Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Wybór zmieniony.

Wybór padł ostatecznie na Valvoline Synpower 5w40. Powinno być ok :)

Dzięki za opinie Panowie 

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co do napinacza bez wtyczki to jest wszystko opisane w odpowiednim temacie. Kilka osób zrobilo taką zamianę i nie narzekają. 

Co do oleju to od kilku miesięcy jeżdżę na ravenolu 5w40 i jest elegancko i tanio jak na taką jakość. Napinacz jeszcze rzadziej się odzywa niż na wcześniejszym liqui moly sht.

Opublikowano

Kupiłem auto i zamierzam zrobić serwis. Wleje najprawdopodobniej LM Synthiol High Tech lub Motula X-Cess 5W40. Z tego co widziałem zawieszki to lane było 5W30 ale nie wiem co. Zamierzam zlecić mechanikowi żeby zrzucił miskę i wyczyścił smok wraz z miską. Czy zastosować płukankę? Boje się żeby rozpuszczony syf nie pozatykał kanałów olejowych. A4 B7 Silnik 1.8T BFB Quattro. Przebieg 127 tysi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianq napisał:

Kupiłem auto i zamierzam zrobić serwis. Wleje najprawdopodobniej LM Synthiol High Tech lub Motula X-Cess 5W40. Z tego co widziałem zawieszki to lane było 5W30 ale nie wiem co. Zamierzam zlecić mechanikowi żeby zrzucił miskę i wyczyścił smok wraz z miską. Czy zastosować płukankę? Boje się żeby rozpuszczony syf nie pozatykał kanałów olejowych. A4 B7 Silnik 1.8T BFB Quattro. Przebieg 127 tysi.

najpierw plukanka a potem micha w dół 

Opublikowano

A nie lepiej na nowym oleju najpierw sprawdzić ciśnienie? Może nie ma sensu tego narazie robić? 

Opublikowano

Czyszczenie smoka w 1.8t po zakupie powinno być uwzględnione w pakiecie startowym razem z wymianą oleju. Ciśnienie może być jeszcze w normie, co nie znaczy, że smok będzie zupełnie czysty.

Opublikowano
W dniu 21.12.2017 o 19:39, Damianq napisał:

Ja robiłem tak :) :

Olej wymieniony oczywiscie na Motul X-clean 5W40 

do tego przed wymianą płukanka Liquy Moly Pro-Line Engine Flush 0,5L 

i na koniec po wymianie CERATEC LIQUI MOLY

Jutro zobaczę ile już po wymianie km narobiłem choć to drugie auto w domu i raczej w długie podróże rodzinne nim nie jeżdżę :) 

Opublikowano

Dlaczego lałeś X-Clean a nie X-Cess? Jaka jest różnica pomiędzy tymi olejami?

Edytowane przez Damianq

Opublikowano

To bardzo podobne oleje Tam gdzie zawsze kupuje olej czyli Gliwice Ul.  Pszczyńska  taki mi gość polecił akurat do 1.8T A motula lałem zawsze czy to do moto czy auto. Oczywiście trzeba mieć sprawdzony sklep bo dużo podróbek . Do moto można łatwo rozpoznać org. Motul  bo ma taki cukierkowy zapach :) 

Motul 8100 X-Clean, X-Cess Oleje Syntetyczne

Motul 8100 to oleje syntetyczne X-Clean 5W-40 i X-Cess 5W40 stworzone do silnikow benzynowych i wysokoprężnych. Olej X Clean jest olejem typu MidSaps z obniżoną zawartością popiołów i fosforu i przystosowany do długich okresów między wymianami. Spełnia wymagania producentów : BMW LL-04, MB 229.51, VW 502.00, 505.00 i 505.01 oraz GM Opel Dexos2. Opracowany dla nowych silników spełniających normy emisji spalin Euro IV w Renault, Nissanie i Fiacie wyposażonych w DPF. Motul 8100 X Cess 5W40 jest olejem, który zastępuje 8100 X-Max 5w30 i 5W40. Zalecany do silników OPLA 2.0 i 2.2 DTI. Spełnia normy BMW LL-01, Porsche A40, MB 229.5, VW 502.00, 505.00 oraz Renault RN0700 i 0710. Redukuje zużycie oleju  oraz wydłuża okres użytkowania. 

Opublikowano

Valvoline Maxlife

Opublikowano
8 godzin temu, Tepeeno napisał:

Valvoline Maxlife

Raczej SynPower 

Opublikowano

Witam, co polecacie do AVJ zrobiony na 240ps, do tej pory zalany był valvo ale nw konkretnie jaki, planuje zrobić płukanke z racji że moc świeżo podniesiona i zalać valvoline synpower 5w40, coś lepszego w podobnej cenie? Sprzedawca wciska mi w dobrej cenie castrola. Pozdrawiam

Opublikowano
2 minuty temu, Tamek141 napisał:

Witam, co polecacie do AVJ zrobiony na 240ps, do tej pory zalany był valvo ale nw konkretnie jaki, planuje zrobić płukanke z racji że moc świeżo podniesiona i zalać valvoline synpower 5w40, coś lepszego w podobnej cenie? Sprzedawca wciska mi w dobrej cenie castrola. Pozdrawiam

Lej valvo

Opublikowano
1 minutę temu, Tamek141 napisał:

Tyle stron i jeszcze takie dylematy :facepalm:

Opublikowano
1 minutę temu, przem8 napisał:

Tyle stron i jeszcze takie dylematy :facepalm:

Dylematy będą zawsze :) bo konkretna odpowiedź na konkretne pytanie to najpszyjemniejsza odpowiedź :)

Opublikowano
Teraz, Tamek141 napisał:

Dylematy będą zawsze :) bo konkretna odpowiedź na konkretne pytanie to najpszyjemniejsza odpowiedź :)

Ale czasem warto zadać sobie trochę trudu, a nie od razu na gotowe czekać :P Od siebie polecam ravenol turbo vst

Opublikowano

Panowie trochę ucichlo o motulu, na początku tematu raczej królował teraz jakby mniej przesciga go LM. Czy LM stał się o wiele lepszy A motul gorszy czy co może być tego powodem?

Opublikowano
8 godzin temu, Dydki napisał:

Panowie trochę ucichlo o motulu, na początku tematu raczej królował teraz jakby mniej przesciga go LM. Czy LM stał się o wiele lepszy A motul gorszy czy co może być tego powodem?

Pensje rosną, więc droższy Lm nie wydaje się już taki droższy :D

Opublikowano
11 godzin temu, Tamek141 napisał:

Aby było ekologicznie to 5W30 ale to niekoniecznie dobrze dla silnika więc 5W40 ale mamy gaz więc z wysokim TBN.

Sporo zagazowanych silników ma zalewany 10W40, mój znajomy zalewa SPECOL 5W40 GOLD.

Zmienia olej co 10-12 tys. km w tym czasie dolewa ok. 1-1,2 litra, więc kupuje 5 litrów oleju za ok. 70 zł.

Opublikowano
39 minut temu, HatefulEvil napisał:

Pensje rosną, więc droższy Lm nie wydaje się już taki droższy :D

Ostatnio LM 5W40 Synthoil kupowałem 5 litrów za 130 -140 zł  a Millersa 5W40 CFS  za 150 zł.