marcinbieniu Opublikowano 16 Grudnia 2013 Opublikowano 16 Grudnia 2013 kontrolka z oleju się zapala po zatrzymaniu dziwny nalot wokół korka na tym plastiku ni jest to tłuste czyli chyba nie olej zresztą jakby się tam dostał ? Proszę o pomoc nie mam zielonego pojęcia auto mam 2 miesiące a zdarzyło się to 3 razy .oczywiście sprawdzałem korek jest dokręcony
piotrzaba5 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wygląda to na walniętą uszczelkę pod głowicą
elmo814 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Opublikowano 16 Grudnia 2013 bylo o tym wiele razy pewnie robisz krotkie odcinki, i auto nie zagrzane jest pojezdzij dłuzsze odcinki i obserwuj auto
marcinbieniu Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2013 obserwuj auto ? mógłbyś określić na co mam zwrócić szczególnie uwagę ?
Labiel Opublikowano 17 Grudnia 2013 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Kontrolka od oleju, piszesz że się włącza. To stan alarmowy i temu trzeba się przyjrzeć. Kiedy się włącza, w jakich sytuacjach.
jacek70 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Opublikowano 17 Grudnia 2013 A może nie masz dobrego styku na czujniki oleju. Kiedyś tak miałem i raz się zaświecała a raz gasła.
Labiel Opublikowano 17 Grudnia 2013 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Kombinujcie dalej od d*py strony a na pewno będzie dobrze Oczywiście, na szybko takie rzeczy jak styk itp można sprawdzić, ale podstawa to sprawdzenie samego ciśnienia oleju. Dopiero jak będzie ok to można szukać sobie dalej wiedząc że z silnikiem jednak wszystko jest dobrze. Nie tak dawno był podobny przypadek. Też szukanie przyczyn było wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba i skończyło się na zatarciu silnika. Nie chce straszyć bo faktycznie może być głupota ale w sprawach oleju trzeba dmuchać na zimne.
piotrzaba5 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Opublikowano 18 Grudnia 2013 A biały nalot w okół korka, to nie daje wam do myślenia? To może być efekt wody w silniku
Labiel Opublikowano 18 Grudnia 2013 Opublikowano 18 Grudnia 2013 A biały nalot w okół korka, to nie daje wam do myślenia? To może być efekt wody w silniku Woda w oleju może być brana równie dobrze z powietrza - efekt krótkich odcinków, niedogrzania auta. Jeśli płynu nie ubywa to nie problem.
ja74687 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgadzam się z kolegą wyżej nalot może się brać z tego że silnik nie jest dogrzany Najpierw zobacz jakie masz ciśnienie oleju jeżeli jest dobre to do sprawdzenia sam czujnik zostaje i jego obwód
imbusek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Mialem tez problem z kontrolka oleju jak sie stalen autem na swiatlach to po chwili zapalala sie kontrolka i dzwiek. Problem robil czujnik temp cieczy. Po wymianie problemu juz nie ma. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
Labiel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Mialem tez problem z kontrolka oleju jak sie stalen autem na swiatlach to po chwili zapalala sie kontrolka i dzwiek. Problem robil czujnik temp cieczy. Po wymianie problemu juz nie ma. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka A co ma wspólnego kontrolka o niski ciśnieniu oleju z czujnikiem temp silnika? Przecież to w żaden sposób nie jest połączone ze sobą.
FLB Opublikowano 25 Grudnia 2013 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jeśli po odpaleniu samochodu zapala Ci się kontrolka oleju i pyka, lub po dłuższej chwili na biegu jałowym (niskie obroty) jest to początek końca pompy oleju. Miałem taki przypadek ze na zimnym oleju pompa miała książkowe ciśnienie a po rozgrzaniu do 90 stopni pompa nie dawała sobie rade i ciśnienie spadało prawie do 1 bara.. dlatego co z olejem zaczynajmy od sprawdzenia ciśnienia. Pozdrawiam
wesz82 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jeśli po odpaleniu samochodu zapala Ci się kontrolka oleju i pyka, lub po dłuższej chwili na biegu jałowym (niskie obroty) jest to początek końca pompy oleju. Miałem taki przypadek ze na zimnym oleju pompa miała książkowe ciśnienie a po rozgrzaniu do 90 stopni pompa nie dawała sobie rade i ciśnienie spadało prawie do 1 bara.. dlatego co z olejem zaczynajmy od sprawdzenia ciśnienia. Pozdrawiam Bo ciśnienie sprawdza się na dogrzanym silniku:naughty:
damian111 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Opublikowano 25 Grudnia 2013 pada pompa olejowa w adr to norma zmieniaj pompę i spij śpokojnie:decayed:
marcinbieniu Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kontrolka zapala sie w dwoch przypadkach jak stoje w miescie w korku dosc dlugo takze odpada ze silnik nie dogrzany .drugi przypadek gdy go przekrece na czerwone na obrotomierzu , bylem ostatnio w trasie w kolobrzegu ok600 km w jedna strone i nie zapalila sie ani razu , dopiero dzis jade do mechanika a i oleju nie bierze . Znajomy mi powiedzial ze jak cisnienie bedzie ok to moze to byc czujnik przeciazeniowy ze sie zacina .Dodatkowo mnie zmartwil ze przy zakupie byl wlany tak zwany moto doktor a ja od razu wymienilem olej i sie zaczelo to dziac wiec silnik moze byc juz do bani , jak wroce odmechnika to sie okaze .
Labiel Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Sprawdź ciśnienie. Nie koniecznie silnik musi być do bani, również dobrze sama pompa może już siadać, lub mieć zasyfiony smok.
ja74687 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak jak kolega wyżej doradził jak narazie sprawdź ciśnienie oleju, może też być sytuacja że sam czujnik ci siada więc na początek ciśnienie oleju jeżeli wszystko będzie ok to wymień czujnik i zobacz co się będzie działo
marcinbieniu Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2014 okazało sie ze smok był zasyfiony po jego wyczyszczeniu wszystko wrocilo do normy , przy wysokich obrotach nie dawal odowiedniego cisnienia przez co zapalala sie kontrolka , narazie chyba po problemie
Labiel Opublikowano 6 Stycznia 2014 Opublikowano 6 Stycznia 2014 okazało sie ze smok był zasyfiony po jego wyczyszczeniu wszystko wrocilo do normy , przy wysokich obrotach nie dawal odowiedniego cisnienia przez co zapalala sie kontrolka , narazie chyba po problemie Co oznacza że ktoś lał kujawski zamiast oleju, albo w ogóle go nie wymieniał.
Rekomendowane odpowiedzi