Opublikowano 30 Kwietnia 201610 l pinem1 ori suba. analogicznie pin2.Jesteś pewien ? schematy chcesz oszukać?
Opublikowano 30 Kwietnia 201610 l Chyba Ty 14 - Głośnik niskotonowy (+) 15 - Głośnik niskotonowy (-) ej bohater, a w q5?poza tym ja piszę o pinach suba - a nie wtyczki wzmacniacza Edytowane 30 Kwietnia 201610 l przez kaju
Opublikowano 30 Kwietnia 201610 l Panowie dzieki ze cos napisaliscie w tym temacie. Wpadlem tu przypadkiem. Brakowalo mi ciagle basu u siebie. Jutro zmienie i pewnie tez pochwale.
Opublikowano 6 Maja 201610 l Przed chwilą podmieniłem na szybko i jako kolejny mogę potwierdzić, że potężna poprawa . Super sprawa. U mnie podobnie jak u kolegi pare stron wcześniej przy przekręcaniu kluczyka słychać "pyknięcie" z tyłu .
Opublikowano 15 Maja 201610 l Przed chwilą podmieniłem na szybko i jako kolejny mogę potwierdzić, że potężna poprawa . Super sprawa. U mnie podobnie jak u kolegi pare stron wcześniej przy przekręcaniu kluczyka słychać "pyknięcie" z tyłu . Czyli nie tylko mi pyka.
Opublikowano 15 Maja 201610 l No tylko szkoda, że nikt nie pisze, że po jakimś czasie głośnik będzie pierdział.... Skoro tak jest fabrycznie zrobione to widocznie tak miało być, a jak się odwróci wtyczkę to głośnik dostaje za dużo mocy i z czasem przy głośniejszym graniu *uj go strzeli Także fajnie jest, do czasu, bynajmniej u mnie tak było
Opublikowano 15 Maja 201610 l Głośnik nie dostaje więcej mocy bo niby skąd miała by się wziąć ??? Zmienia się tylko faza, czy jak to tam zwał. Czyli po przełożeniu wtyczki bas jest bardziej słyszalny z przodu auta a nie w bagażniku. Sprawdź sobie sam siedząc przy subie i przekładając wtyczkę podczas grania muzy. Wiele domowych subwoferów też ma przesunięcie tej fazy. A pierdzi ci nie głośnik tylko kratka wentylacyjna. Są sposoby na jej uciszenie,znajdziesz na forum. Edytowane 15 Maja 201610 l przez Fido
Opublikowano 15 Maja 201610 l Sprawdzałem tak, to czemu na początku było wszystko dobrze, a z czasem tak jakby głośnik się zgrzał ? Nie sądzę że to kratka, bo to jest dźwięk pierdzącego głośnika a nie plastiku
Opublikowano 15 Maja 201610 l To czemu u innych i u mnie takiego efektu nie ma ??? Twój głośnik miał już zapewne po prostu dosyć niezależnie od pozycji wtyczki. Sub działa tak samo tyle że bas słyszalny jest w tym momencie bardziej z przodu jak pisałem wcześniej. Każdy głośnik z czasem ulega awarii.
Opublikowano 15 Maja 201610 l Albo nikt nie pisał, że mu się po tym zabiegu popsuł głośnik Możliwe, że u mnie tylko taki zbieg okoliczności akurat wtedy jak zmieniłem tą polaryzację to tak się złożyło, że się spierniczyło. Trochę głośniej pograłem i poszedł. Edytowane 15 Maja 201610 l przez Exmi
Opublikowano 15 Maja 201610 l Ja gram bardzo głośno i jakoś działa już sporo czasu. Nawet nie pamiętam ile ( nie chce mi się teraz przepatrzeć tematu kiedy przełożyłem wtyczkę).
Opublikowano 16 Maja 201610 l Przefazowanie głośnika w żaden sposób nie wpływa na jego trwałość. Exmi po prostu miałeś pecha że głośnik wysiadł.
Opublikowano 16 Maja 201610 l Autor Exmi wytłumacz mi jak zmiana fazy może uszkodzić głośnik jeżeli jedyna zmiana dla niego to taka że zamiast latać do góry i na dol porusza się on na dol i do góry hehe :-)
Opublikowano 17 Maja 201610 l Po prostu myślałem, że to po tym zabiegu głośnik mi się zepsuł, a to widocznie zbieg okoliczności. To w takim razie wytłumacz mi po co w kablach głośnikowych jest plus i minus i kable są różnych kolorów jak mogłyby być takie same, skoro rzekomo można je podłączać na odwrót ?
Opublikowano 17 Maja 201610 l przecież o tym mówimy... potrzebna jest odpowiednia faza dla uzyskania odpowiedniego efektu wzmocnienia. ....co zaburzy lokalizację pozornego źródła dźwięku http://audio.com.pl/vademecum/faq/akustyka/18328-na-czym-polega-niesfazowanie-kolumn-i-jaki-jest-tego-wplyw-na-charakter-brzmienia dlatego BAS, jest słyszalny bardziej z przodu
Opublikowano 17 Maja 201610 l Autor Po prostu myślałem, że to po tym zabiegu głośnik mi się zepsuł, a to widocznie zbieg okoliczności. To w takim razie wytłumacz mi po co w kablach głośnikowych jest plus i minus i kable są różnych kolorów jak mogłyby być takie same, skoro rzekomo można je podłączać na odwrót ? Po to żeby ciśnienie akustyczne dwóch głośników które grają w jednej fazie wzmacnialo się. Jeżeli odwróciaz fazę jednego z dwóch głośników to jeden w tym samym czasie będzie cofać membrane a drugi wychylac membrane w przód i ciśnienie akustyczne szczególnie w zakresie niskich Częstotliwości będzie się znosić nawzajem.