Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Jutro koniec świata???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawy artykuł o eksperymencie, który jutro będzie miał miejsce w Genewie.

Nawet jest cytat z Nostradamusa.

Panowie będą się bawili w tworzenie czarnych dziur :))) dzięki urządzeniu za 6 bilionów dolarów.

http://www.virginmedia.com/digital/science/endoftheworld.php?vmsrc=vmhpld

http://www.virginmedia.com/digital/science/largehadroncollider.php

in English. W naszym kochanym języku nie potrafiłem znaleźc.

Opublikowano

Wyglada jak Gwiezdne Wrota :blink:

Opublikowano

Oglądałem na Discovery program o tym urządzeniu, pieniądzach i całym rozmachy przedsięwzięcia :slina: Zszokowałem się - pod ziemią, pracuje kilka tysięcy największych mózgów na świecie z dziedzin fizyki, chemii, energii atomowej itp.. Znajduje się tam najnowocześniejsza technologia jaką zna człowiek, tunel próżniowy w którym będą rozpędzać fotony (? - części składowe atomu ?) i całe laboratorium ma średnicę 25 km a naukowcy są w stanie rozpędzić je do prędkości równej 99% prędkości światła.. Nikt z nich jednak nie jest w stanie przewidzieć co się stanie :mysli: Ale są dobrej mysli :decayed:

Opublikowano

Dan Brown opisywal to urzadzenie w "Anioly i Demony" i lepiej zeby jego wizja sie nie spelnila

Opublikowano

eee tam...koniec swiata bedzie wtedy,kiedy wszyscy odpala atomy,ziemia tego nie przetrwa-naukowcy nie zrobia eksperymentu,zanim nie beda pewni efektu,co by to byli za naukowcy,ktorzy w ciemno odpaliliby maszyne nie znajac skutkow :cool1:

Opublikowano

eee tam...koniec swiata bedzie wtedy,kiedy wszyscy odpala atomy,ziemia tego nie przetrwa-naukowcy nie zrobia eksperymentu,zanim nie beda pewni efektu,co by to byli za naukowcy,ktorzy w ciemno odpaliliby maszyne nie znajac skutkow :cool1:

na tym polega przeprowadzanie eksperymentu. tak jak dziecko nie jest świadome skutku włożenia długopisu do kontaktu, tak naukowcy nie są świadomi skutków wielu eksperymentów :tongue4:

Opublikowano

Miałem okazję oglądać LHC na żywo podczas budowy niecałe dwa latka temu - dodam, że jest to tylko nowy osprzęt do starego tunelu - po LEP. Trochę się orientuję w tematach fizyki elementarnej i już wiele razy czytając polskie artykuły "naukowe" w internecie trzymałem się za brzuch.

Co do malikowego cytatu - to ja bym to ujął "Jest niewykluczone, że w LHC uda się zaobserwować cząsteczkę Higgsa, której istnienie przewiduje jedna z hipotez."

Prędkość fotonów - one zawsze biegają z prędkością światła - nie mają masy, więc przy każdej niższej prędkości nie miałyby energii. Poza tym nie można ich przyspieszać w akceleratorach, bo nie mają ładunku.

W LHC i mniejszych akceleratorach są przyspieszane cząstki posiadające ładunek elektryczny - inaczej pole magnetyczne nie wywierałoby na nie wpływu. Są to głównie protony i elektrony, a przynajmniej kiedyś były. W LEP przyspieszano elektrony, a później cięższe leptony - miony i taony. LHC jak sama nazwa wskazuje zajmie się hadronami, czyli od protonów zacznając przejdą do hiperonów i mezonów.

Prędkości cząstek w akceleratorach są sporo większe niż 99% prędkości światła. Dlatego nie mówi się 99,99999%, albo 99,99999999%. Trochę to mało wygodne. Używa się energii w eV, czyli około 10^-19 J. W LHC energia począkowo sięgnie ponad 10TeV, czyli 10^-6 J. A to energia zbliżona do tych z którymi spotykamy się w codziennym życiu, natomiast przenoszona przez niewyobrażalnie lekką cząstkę.

Czarna dziura powstanie, ale będzie żyła niewyobrażalnie krótko, ponieważ będzie to miniaturowa czarna dziura, która wyparuje w ułamku sekundy. Jeżeli jednak tak się nie stanie, to znaczy, że Steven Hawking się pomylił i to dość znacznie :wink4:

Opublikowano

:blink: eee...a moglbys to wylozyc jakos prosciej...

:polew: :polew: :polew: :polew: :tongue4:

no to po klopocie...ziemia uratowana huuuuurrrrrrrraaaaaaaaa........ :drinks: :drinks:[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2008, 16:07_________________________________________________

W LEP przyspieszano elektrony, a później cięższe leptony - miony i taony. LHC jak sama nazwa wskazuje zajmie się hadronami, czyli od protonów zacznając przejdą do hiperonów i mezonów.

....to zdanie lubie najbardziej...[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2008, 16:09_________________________________________________Yelo,ostry wyklad-doceniam wielkie umysly.. :good:

Opublikowano

Odpalili to już czy dalej mamy siedzieć w niepewności :kox:

Opublikowano

Z tego, co się orientuję to pierwsze zderzenia w LHC mają nastąpić 10 września - w środę. Pozostaje jeszcze kilka dni na wydanie wszystkich oszczędności przed końcem świata :polew:

Opublikowano

od poczatku sierpnia jest wiadome ze planowana data to 10 wrzesnia 2008, nie wiem skad te linki znalazles ze to niby ma byc dzisiaj, a szansa ze to bedzie jakiekolwiek zagrozenie dla ziemi to takie jak to ze wygram w totka nie wysylajac losu

tu troche fotek http://www.boston.com/bigpicture/2008/08/the_large_hadron_collider.html

To akurat w moje urodziny :decayed:

Opublikowano

Nikt z nich jednak nie jest w stanie przewidzieć co się stanie :mysli: Ale są dobrej mysli :decayed:

to się skończy jak Hiro :naughty::kox::polew::tongue4::wallbash: :mysli:szima

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...