Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budujesz/remontujesz dom lub mieszkanie? Tutaj możesz zadać pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jestem na etapie szukania ekipy budowlanej. W weekend pojeździłem po okolicy na budowy i "złapałem" kilka namiarów. Czekam jeszcze na odzew paru ekip i do końca sierpnia będę chciał już wybierać konkretnie. Moje pytanie brzmi. Czy praktykuje się podpisywanie umowy przedwstępnej z ekipą ? Chodzi mi o to żebym przez zimę spał spokojnie wiedząc, że mam jakiś haczyk na nich i że wiosną zjawia się na budowie. Jakiś zadatek/zaliczek dawać ?

Opublikowano

U mnie była tylko uwoma"słowna" i nic nikt nie podpisywał i tak jak mówili pierwszy dom po zimie budują u mnie i tak też było.

Opublikowano

żadnej zaliczki nie daj.jak dasz to wtedy oni ciebie mają w garści .

Opublikowano

Siema. Cyz ktoś korzystał z projektów domów z firmy archon dostępnej pod ty madresem: 
archon

Chodzi mi o to czy podany tam koszt budowy stanu surowego zamkniętego ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Nie mówię o jakimś konkretnym projekcie tylko ogólnie czy na to patrzeć czy nie. 

Opublikowano

W przyszłym roku ruszam z budową i powiem Ci, że czytając fora i pytając się znajomych to NIKOMU (no może pojedyncze przypadki) nie udało się zmieścić w kosztorysie jaki zakłada biuro (biorąc pod uwagę materiały tam wymienione). Rozbieżności są duże w zależności od jakości użytych materiałów ale najczęściej pojawia się przedział 15-50%. O tyle więcej te osoby zapłaciły w stosunku do kosztorysu biura.

Kurka to w jaki sposób mogę się zabezpieczyć aby być pewnym, że ekipa wiosną się zjawi i ruszy z budową ?

Edytowane przez marec-ki

Opublikowano

Panowie będę stawiał dom z silki. Trochę ekipy marudzą jak to słyszą ale marudzi również teściu który będzie mi robił elektrykę.

Czy według Was taki komplet Hilti poradzi sobie z bruzdowaniem w silce ?

Hilti DC-EX 125

Opublikowano

Bo silka to twardy i ciezki material,alle według mnie to najlepszy..

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie jako że zaczynam powoli rozglądać sie za oknami do domu.. To na co zwrócić uwagę itp? jakie firmy polecacie? Myślę  nad oknami Drewniano- Aluminiowymi z Sokółki dokładnie te:

http://sokolka.com.pl/okna-drewniano-aluminiowe-puro.html

Może ktoś z Was ma właśnie takie lub podobne i może sie wypowiedzieć na ich temat.

Opublikowano

Budujemy schody do nieba.hehe 238dbb60b62de4c4c2233ec7c0b27bd1.jpg

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 8/10/2017 o 11:45, inzKornel napisał:

Siema. Cyz ktoś korzystał z projektów domów z firmy archon dostępnej pod ty madresem: 
archon

Chodzi mi o to czy podany tam koszt budowy stanu surowego zamkniętego ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Nie mówię o jakimś konkretnym projekcie tylko ogólnie czy na to patrzeć czy nie. 

Ja mam projekt z archona. Nie kupuj sam tylko jeśli będziesz bral kierownika budowy z ewentualnymi zmianami w projekcie to niech kupi sam. Moja kierownik od ceny tej na stronie miała jeszcze około 10% zniżki.  Ogólnie to każdy projekt ma swoją wersję na dane średnie temperatury w kraju. Tzn projekt obowiązujący na małopolskę będzie miał inne wartości cieplne jak na mazowsze(ocieplenie ,okna,ściany). Koszta są tak różne budowy dla poszczególnych regionów że ciężko to ocenić.  Większość jak pewnie zauważyłeś w archonie projektów jest z porothermu a większość jednak buduje z pustaka. Sama wersja ogrzewania może mieć rozpiętość od powiedzmy 25tyś do 60tyś:wink:

Opublikowano

Hej. Ile wziąć za wykopanie szpadlem 7x5m na głębokość 15cm? Zrobienie szalunku, siatki zbrojeniowego i wylanie betonu? Ma na tym stać altanka. B20 beton? Trzeba będzie 20m taczką dowozić beton bo nie ma jak wjechać gruchą.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

siema

korzysta ktoś z Was z ogrzewania domu/mieszkania za pomocą gazu z butli?

zamierzam kupić mieszkanie w którym jest założona właśnie taka instalacja, właścicielem butli, która jest wkopana za blokiem jest właściciel kamienicy i to z nim mam się rozliczać za zużyty gaz

obecnie w mieszkaniu mam gaz ziemny i czytałem, że gaz z butli jest 2 razy droższy

macie jakieś doświadczenia własne bądź znajomych?

Opublikowano
Hej. Ile wziąć za wykopanie szpadlem 7x5m na głębokość 15cm? Zrobienie szalunku, siatki zbrojeniowego i wylanie betonu? Ma na tym stać altanka. B20 beton? Trzeba będzie 20m taczką dowozić beton bo nie ma jak wjechać gruchą.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

2000 pl

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy mam wylane 3 słupy betonowe 25x25cm chciałbym je naciągnąć klejem i wtopić siatkę a na to chyba marmurit dam. Pytanie jakie zastosować narozniki z siatką, metalowe czy PCV?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Aluminiowe z siatką,do elewacji.

Wysłane z s8

Opublikowano

załóż narożniki z siatką .

Opublikowano

A te pcv z siatką to do czego są?

Opublikowano

Również do elewacji.Obojętnie jakie założysz byle były z siatką,mniej będziesz miał roboty.

Wysłane z s8

Opublikowano

Siatka to wiadomo, zastanawiałem się czy jest jakaś różnica niż tylko w materiale. Podziekowal [emoji3]

Opublikowano

Plastikowe są lepsze w 'urabianiu' łatwiej jest wyprowadzać łuki itp.

Wysłane z s8