Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak czynnika w układzie a poruszanie się samochodem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Takie pytanie? Uszkodzony został oring przy chłodnicy - cały czynnik uciekł, włączyło się ekon. Czy moża jeździć bez czynnika w układzie podczas ekon? Chodzi o to, że wiosną będe wymiemiał rozrząd i wtedy chłodnice w dół, i czy jest sens nabijania klimy, która i tak nie bedzie używana przez najbliższe 2/3 miesiące?

Opublikowano

Możesz poczekać, bez czynnika da się jeździć..

Opublikowano (edytowane)

A co na to kompresor klimatyzacji :wink:

Edytowane przez Bromchit
Opublikowano

Jesli bedziesz jezdzil bez czynnika przygotuj sie rowniez na wymiane osuszacza

Opublikowano

Ja bym jednak proponował zdjąć pasek klimy jeśli masz taką możliwość. Sprężarka kręci się cały czas w tym aucie.

Opublikowano

Dzięki za info, z weekend jak będzie chwila zrzuce pasek.

Opublikowano

Troche Teorii o klimatyzacji:

Największym wrogiem układu klimatyzacji jest wilgoć, gdy masz nieszczelność wilgoć dostaje sie do układu i niszczy go od środka. Druga sprawa to sam osuszacz, po każdym rozszczelnieniu układu powinien być wymieniony na nowy, po jego montażu jeśli przez 30min nie napełnimy układu czynnikiem osuszacz traci swoje właściwości..... Niestety Teoria jest o wiele prostsza niż praktyka..... przy wymianie osuszacza napotykamy ogromny problem, króćce osuszacza wykonane są z aluminium, nakrętki węży również. Aby układ był szczelny wszystko jest naprawdę mocno poskręcane i czasami nie da sie tego rozkręcić bez zniszczenia przewodów które nie są tanie.

Jesli czynnik bardzo powoli uciekał z układu możesz czekać do wiosny, jesli miałeś poprostu wystrzał to nie masz na co czekać bo potem możesz mieć ogromne problemy. Z doświadczenia wiem że wymiana osuszacza to naprawdę ważny element, niestety aby doprowadzić całość do całkowitej szczelności i aby nie zniszczyć węży przy demontażu trzeba mieć naprawdę sporo szczęścia.

Opublikowano

w jaki sposób ujawnia się zepsuty osuszacz ???? ktoś mi wytłumaczy proszę :)

Opublikowano

Osuszacz jak sama nazwa mówi ma na celu usuwanie wilgoci z czynnika i powinno sie go wymieniać co dwa lata, mało kto to robi ze względu na problematyczne aluminiowe nakrętki przewodów. Znam auta ktore mają ori osuszacze od nowości czyli po 15 lat a klima chodzi bez zadnych problemów.

Opublikowano

w którym miejscu znajdue się odpływ wody z układu klimatyzacji a4 b6 ??? chciałbym go udrożnić sprawdzić :)

Opublikowano

o super dzięki wielki likaszooo:)

Opublikowano

zatrzesz sprezarke jezeli nie bd w niej czynnika

Opublikowano

W 2002 roku spreżarka rozłączana jest sprzęgłem elektromagnetycznym, więc wirnik się nie będzie obracał. Można jeździć, kompresora nie zatrzesz. W nowszych modelach jest zawór, który tylko obniża ciśnienie na wyjściu z kompresora, więc wirnik cały czas się kręci. Inna kwestia to już wilgoć w układzie przy braku czynnika no i osuszacz.

Opublikowano

w jaki sposób ujawnia się zepsuty osuszacz ???? ktoś mi wytłumaczy proszę :)

Klima nie ma wydajności, zawilgocony granulat w osuszaczu puchnie, blokuje przepływ czynnika i powoduje przedwczesne rozprężanie, zatkane osuszacze często zamarzają.