i dalej to samo. Zastanawiam się czy przy takim przebiegu są możliwe problemy z napinaczem czy łańcuchem (przebieg zgodny z wydrukami z ASO)
Opublikowano 10 Stycznia 201511 l koledzy ja u siebie zmieniłem napinacz łancuch bo tez głośno trzaskał łancuch ale na rozgrzanym silniku jak zapaliłem auto to dopiero ustawało po 20-50sek,po zmianie było dobrze ze 2dni puzniej znowu i tak do teraz z tym ze teraz całą zime ani razu się nieodezwał ale wczoraj jak ruszałem w trase to znowu go z początku było słychać i moje zdanie jest takie ze być moze jest troche wyciągnięty łancóch ale większą wine ponosi olej i przytkany smok a zeby dojsć do smoka to kazdy wie ile to pracy wię pozostaje zrobić dobrą płukanke i wlać dobry olej
Opublikowano 18 Stycznia 201511 l większą wine ponosi olej i przytkany smok a zeby dojsć do smoka to kazdy wie ile to pracy wię pozostaje zrobić dobrą płukanke i wlać dobry olej sama płukanka niewiele Ci pomoże.obowiązkowo micha w dół i czyszczenie smoka
Opublikowano 18 Stycznia 201511 l Zaraz po zakupie,robił kolega.Zeszło coś koło 4-6godzin z tego co pamiętam ale z przerwami. Warto to zrobić gdyż sitko było nieźle zaklejone.Ostatnio jeden znajomy też ściągał i też miał zaklejone. Edytowane 18 Stycznia 201511 l przez Rabbi
Opublikowano 19 Stycznia 201511 l Jak zmieniacie napinacze to przyjrzyjcie się zębatkom wałków. Z lewej używany wałek po 130 kkm prawdopodobnie a z prawej mój po 280 kkm, zdjęcia z d*py bo telefonem po ciemnku ale róźnice chyba widać. Jak mi gość to poskłada i będzie działać to napisze wiecej
Opublikowano 19 Stycznia 201511 l a pod silnikiem te sanki trzeba tez odkręcać całe czy tylko tak aby miska wyszła no i chyba coś z zawieszenia
Opublikowano 19 Stycznia 201511 l z tego co pamiętam to sanki były odkręcone i opuszczone a silnik odkręcony na łapach i podniesiony lekko do góry i wtedy dopiero micha wyszła
Opublikowano 3 Lutego 201511 l No mi już ręce opadają. Raz wymieniłem napinacz na chińczyka to nic, gruchotało cały czas. Wymieniłem na ori z ASO cały zestaw , nawet zmieniłem wałki rozrżadu bo zębatki wyglądały słabo (zdj kilka postów wyżej) to dziwnie działa, też gruchocze dopóki się dobrze nie rozgrzeje, po 10-15 km cisza, nawet jak zamule na 5 biegu do 40 km/h. Czy ktoś na podkarpaciu lub osciennych województwach moze pomóc mi zdiagnozować usterke ? Mechanik się zarzeka że ciśnienie jest bardzo dobre. Nie wiem co z tym autem jest:/
Opublikowano 3 Lutego 201511 l dopoki sam nie zobaczysz cisnienia oleju to wez to pod uwage, dla mechaniora 1 bar na jalowym moze byc ok a tak naprawde jest to sieczka
Opublikowano 4 Lutego 201511 l Ostatnio przeglądając ELSE natknołem się na zapis przy sprawdzaniu popychaczy, że jeżeli występuje grzechotanie to należy wymienic zawór zwrotny w podstawie filtra,sprawdzałem w Aso i jest coś takiego dostępne,dla silnika AWT nr 06A103175 Wrzucił bym stronę z elsy ale nie mogę się połapać jak to zrobić. Edytowane 4 Lutego 201511 l przez strazak93
Opublikowano 4 Lutego 201511 l Ostatnio przeglądając ELSE natknołem się na zapis że jeżeli występuje grzechotanie to należy wymienic zawór zwrotny w podstawie filtra,sprawdzałem w Aso i jest coś takiego dostępne Bardzo ciekawe info. Może się okazać że ludzie wymieniają napinacze, łańcuchy a tak naprawdę nie w tych elementach tkwi problem.
Opublikowano 4 Lutego 201511 l I tak i nie. Wymiana tego elementu moze pomoc TYLKO I WYLACZNIE na kilku sekundowe zagrzechotanie podczas zimnego rozruchu.
Opublikowano 4 Lutego 201511 l Dobre i to,i tak wiekszość boryka się z grzechotaniem podczas zimnego startu,i zazwyczaj diagnoza pada na zużyty napinacz,a jak można spróbować pozbyć się problemu za cenę 60zł,to warto zaryzykować. Edytowane 4 Lutego 201511 l przez strazak93
Opublikowano 4 Lutego 201511 l trzeba odkecic filtr oleju, chłodniczkę i podstawę od bloku. Nastepnie wykręcic zaworek z podstawy, wkręcić nowy i reszta odwrotnie
Opublikowano 4 Lutego 201511 l dzwoniłem do ASO i sami nie wiedzą czy ten zaworek podejdzie mówią ze brak czesci zamiennej
Opublikowano 4 Lutego 201511 l bo w etce do bfb bex avj itd jest właśnie napisane "brak częśći zamiennej" a do starszego AWT jest podany zaworek 06A103175 kwestia jest tylko czy to jest taki sam zaworek jak w podstawach oleju b6-tkiznowu patrząc na nr podstaw filtra (całych) numery się zgadzają dla AWT,BFB,BEX itd, więc skoro podstawy są takie same to i zaworki też. Tak mi się wydaje