Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I ty z tego powodu chcesz robić remont silnika i zmieniać olej?..

To jest normalne jak weźmie 1 l na 10tkm przy turbodoładowanym benzynowym silniku. Nie zaprzataj sobie głowy tym problemem chyba że nie masz co z kasą robić to Twój wybór.

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zdecydowanie mam co z kasą robić ;) tylko się zapytałem czy z 0W40 wskoczyć na 5W40 Motula ;)

Opublikowano

5w40 Motul x cess albo liqu Molly 5w40. 0w40 różni się tym że przy oleju 0w różnice odczujesz tylko w zimę podczas rozruchu a w lato bez zmian a klasy lepkości mają bardzo blisko porównywalne do siebie.

Opublikowano

Dominik bardzo dziękuję za radę będę robić zmianę za 2000 km to kupie i zaleję Motula 5W40 ;)

Opublikowano

na 10000 weźmie 1 litr oleju ;)

Niewiele, szczególnie latem i jak trochę gnieciesz.

Opublikowano

Ja bym raczej nie stosował płukanki bo wywali Ci cały syf i może dojść do rozczelnienia a wtedy gwarantowany remont silnika masz zapewniony.

Dobrze, że mówisz to w trybie przypuszczającym... jak mniemam nigdy płukanki nie stosowałeś stąd Twój sceptycyzm...

Kolegę mogę zapewnić, że to taki sam mit z tym rozszczelnieniem i odlepianiem się płatami syfów jak ten, że nie wolno przechodzić z półsyntetyka na pełen syntetyk po np. 200tys.km.

Ja zarówno zrobiłem ten "niedozwolony" krok wiele lat temu w drugim aucie jak i regularnie płuczę silniki płukanką... pacjenci mają się dobrze a w tym co miał od nowości tylko półsyntetyka (10W40) przepał dodatkowo zmalał do zera, po przejściu na 5W40 :hi:

Kolega DanielAudiDaniel mając wcześniej wlanego dobrego fulla tym bardziej nie ma się co obawiać o jakiś płatami odklejający się syf, bo 0W40 niemal cały rozpuścił przez ostatni rok dzięki swoim dodatkom "piorącym" a wcześniej robił to z podobną skutecznością 5W40 :hi:

Tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione:

http://motoroils.pl/dlaczego.html

wyczytać można tam między innymi:

"Jeśli silnik zacznie spalać olej (będzie się przedostawał przez pierścienie do cylindrów), może to oznaczać unieruchomione pierścienie poprzez nagar (przez dłogotrwałe stosowanie olejów z bazami mineralnymi). Może pomóc wtedy wypłukanie nagaru płukanką dodawaną do oleju tuż przed wymianą."

Polecam jednak przeczytać całość tego poradnika.

Opis płukanki:

http://liquimoly.pl/produkty/pro-line-1/engine-flush-pro-line-2662-detail

"Czyści silnik od wewnątrz. Usuwa osady z kanałów olejowych, z rowków pierścieni tłokowych itp. Zmniejsza hałas silnika i zużycie oleju. Poprawia kompresję. Zwiększa niezawodność pojazdu. Umożliwia uzyskanie pełnej wydajności oleju bezpośrednio po wymianie."

i jeszcze propagandowy filmik LM:

https://www.youtube.com/watch?v=OSqwV50M8OE&list=PLu3fLeEhzF714nsej6N1NEpk9zkrQiybE

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Pięknie powiedziane

BeyerBrown

Większość wypowiada się choć sami nie stosowali płukanki.

Ja już płukałem 2x dwa auta i w żadnym prócz plusów nie zauważyłem minusów...

Też nie byłem pewien ale przekonali mnie forumowicze i przeczytanie kilku postów nie żałuję...

Płucz płukanką lej Motula albo LM 5w40 i będzie git różnice widać odrazu

wydukane na T3

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie opinie i za rady :) tak też zrobię tylko jeszcze muszę 2 trasy oblecieć i będzie nowa oliwa na pokładzie :) życzę wszystkiego dobrego pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam a co myslicie o oleju motul x-max 0w40?

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo dobra oliwa

Opublikowano

To ciesze sie :). Niedawno kupilem auto z 1.8t i poprzedni wlasciciel lał taki olej. Zastanawiam sie czy zastosowac plukanke LM przed wymiana...

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nie ma sensu płukać po syntetyku on sam płucze

Opublikowano

Generalnie tak, ale jeśli olej jest przepracowany to spada mu TBN i co za tym idzie zdolności dyspergująco-myjące i powolutku silnik się zaszlamia... tym mocniej, im dłużej zwleka się z wymianą (np. po 15tys.km). Świeża oliwa oczywiście zalegające osady znów oczyści ale po co jej robić pod górkę już na dzień dobry? Niech chlupie sobie od początku w czystym silniku :)

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Panowie przeczytalem cały wątek, mam BFB i byl zalany Valvoline 10w60 vr1, płukanka LM i zmiana oleju na LM ?

Opublikowano

Jak najbardziej :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Szykuję się do wymiany oliwy w swoim 1.8t i po przeczytaniu tego tematu mam kilka pytań. Zrobiłem 8tyś na tym co jest, poprzedni właściciel twierdził że zalał 10w40 i mam kartkę z zagranicy jeszcze że też taki był zalany wcześniej ja bym chciał zmienić na LM albo Motul 5w40 nie będzie problemu ? robić płukankę ? powiem tylko że auto przez te 8tyś wzięło jakieś pół litra oleju. A i jeszcze jedno LM pewnie w sklepie nie dostanę a ten na allegro warto zamawiać ? Ceny w granicach 150 za lm za motul dychę mniej ..

Opublikowano

Płukanka LM Engine ProFlush + LM SHT 5W40 i będzie dobrze :)

Poszukaj na stronie Liqui Moly kto jest certyfikowanym sprzedawcą ich produktów i od nich zamów :hi:

Ja dałem ~180zł/5l

http://galonoleje.pl/

Mają ważny certyfikat, potwierdza to również strona LM http://www.liqui-moly.pl/ :wink:

Opublikowano

ok i git tyle chciałem wiedzieć dzięki :)

czyli olać allegro

Opublikowano

Płukanka LM Engine ProFlush + LM SHT 5W40 i będzie dobrze :)

Poszukaj na stronie Liqui Moly kto jest certyfikowanym sprzedawcą ich produktów i od nich zamów :hi:

Ja dałem ~180zł/5l

http://galonoleje.pl/

Mają ważny certyfikat, potwierdza to również strona LM http://www.liqui-moly.pl/ :wink:

sam u nich kupuję i już parę kPLN zostawiłem. Ceny lepsze jak u polecanych forumowych kolegów.

Opublikowano

Ja wszystkie 1.8T które robiłem zalewam Mobilem 5W50 i uważam że nie ma lepszego oleju do 1.8T.