Opublikowano 11 Marca 20188 l Prawdę mówiąc ,dla zwykłego zjadacza chleba ,bądź dolewacza oleju zmiana oleju nie będzie jakoś mega zauważalna. Ja leje motula już 3 rok i jestem zadowolony
Opublikowano 11 Marca 20188 l 9 godzin temu, Endriu12394 napisał: Prawdę mówiąc ,dla zwykłego zjadacza chleba ,bądź dolewacza oleju zmiana oleju nie będzie jakoś mega zauważalna. I to jest prawda wykorzystywana przez znakomitą większość mechaników, zaleją co mają pod ręką 5W40 to przecież każdy się nada byle 5W40. W olejach powyżej nie wymieniłem zwykłego TRIDENTA 5W40 czemu?, to jest olej, którego film olejowy jest bardziej zbliżony do olejów 5W30 ma dużo popiołów i tym samym wysoki pakiet TBN. Po zalaniu tego zwykłego Trident 5W40 po uzyskaniu temperatury roboczej będzie odczuwalna inna, głośniejsza praca silnika w stosunku do olejów z grubszym filmem olejowym. Kiedyś było mało różnic w olejach, dzisiaj można napisać książkę za sprawą producentów silników i ekologów.
Opublikowano 11 Marca 20188 l Im wyższy TBN tym lepiej, a oleje low saps (niskopopiołowe) to wynalazek ku czci dpf'ów i innych chorych norm, które ekologom robią dobrze
Opublikowano 12 Marca 20188 l 18 godzin temu, KINIAM napisał: I to jest prawda wykorzystywana przez znakomitą większość mechaników, zaleją co mają pod ręką 5W40 to przecież każdy się nada byle 5W40. W olejach powyżej nie wymieniłem zwykłego TRIDENTA 5W40 czemu?, to jest olej, którego film olejowy jest bardziej zbliżony do olejów 5W30 ma dużo popiołów i tym samym wysoki pakiet TBN. Po zalaniu tego zwykłego Trident 5W40 po uzyskaniu temperatury roboczej będzie odczuwalna inna, głośniejsza praca silnika w stosunku do olejów z grubszym filmem olejowym. Kiedyś było mało różnic w olejach, dzisiaj można napisać książkę za sprawą producentów silników i ekologów. Co do głosniejszej pracy silnika na oleju Trident to się nie zgodzę,przerobiłem wiele marek olejowych polecanych na forum w swoim silniku, i pozostałem przy Trident, mam na nim najmniejsze zużycie oleju,podobne było na oleju Meguin odpowiedniku LM STH.
Opublikowano 13 Marca 20188 l 19 godzin temu, strazak93 napisał: Co do głosniejszej pracy silnika na oleju Trident to się nie zgodzę,przerobiłem wiele marek olejowych polecanych na forum w swoim silniku, i pozostałem przy Trident, mam na nim najmniejsze zużycie oleju,podobne było na oleju Meguin odpowiedniku LM STH. Ale czy aby piszemy o tym samym oleju ? TRIDENT 5W40 produkt 5993 ten najzwyklejszy olej. Miałem go kiedyś w większej ilości i zalewałem do benzyn i diesli stąd mój osąd po 2/3 tys. km silniki zaczynały ciut głośniej biegać, szczególnie w dieslach i te mocniejsze ok. 200 KM benzyny. Mam taką teorię, że większość olejów po 5/7 tys. km zmienia swoją klasę letnią na niższą. Co jest potwierdzane badaniami próbek olejów. I tak w silniku Ford Focus RS 2,3 TURBO oryginalnie-fabrycznie jest zalewany 0W40 prawdopodobnie Castrol zgodnie z normą europejską WSS M2C 937A ale po 3 tys. km olej ten zmienia się z SAE 40 na SAE 30. Co niestety przysparza temu silnikowi wiele usterek. Ja zalewam Amsoil 5W50 zgodnie z wytycznymi USA dla tego silnika norma WSS M2C 931C/MUSTANG/, który to dopiero po 9 tys. km przechodzi w SAE 40. Edytowane 13 Marca 20188 l przez KINIAM błąd
Opublikowano 13 Marca 20188 l Tak tylko temacie piszemy o benzynie 1,8t, i w większości przypadków seryjnej mocy silnika.
Opublikowano 13 Marca 20188 l LIQUI MOLY CERATEC mogę dodać odrazu przy wymianie oleju ? czy np. zrobić 1000 km na nowym i potem dolać ?
Opublikowano 14 Marca 20188 l 11 godzin temu, piotrgow12 napisał: LIQUI MOLY CERATEC mogę dodać odrazu przy wymianie oleju ? czy np. zrobić 1000 km na nowym i potem dolać ? odrazu przy wymianie.Najlepiej przed zalaniem Cerateca zrobic płukanke . Chlopaki wspominali o tym we wczesniejszych postach. Jaki olej ??
Opublikowano 14 Marca 20188 l Olej po raz 3 to liqui moly 5w40 synthoil high tech. No właśnie mam zamiar teraz zrobić płukane i dodać uszlachetniacz
Opublikowano 15 Marca 20188 l W dniu 6.03.2018 o 15:17, winner4 napisał: Zgadza się, powyżej 10 000km przelotu większość tradycyjnych olejów traci swoje optymalne właściwości aczkolwiek niektóre oleje tracą je o wiele szybciej i trzeba mieć to na uwadze Moim zdaniem LM z zaufanego źródła to dobry wybór. Do 1.8T z tych tańszych polecam też Valvoline. Jeśli coś lepszego to Millers/Penrite, ale półka cenowa całkiem inna. Który Millers ?
Opublikowano 15 Marca 20188 l 11 minut temu, imr_pl napisał: Który Millers ? Millers CFS NT+ 5W40 to jeden z najlepszych w tym momencie dostępnych na rynku.
Opublikowano 15 Marca 20188 l witam, przy okazji czyszczenia smoga z miski mysle zmienic olej z castrol edge na cos lepszego, cos do 150zl 1) motul x cees 2) motul x clean 3) valvoline synpower, do tego mysle o ceratecu, nie wiem do konca czy warto ale z poprzednich Waszych wypowiedzi wynika że warto, wcześniej chciałbym zrobić mu płukanke LM engine flush albo flush proline, nie wiem jaka roznice robi ta dycha w cenie. mam dylemat który olej i płukanke i czy ceratec to produkt warty wypróbowania? z góry dzięki.
Opublikowano 15 Marca 20188 l 11 minut temu, 888vito888 napisał: witam, przy okazji czyszczenia smoga z miski mysle zmienic olej z castrol edge na cos lepszego, cos do 150zl 1) motul x cees 2) motul x clean 3) valvoline synpower, do tego mysle o ceratecu, nie wiem do konca czy warto ale z poprzednich Waszych wypowiedzi wynika że warto, wcześniej chciałbym zrobić mu płukanke LM engine flush albo flush proline, nie wiem jaka roznice robi ta dycha w cenie. mam dylemat który olej i płukanke i czy ceratec to produkt warty wypróbowania? z góry dzięki. Masz naszych forumowych sprzedawców , pisz i na pewno doradzą Ci dobry olej. @dzik , @tomekhxc , @Wandej , zrób sobie płukankę następnie miska i smok do wyczyszczenia z syfu, który rozpuści się z płukanki później świeży olej + nowy filtr i ma być
Opublikowano 18 Marca 20188 l Hej wszystkim, czy olej Liqui Moly Top Tec 4100 5w40 link to dobry wybór do 1.8T ? Jestem nowy z tym silnikiem dlatego pytam o poradę. Stosowałem ten olej w silnikach diesla i byłem bardzo zadowolony. Dodam że będę montował instalację LPG (nie wiem czy to ma jakiś wpływ). Jakie normy musi spełniać olej do silnika 1.8 T 163km. Ile oleju wchodzi do tego silnika? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc Edytowane 18 Marca 20188 l przez MichałĆ
Opublikowano 18 Marca 20188 l 2 godziny temu, MichałĆ napisał: Hej wszystkim, czy olej Liqui Moly Top Tec 4100 5w40 link to dobry wybór do 1.8T ? Jestem nowy z tym silnikiem dlatego pytam o poradę. Stosowałem ten olej w silnikach diesla i byłem bardzo zadowolony. Dodam że będę montował instalację LPG (nie wiem czy to ma jakiś wpływ). Jakie normy musi spełniać olej do silnika 1.8 T 163km. Ile oleju wchodzi do tego silnika? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc to nie jest najlepszy olej do turbodoładowanej benzyny zapodaj LM Synthoil High Tech 5W40
Opublikowano 20 Marca 20188 l Jeździłeś na tym co podałeś ? Polecasz ? Ile litrow wchodzi na wymianę ?
Opublikowano 20 Marca 20188 l 1 godzinę temu, MichałĆ napisał: Jeździłeś na tym co podałeś ? Polecasz ? Ile litrow wchodzi na wymianę ? Na wymianę licz ok. 4,2l, a ten olej powtarza się w co drugim wątku więc jest za***isty. Jak to Twoja pierwsza wymiana to pasuje wyczyścić smok olejowy żeby cieszyć się dłużej spokojną jazdą. Edytowane 20 Marca 20188 l przez przem8
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l Przyszła pora wymiany i u mnie. Aktualnie jeżdżę na motulu x-cess 5w40. Po ok. 7tys po wymianie zauważam niebieski dym na wolnych obrotach i na rozgrzanym oleju. Tylko na wolnych i gorącym silniku. Na zimnym nic i na świeżym oleju też nic. Czy dobrym pomysłem będzie olej 5w50 do tego silnika z mocą powyżej 220KM?
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l 4 minuty temu, Arcus napisał: Czy dobrym pomysłem będzie olej 5w50 do tego silnika z mocą powyżej 220KM? nie
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l Czyli zostać przy aktualnym? Możliwe, że ten motul traci już swoje właściwości po takim przebiegu?