Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a kto robi org?

odp. tzw zamiennik chyba Mann

to tak samo jak org olej z serwisu, placisz za banke z nadrukiem, a w srodku np castrol lub inny ogolnodostepny olej ;)

Wiec po co przeplacac za naklejke :decayed:

Mój był firmy Mahle.

Mahle = Knecht

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie mam nadzieje ze cos poradzicie :)

Po porannym rozruchu przy ujemnych temp. tak od - 4, -6 stopni słychac przez jakies 30 sek. moze dluzej, jakies gruchotanie, szuranie, terkotanie , nie wiem jak to dokładnie nazwac ale słychac ze cos sie dzieje ;/ co to moze byc ? Czy to normalne ?
Olej zmieniony tysiąc km temu na 5W40 LM Synthoil High Tech , zrobiona płukanka tez firmy LM.

Czekam na porady , pozdr !

Opublikowano

zapewne łańcuch "gra"

Opublikowano

Po porannym rozruchu przy ujemnych temp. tak od - 4, -6 stopni słychac przez jakies 30 sek. moze dluzej, jakies gruchotanie, szuranie, terkotanie , nie wiem jak to dokładnie nazwac ale słychac ze cos sie dzieje ;/ co to moze byc ? Czy to normalne ?

Olej zmieniony tysiąc km temu na 5W40 LM Synthoil High Tech , zrobiona płukanka tez firmy LM.

dwie,trzy,pięć sekund może zarzegotać(choć nie powinno) ale 30sekund to już padaka łańcucha+napinacza raczej

chyba że smok zatkany i tak długo trwa zanim olej dojdzie do góry. :eusathink:

czy była kiedyś zrzucana micha i czyszczony smok pompy oleju?

Edytowane przez Rabbi

Opublikowano

Ja mam podobnie tylko u mnie to do 2-3 sekund trwa i nie za każdym razem. I zaczęło się gdy zrobiłem płukankę i wymieniłem olej na LM 5W40. Czyli powoli mogę też szykować się na wymianę łańcucha. A powiedzcie czy najlepiej to załatwić od razu przy wymianie rozrządu ?

Opublikowano

I zaczęło się gdy zrobiłem płukankę i wymieniłem olej na LM 5W40.

a na forum panuje przekonanie, że płukanka nie zaszkodzi. Jest raczej na plus dla silnika itd. Ciekawe czemu u Ciebie poszło w drugą stronę....

Dlatego np. ja jeszcze nie zrobiłem płukanki, bo jakoś nie mogę do końca nabrać przekonania, że nie ma możliwości żeby zaszkodziła.

Opublikowano

a na forum panuje przekonanie, że płukanka nie zaszkodzi. Jest raczej na plus dla silnika itd. Ciekawe czemu u Ciebie poszło w drugą stronę....

Dlatego np. ja jeszcze nie zrobiłem płukanki, bo jakoś nie mogę do końca nabrać przekonania, że nie ma możliwości żeby zaszkodziła.

Zawsze może to być zbieg okoliczności. W b5 robiłem i nic się nie działo. A sama płukanka powiem że jest na plus, przejechałem prawie 3000 km i olej nadal złotawy.

Opublikowano

Ja mam podobnie tylko u mnie to do 2-3 sekund trwa i nie za każdym razem. I zaczęło się gdy zrobiłem płukankę i wymieniłem olej na LM 5W40. Czyli powoli mogę też szykować się na wymianę łańcucha. A powiedzcie czy najlepiej to załatwić od razu przy wymianie rozrządu ?

2-3 sekundy to norma.ja bym nie wymieniał łańcuszka.dolej oliwy na stan maximum na miarce i sprawdź czy się poprawi

Edytowane przez Rabbi

Opublikowano

Moze troche zle opisalem moj przypadek, przy odpalaniu zaraz po przekręceniu kluczyka slychac jakis zgrzyt - trwa to chwile, sek. moze mniej, a pozniej slychac to co opisywalem - chrobotanie itd. jak juz silnik pracuje, takze nie wiem co to jest.

Auto ma dopiero 98 tyś nalatane - przebieg pewny powtierdzony, takze to raczej jeszcze nie pora na wymiane łańcucha i napinacza, dodam ze jeszcze rozrząd nie był wymieniany, moze to przy nim cos tam szura, terkocze ... co myslicie ?

Slychac to tylko po porannym rozruchu w minusowych temp., jak juz pozniej sie rozgrzeje to cisza silnik elegancko pracuje, podczas jazdy tez nic nie slychac.

Co to moze byc oprocz tego lancucha ? Moze jednak ta płukanka zaszkodzila albo moze olej powinien byc 5w30 ?

Opublikowano

po odpaleniu posłuchaj czy to chrobotanie wydobywa się z tyłu silnika-od strony ściany grodziowej.jeśli tak to właśnie łańcuch.być może trze już o pokrywę

Opublikowano

Olej z pewnego zródła? Nie sadze ze plukanka ma cos wspólnego z tym...

Opublikowano

Witam.

A Co powiecie o olejach marki millers oils albo Agip :)?? pozdrawiam .
samochód Audi a4 b6 1,8 T 2003r przeleciane 201

Opublikowano

Jeden i drugi ok

Opublikowano

Do mojego co polecicie.
Millers olis Trident czy moze lepszy tej marki premium. ?
Czy Agip ( teraz ENI ) i - sinit czy moze i - sinit premium.

Bo bede chyba wybierac 5w 40

Opublikowano

Olej z pewnego zródła? Nie sadze ze plukanka ma cos wspólnego z tym...
Zakupiony od kolegi dzik.
Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie turbo, zalany był castrol 10w40. Po spuszczeniu wyglądał jak szlam (przejechane 6000km). Silnik przeplukalem lotosem 10w40 z dodatkiem do płukania LiquidMolly, następnie po spuszczeniu wlałem Valvoline 5w40 Maxlife.

Zobaczymy jakie bedzie efekt. :)

Opublikowano

Będzie, będzie :wink:

Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie turbo, zalany był castrol 10w40. Po spuszczeniu wyglądał jak szlam (przejechane 6000km). Silnik przeplukalem lotosem 10w40 z dodatkiem do płukania LiquidMolly, następnie po spuszczeniu wlałem Valvoline 5w40 Maxlife.

Zobaczymy jakie bedzie efekt. :)

Na pewno będzie lepiej niż na Castrolu.

Jeśli Valvoline to najlepiej Synpower 5W40 lub 0W40 :wink:

Opublikowano

Ciekawie wygladajacy test olei szkoda ze w jezyku dla mnie nie zrozumialym moze ktos z was cos zrozumie

http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

stosował ktoś taki olej - Tedex Synthetic 5W40? Jeśli tak to proszę o opinie.

Dzięki!