Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Miękki pedał hamulca po wymianie klocków i zacisków.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak to sobie wyobrazasz co ?

Masz zamiar podnosic każde kolo i odpowietrzac ?

Dwa dni Ci na to zejdzie

Chodzilo mi o oodpowietrzanie ABS bo tak napisali w instrukcji wiec pomyślałem o podnośniku :)

Wysłane z mojego iPad za pomocą palca wskazujacego:)

Opublikowano

Nawet jesli chodzi o pompe ABS moim zdaniem czynność zbedna

Opublikowano

U mnie w grupie 1 i 4 na vagu jest błąd i co dalej panowie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez prezesik

Opublikowano
  • Autor

Nie odpowietrzysz jak nie pomyslisz

Co masz na myśli?

Podłączyłem samochód pod VAG'a i w ABS'sie mam 2 błędy:

290 Czujnik liczby obrotów tylny lewy-G46 brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem

285 czujnik liczby obrotów przód prawy - G45 brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem

Ktoś wie o co kaman?

Edytowane przez Cie5la

Opublikowano

Dokladnie to co Ci napisalem.

Przeczytaj moje wcześniejsze wypowiedzi i bedziesz wiedziec.

Opublikowano
  • Autor

Chyba jednak jest coś z tym docieraniem, przejechałem wprawie 200 km i pedał zrobił się bardziej twardy ale nie jest to co było przed wymianą.
Pojeżdżę jeszcze trochę i zobaczymy.

Edytowane przez Cie5la

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Liczysz na cudowne uzdrowienie. Trzeba odpowietrzyć tył tak jak radzi DEV w rękach a nie na jarzmach..Zaciski w górę odpowietrznikiem do góry i na przód !

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ehh mam ten sam problem, po wymianie zacisków tylnych( tloczki uszczelki etc) do tego nowych klocków, z mechanikiem nie możemy odpowietrzyć hamulców;/, próbowane było zgodnie z procedura odpowietrzenia abs i na zagszonym i na odpalonym silniku z 10 razy;/, wymienienione nawet byly uszczelniacze pompy , wymieniany zbiorniczek bo byl lekko pekniety i nic;/ vagiem nie moge odpowietrzyć pompy abs ponieważ nie łączy - za stary model. Już ręce opadają. U umnie objawy można powiedzieć są identyczne pedał wpada prawie do samego końca i wtedy hamuje, po podpompowaniu chwile jest twardy i delikatnie schodzi, powietrza w układzie nie ma, tylko nerwy i nerwy...

Opublikowano

Tylnych zaciskow nie odpowietrzysz w jarzmach tylko w rekach, bylo juz pisane.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tylnych zaciskow nie odpowietrzysz w jarzmach tylko w rekach, bylo juz pisane.

Czyli jak ma wyglądać odpowietrzenie tylnych zacisków?

Jeden tylny będę regenerował a jeszcze muszę wymienić pęknięty zbiorniczek płynu hamulcowego, więc bez wymiany całego płynu i zapowietrzenia układu się nie obejdzie.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Jak pomyslisz to nic nie zapowietrzysz.

Zadzwon do mnie jutro to Ci powiem co i jak.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dev, da się do Ciebie jakoś na Pw dostać? Nie mam takiej opcji a mam pytanie. Sorry za OT, usuncie jak odczyta ;)

Opublikowano

Nr ponizej. Dzwon jutro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jak odpowietrzacie w ręku bo nie wiem o co chodzi co trzeba wyjąc zacisk z jarzm i i co dalej?

Opublikowano

Ja zawsze odpowietrzam zaciski w jarzmach. Jedynie co robię to zakładam sobie wężyk najlepiej przezroczysty ( długi na tyle aby sięgał do podłoża) na końcówkę odpowietrznika a koniec tego wężyka wkładam do słoiczka z odrobiną płynu. Podczas odpowietrzania weżyk wypełnia się płynem i nie ma wtedy możliwości aby powietrze cofneło się do zacisku gdy pedał wraca do góry a osoba dokręcająca odpowietrznik robi to za późno tzn gdy w układzie nie ma już ciśnienia i się cofka powietrza spowrotem do układu robi. Zazwyczaj wystarczy nawet po prostu odkręcić odpowietrznik a płyn sam wyprze powietrze z układu (trochę długo trwa). Odpowietrzałem dziesiątki układów i zawsze z dobrym skutkiem.

Co do odpowietrzania zacisków w rękach to może sposób dobry ale go nie znam bo nigdy tego nie robiłem i nie miałem potrzeby kombinować.

A no i przy odpowietrzaniu z wężykiem zanurzonym w płynie nie trzeba co chwilę zakręcać odpowietrznika tylko pompujesz i patrzysz czy idą w wężyku pecherzyki czy czysty płyn. Jak płyn to zakręcasz odpowietrznik i po robocie. Można to robić samemu bo jak po puszczeniu pedału tłoczek lekko cofnie to poprostu zassie płyn ze słoiczka a nie powietrze ( taki układ zamknięty)

Edytowane przez iwadrian

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, mam identyczny problem jak autor, wymieniłem tylne tarcze, klocki, łożyska i regenerowałem tylny lewy zacisk. Zacisk odpowietrzyłem jak w tym filmie:

Po odpowietrzeniu pedał hamulca nadal nie jest twardy jak przed wymianą, w zbiorniczku był ciągle płyn więc pompa na pewno nie jest zapowietrzona. Pojechałem do jednego mechanika i od razu powiedział, że pompa do wymiany, bo coś tam nie odbija. U drugiego usłyszałem żeby po prostu odpowietrzać ten zacisk, który był zdjęty do skutku, bo widocznie powietrze jest jeszcze gdzieś w przewodzie. Moje pytanie czy silnik musi być uruchomiony podczas odpowietrzenia? Czy może jakaś inna rada na mój przypadek?

Opublikowano
35 minut temu, turek86 napisał:

Witam, mam identyczny problem jak autor, wymieniłem tylne tarcze, klocki, łożyska i regenerowałem tylny lewy zacisk. Zacisk odpowietrzyłem jak w tym filmie

Po odpowietrzeniu pedał hamulca nadal nie jest twardy jak przed wymianą, w zbiorniczku był ciągle płyn więc pompa na pewno nie jest zapowietrzona. Pojechałem do jednego mechanika i od razu powiedział, że pompa do wymiany, bo coś tam nie odbija. U drugiego usłyszałem żeby po prostu odpowietrzać ten zacisk, który był zdjęty do skutku, bo widocznie powietrze jest jeszcze gdzieś w przewodzie. Moje pytanie czy silnik musi być uruchomiony podczas odpowietrzenia? Czy może jakaś inna rada na mój przypadek?

Po wymianie klocków hamulcowych również ściągałem wszystkie zaciski, po poskładaniu wszystkiego i odpowietrzeniu pedał hamulca był nadal u mnie miękki łapał dopiero w połowie. Odpowietrzałem u siebie na wyłączonym silniku, bez zapłonu. Auto na 4 klocki bez kół, 2 osoby jedna odkręca odpowietrznik a druga pompuje i płyn na bieżąco wylatywał, dopiero po ok 10 wbiciem hamulca w podłogę w wężyku pojawiły się pęcherzyki powietrza podobnie było w prawie każdym zacisku. Po tym odpowietrzeniu pedał hamulca w mojej B5 jest twardy jak być powinien, pedał bierze wysoko,hamuje bardzo dobrze, ABS działa poprawnie więc odpowietrzaj i ma grać ;)  

• 1 rok później...
Opublikowano

zapomnijcie że uda się odpowietrzyc zacisk na jarzmie który był rozbierany

Opublikowano
W dniu 22.06.2018 o 20:26, Dev napisał:

A mam pytanie do ciebie. Po co w tylnym tłoczku zacisku, w rowku na gumke zabezpieczająca jest dziurka, która jest przewiercona przez tłoczka, a w tłoczku ten nazwijmy to pret z uszczelniaczem. Po co to jest?

REPERATURKA ZACISKU AUDI A4 (8D5, B5)

Widać na tłoczku

Edytowane przez karaluch8

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 22.06.2018 o 20:26, Dev napisał:

O kurcze, więc jak to uczynić. Regenerowalem dwa tylne... Ajaj aj