kinooko Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam... w warsztacie ktos sie połakomil i zabral 5 litrów ropy... za 100zł zawsze pokazywalo 350km do zrobienia a wtedy zrobilem 210 i na stacje... ale to nie problem od tamtej pory źle oblicza km do przejechania. Zalewam za 100zł pokazuje 400 do zrobienia po chwili 420 zaś teraz po przejechaniu 50 km powinno wskazywac około 290 a jest 350 do zrobienia... zerowalem komputetr przez odpięcie klem i dziala ale na jakis czas, z godziny na godzine zaczyna sie pogarszac... poradzi ktos cos bo to denerwujące musze patrzyc ile zrobilem km bo nie pokaże sie rezerwa Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez kinooko
jacek70 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Może gdy zatankujesz do pełna to pomoże?
kinooko Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2015 ale klemy nie pomogły... pomogly przez jakis czas pokazuje idealnie ale coraz gorzej... zaleje do pełna zobaczymy
piotrsob1 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 A bierzesz pod uwagę zmianę ceny paliwa ? Bo parę miesięcy temu za 100 PLN tankowałeś nie całe 18 l, a dzisiaj ponad 21l To różnica pomiędzy 15 a 20 %, i o tyle mniej więcej wzrósł Ci pokazywany przez kompa zasięg na paliwie po zatankowaniu za stówę
kinooko Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Ale po odpięciu klem pokazuje 80km mniej do przejechania czyli tak jak bylo zawsze ale to nie trwa dlugo... po za tym pokazuje 280km a za godzine juz 330km... robie 50 kilometrów i dalej pokazuje 330 do przejechania
DARIO88 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 może masz coś z pływakiem ? nikt ci tam nie grzebał ?
kinooko Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Wskazówka nie wariuje tylko przewidywalne kilometry do zrobienia... nie wiem jak skradziono mi te 5 litrów ale problemy sa od tamtej pory...
alpha_jack Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie wiem czy to coś wniesie do tematu, ale pozostały zasięg kilometrów do zrobienia na aktualnym stanie baku, komputer wylicza na podstawie średniego spalania samochodu, które jest zmienne i zależy od Ciebie oraz od warunków panujących na trasie (korki, itp.). Jeśli długo stoisz w korku, lub masz ciężką nogę, a tym samym spalanie średnie zwiększa się - to automatycznie maleje zasięg kilometrów do przejechania i na odwrót. Zauważyłem, że jak spalanie spadnie np. o 0,1 L, to komputer pokazuje już o 10-20 km więcej do przejechania. Witam... w warsztacie ktos sie połakomil i zabral 5 litrów ropy... za 100zł zawsze pokazywalo 350km do zrobienia a wtedy zrobilem 210 i na stacje... ale to nie problem od tamtej pory źle oblicza km do przejechania. Zalewam za 100zł pokazuje 400 do zrobienia po chwili 420 zaś teraz po przejechaniu 50 km powinno wskazywac około 290 a jest 350 do zrobienia... zerowalem komputetr przez odpięcie klem i dziala ale na jakis czas, z godziny na godzine zaczyna sie pogarszac... poradzi ktos cos bo to denerwujące musze patrzyc ile zrobilem km bo nie pokaże sie rezerwa Ale tak nawiasem pisząc czemu po przejechaniu 50 km ma pokazywać 290 km do zrobienia, skoro 400 - 50 = 350 ?? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez alpha_jack
kinooko Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Za 100zł od roku wskazywało 350 do zrobienia po kradzierzy ropy zaczeło wariowac... za tą samą kwote pokazywało nawet 450 do zrobienia... cieszylbym sie jakby tak było...
piotrsob1 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Za 100zł od roku wskazywało 350 do zrobienia po kradzierzy ropy zaczeło wariowac... za tą samą kwote pokazywało nawet 450 do zrobienia... cieszylbym sie jakby tak było... Trochę mi to pachnie "zmową sił nieczystych" Chyba się za mocno tym przejmujesz, według mnie jest wszysto w porządku, tak jak kolega alpha_jacknapisał , komp zasięg wylicza w zależności od aktualnego stylu jazdy i wcześniej przejechanej drogi. I jest to tylko prognoza, a nie konkretne , pewne kilometry do przejechania na paliwie w zbiorniku A swoją drogą to chyba nie trzeba Ci jeszcze raz tłumaczyć, że spadek ceny paliwa ma duże znaczenie w Twoich wywodach, a odnoszę wrażenie że tego nie zauważasz
CzarekJ Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Możliwe, że w warsztacie było cos robioe z układem wtryskowym, ew. rozrząd i teraz zmieniło się zużycie, charakterystyka spalania i możliwe do przejechania odległości.
Musashi Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 informacja o zasięgu, jest wyłącznie orientacyjna. im mniej paliwa na pokładzie, tym mniej dokładne wskazanie o aktualnym poziomie paliwa. natomiast jest realne, że ktoś wkładając sztywny wężyk na siłę, uszkodził pływak lub jego ramię w zbiorniku.
alpha_jack Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Za 100zł od roku wskazywało 350 do zrobienia po kradzierzy ropy zaczeło wariowac... za tą samą kwote pokazywało nawet 450 do zrobienia... cieszylbym sie jakby tak było... kinooko a ile realnie robisz km na takim baku? I jakie masz średnie spalanie?
kinooko Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Robie za 100zł 300km +50 rezerwy... dzisiaj mam 130 km zrobione a pisze ze 280km do zrobienia... kłamstwo
piotrsob1 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Podziwiam takich jak kinooko , zamiast zalać zbiornik do pełna i jak później zejdzie poniżej połowy zawsze znowu lać do pełna , to muszą się zastanawiać czy na pewno im starczy paliwa na powrót do domu
alpha_jack Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Robie za 100zł 300km +50 rezerwy... dzisiaj mam 130 km zrobione a pisze ze 280km do zrobienia... kłamstwo Dzisiaj dla próby też zalałem za 100 zł prawie pusty bak Komputer pokazał, że zasięg wynosi 280 km, ale przy średnim spalaniu 11 L / 100 km (cykl miejski). Po przejechaniu 30 km trasy w miarę spokojnie, komputer pokazuje, że zasięg wynosi 330 km, przy czym średnie spalanie spadło do 7,1 Czyli pomimo przejechania 30 km, zasięg się zwiększył
Rekomendowane odpowiedzi