Opublikowano 20 Stycznia 20224 l 10 minut temu, JARO/333/ napisał: ale grupa 93 mówi nam o właściwym lub nie ustawieniu rozrządu na pasku gumowym Mówi o ogólnych synchro, a nie tylko o pasku. Przy uszkodzonym czujniku wałka też źle pokazuje wartości ale zacznij od zmiany tego koła.
Opublikowano 26 Stycznia 20224 l Witam, niestety zmiana kółka nie pomogła, przestawienie kółka o jeden ząbek w grupie 090 plus 4-5 z -1-0, grupa 093 nie pokazała wartości, wymiana czujnika też nic nie zmieniła, teraz mam -11 w 093 i minus 1 w grupie 090 silnik dziwnie pracuje jakby głośne wtryski gazowe. Zostaje tylko łańcuch i napinacz nie wymieniony. Przy okazji testowałem endoskop na cylindrze rysa pękniecie?
Opublikowano 27 Stycznia 20224 l 9 godzin temu, JARO/333/ napisał: Witam, niestety zmiana kółka nie pomogła, Takie same wartości były jak na poprzednim kółku po ustawieniu na znakach? 9 godzin temu, JARO/333/ napisał: wymiana czujnika też nic nie zmieniła Czujnik na jaki podmieniałeś, używka, zamiennik jakiej firmy? Często jak nie pokazuje od razu wartości w gr93 to trzeba poczekać aż ecu się "namyśli". Warto też jeszcze raz skasować błędy i oczekiwać na wskazania. Edytowane 27 Stycznia 20224 l przez przem8
Opublikowano 27 Stycznia 20224 l Po zmianie koła nic się nie zmieniło, stare koło było ustawione i naniesiony prawidłowy punkt a na nowym kole było na znaku oryginalnym, ale w grupie 093 było minus 7-8 czyli podobnie jak na starym (-9). Czujnik zamieniony na hela. Po przestawieniu o jeden ząbek głośniej zaczął gdakać i dlatego nie czekałem dłużej. Błędy kasowane były zawsze przed pomiarami.
Opublikowano 27 Stycznia 20224 l Wychodzi że na nowym kole było ok, bardziej niż łańcuch rozrządu podejrzewam że ślizgi są zjechane na napinaczu. A tak wyglądało u mnie Edytowane 27 Stycznia 20224 l przez strazak93
Opublikowano 27 Stycznia 20224 l Jak pisałem wcześniej zmieścić ślizgi i łańcuszek ustawić poprawnie wszysto i się cieszyć
Opublikowano 27 Stycznia 20224 l 53 minuty temu, JARO/333/ napisał: Ślizgi są ok. Wymienię jeszcze łańcuszek, sprawdzę napinacz i ciśnienie oleju.
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l 8 godzin temu, JARO/333/ napisał: Ślizgi są ok. I Ty tak poważanie? ?
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l Wsadź od razu napinacz febiego bez fazatora i nie męcz się więcej z tym gównem. Potem wyłączenie, nawet zdalnie, napinacza w sofcie. Za ułamek ceny markowego zamiennika z fazatorem, który i tak jest śmietnikiem, masz temat załatwiony. Jak masz wywalone zębatki na wałkach to wymiana i tak nie pomoże.
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l Na razie zostaję na starym napinaczu, jutro montuję łańcuszek i ślizgi, ale nie widzę otarć od łańcucha na pokrywie zaworów, ślizgi też nie mają rowków, więc trochę nie mam do końca pewności że to coś zmieni.
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l 3 minuty temu, JARO/333/ napisał: Na razie zostaję na starym napinaczu, jutro montuję łańcuszek i ślizgi, ale nie widzę otarć od łańcucha na pokrywie zaworów, ślizgi też nie mają rowków, więc trochę nie mam do końca pewności że to coś zmieni. Umyłem napinacz w benzynie i naprawdę było tam syfu stary gęsty olej, zobaczę może to była przyczyna. Ciśnienie oleju jutro sprawdzę, gdzie się podłączyć i jaki jest dostęp do czujnika?
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l 2 godziny temu, JARO/333/ napisał: Umyłem napinacz w benzynie i naprawdę było tam syfu stary gęsty olej, zobaczę może to była przyczyna. Ciśnienie oleju jutro sprawdzę, gdzie się podłączyć i jaki jest dostęp do czujnika? w podstawie filtra oleju. Wpinsz sie zamiast fabrycznego czujnika cisnienia. Dostep taki sredni, ale tragedii nie ma.
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l 2 godziny temu, JARO/333/ napisał: ślizgi też nie mają rowków Nie ma sensu ich zmieniać w takim przypadku.
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l Czyli już za bardzo nie wiem, minus 11 w 093 to trochę za dużo, poza tym są drgania silnika, macie jakieś pomysły?
Opublikowano 28 Stycznia 20224 l 53 minuty temu, pelonek1 napisał: Nie ma sensu ich zmieniać w takim przypadku. Niestety jeden przy próbie wypięcia pękł, wiec założę kpl. nowych.