Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podstawowa diagnostyka i informacje A4 B6/B7 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 31.05.2017 o 15:23, Deyv92 napisał:

Witam. Potrzebuje link jesi ktos moze podeslac program vaga bo ten z forum sie nie otwiera( mialem go na kompie ale dziwnym trafem sie usunal plik vagcompl.exe i teraz nie moge go uruchomic. 

Wszystko działa - tylko wyłącz na moment antywirusa bo to on ci blokuje vaga. Przynajmniej u mnie tak jest.

Tu masz link:

http://www.ross-tech.com/vcds-lite/download/index.php

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie, jeśli piszę w złym temacie proszę o poprawienie mnie.;)

Mam mały problem z pojawiającym się błędem 

17536 - fuel trim: bank 1 (mult): system too lean 

p1128 - 001 - upper limit exceeded

Sprawdziłem i usunąłem nieszczelności z układu dolotowego, przetestowałem sondy lambda, katalizator i wynik jest pozytywny (Readiness status: 0000 0000) pozostała przepływka. Zarobiłem logi 033+032+002, droga była odrobinę z górki ( jeśli to ma wpływ na wynik). Niestety na stronie http://vaglog.pl/ wyskakują mi cały czas ads i nie mogę ich załączyć, więc dodaję jako zwykły plik. 

z góry Dziękuję za pomoc :)

LOG-01-033-032-002 test po rozrzadzie 2.CSV

Edytowane przez kiosiu95

Opublikowano
7 minut temu, kiosiu95 napisał:

z góry dziękuję za pomoc :)

LOG-01-033-032-002 test po rozrzadzie 2.CSV

Po logach to ten przepływomierz nie żyje. Jeśli wszystko szczelne to do wymiany.

Opublikowano

Dziękuję za ekspresową odpowiedź :D. Wymienię i zrobię ponowne logi.

Opublikowano

Witam mam pytanie co do korekt krótkoterminowych i długoterminowych. Rozumiem ze korekta długoterminowa jest w grupie 032 w drugiej kratce a kurtkoterminowa w grupie 033 pierwsza krata?.Jeśli się mylę to mnie poprawcie. :)

Opublikowano

Źle rozumiesz. W VAGach są dwie korekty LTFT. Pierwsz LTFT Idle (wolne obroty) druga LTFR RUn (do obciażeń). Obie sa w 032, odpowiednio kratka 1 i kratka 2. Korekta krótka jest w 033, kratka 1.

Opublikowano

Dzięki wielkie za wyjaśnienie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może ktoś mi powie jakie oznaczenie ma ten wężyk oznaczony nr3 na rysunku? Trzeba zamówić orygialny czy można też pokusić się o dopasowanie w sklepie motoryzacyjnym? Jaką on ma mniej więcej średnicę i jaki jest jego koszt? W środku jest pusty?

fnln4n2j.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Bieg jałowy benz:  http://vaglogi.pl/log-002_033_032_gc0b1.html

Bieg jałowy gaz:  http://vaglogi.pl/log-002_033_032_9B3T4mQ.html

Pomiar Jazdy benz:   http://vaglogi.pl/log-002_033_032_5hSYy.html

Pomiar jazdy Gaz: http://vaglogi.pl/log-002_033_032_L384p9U.html

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold
        P0420 - 001 - Upper Limit Exceeded ( Katalizator, bank 1 - niski próg sprawności ) 

17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
        P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded ( Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 1- mieszanka uboga - b.jałowy )

Opublikowano

Zabawne jest to , że na benzynie masz faktycznie ubogo, ale gaz wygląda na wystrojony na bogato ;)

Szukaj nieszczelności w dolocie i to nie małej skoro benzyna aż tak słabo wyszła... 

Edytowane przez rade

Opublikowano
W dniu 18.03.2018 o 09:35, rade napisał:

Zabawne jest to , że na benzynie masz faktycznie ubogo, ale gaz wygląda na wystrojony na bogato ;)

Szukaj nieszczelności w dolocie i to nie małej skoro benzyna aż tak słabo wyszła... 

Co jest najlepsze przez 6 tyś wziął max 2L oleju, a teraz z d*py nigdy wzieło mu się że po 100km zażadal pan ok. 400 ml oleju bo miał taki kaprys :D wiec poszlo Odma, czwórnik i uszczelka pokrywy zaworow plus silikon do 250*C ( brak wycieków a oleju złopie dalej Motulu X Cess 8100 5w40 norma 502 vw ) i wciaga dalej jak mu sie zachce. ( długo sie rozgrzewa do 90*C w szczegolnosci zima przy ujemnej temp a jak złapie to trzyma chodź przy -8 lasami z 90*C potrafi wskazowka sie delikatnie cofnac ;P ) co jest najlepsze że swiece wygladaja na suche brak jakiegokolwiek oleju na nich. Jutro jade na wyciecie katalizatora bo zakonczyl swój żywot i zobaczymy jak to będzie i przy okazji poszukam nieszczelnosci w dolocie ( bo moze tam tedy gdzies spier ten olej >.> )  Ten silnik to wielka loteriada... jezdze spokojnie do 3 tys obrotow delikatnie bujam sie i wpierdziela olej... pocisne mu do 4-5 tys caly czas jak pirat chla mniej oleju... ( JESTEM GŁUPI DO TEGO SILNIKA :D ) co jest najlepsze że przy 5 tys obrotow a 6 na lpg jest takie szarpniecie stop nie mam gazu czekaj pol sekundy i odmulenie jadziemy dalej z obrotami ( wyglada to tak jakby 5,5 tys obrotow stop gazu ale obroty nie maleja i znow jedziemy z sledziem i znow stop po chwili i potem opór do maxa moze wtrysk sie zawiesza ) 

Edytowane przez Kamil Kołodziejczyk

Opublikowano

To coś się dławi. Zajrzał bym do dolotu i przepustnicy bo pewnie jest zawalona olejem i się nie otwiera do końca. Po czyszczeniu zawsze to był inny samochód ;) ja na gazie domykałem obrotomierz na każdym biegu więc popatrzył bym też czy go nie zalewa skoro jest na bogato

Opublikowano

Koledzy.

Czy 2.0 ALT ma dwa czujniki temperatury cieczy chłodzącej ?

Podłączając auto pod kompa widzę błąd:

17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small

aczkolwiek wskazówka temperatury wody zachowuje się normalnie, auto również nagrzewa się ok itd itp

Rozkminiam ogólnie problem gazowników z zestrojeniem instalacji LPG. Na zimnym silniku "łapie dołek" przy ruszaniu. Na ciepłym śmiga bez problemu.

Mapy robione dynamicznie w mojej obecności w aucie. 

Zaczynam dochodzić do wniosku, że może komp LPG (KME Nevo) ciągnie informacje o temperaturze wody z tego czujnika a nie z tego, który daje temp na wskazówkę (oczywiście o ile są dwa takie czujniki w tym aucie...)

Na benzynie auto popierdala jak należy i na zimnym i na ciepłym.

Opublikowano

Tak, ma dwa, jeden na bloku silnika od strony grodzi , drugi na dole od/do chłodnicy.

Wskazówka bierze pomiar z tego na bloku silnika, przerabiałem to :P 

Masz pewnie zbyt bogato/ zbyt biednie na zimnym, norma w VAG i się dławi.

Opublikowano
W dniu 20.03.2018 o 22:48, Kamil Kołodziejczyk napisał:

wyglada to tak jakby 5,5 tys obrotow stop gazu ale obroty nie maleja i znow jedziemy z sledziem i znow stop po chwili i potem opór do maxa moze wtrysk sie zawiesza ) 

RaczejMasz ustawione przepięcie na pb przy 5500 RPM. Kolega wyżej wspomniał że pb jest ubogo lpg bogato. Przy przepięciu jest zmiana mieszanki i efekt widzisz.

W dniu 24.03.2018 o 20:59, dj1910 napisał:

może komp LPG (KME Nevo) ciągnie informacje o temperaturze

Lpg na swój czujnik. Nie mniej jednak jeśli uszkodzony jest ten w silniku (jest jeden ale podwójny) to lpg może wariować bo muszą dawka pb a więc i lpg. Pb nadazy ale lpg już może mieć problem. Instrukcja jak je się sprawdza jest w temacie. Ten kolejny czynnik temperatury w chłodnicy zalacza tylko chłodzenie.

Mapy robione dynamicznie w mojej obecności w aucie. 

To jeszcze nie znaczy że są dobrze zrobione ;)

Na zimnym silniku "łapie dołek" przy ruszaniu. Na ciepłym śmiga bez problemu.

Tzw. zimny vag lub kiepska regulacja. Ogarnij interfejs do lpg to sprawdzisz. Wstępnie możesz robić logi z rozgrzewania. Moment przełączenie na lpg zaznaczasz przyciskiem mark. Trzeba jechać spokojnie bez gwałtownego przyspieszania żeby było widać problem.  Log 002+033.

Edytowane przez zwonko

Opublikowano

wpierw ogarnę kwestie czujników temperatury bo komp gazowy ustawiony na 30stopni a gaz się załącza jak wskazówka jest ponad na 50 stopniach więc albo walnięty G83 robi problem albo i on i w instalacji jest coś nie tak. czujnik już mam...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powracam z tym silnikiem a raczej złomem! strzelił mi gaz została nowa instalacja gazowa wraz reduktorem i sterownikiem ( przy 5.5k obrotów auto wpada w serię zapłonów przeczuwam że dawka lpg przy tej predkosci jest za mała ) na benzynie auto do 7k obrotów idzie nie ma zawahań. Kwestia Łapie zbyt uboga mieszankę na gazie ( na benzynie przez 200km tak sie nic nie wydarzyło ) i kat niski próg wartości ( brak kata jest strumiennica ) logi... ok kat niech wyskakuje ale zbyt uboga mieszanka? za każdym razem linki ponizej:

Jazda LPG: http://vaglogi.pl/log-002_032_033_4SU87o3.html 

Jazda Benzyna:  http://vaglogi.pl/log-002_032_033_UbT8P0.html

Bieg jałowy Gaz: http://vaglogi.pl/log-002_033_032_Ab5LcEt.html ( wahania 720-760 obrotów i  czuć nierówna prace auta ) 

Bieg jałowy benzyna: http://vaglogi.pl/log-002_033_032_85172P.html ( tutaj to samo 720-760  ) 

( Próbowałem zrobić Test sondy nr 1 Test OFF cały czas przed katem i przez chwile jak zaczyna test podnosi do 800rpm i dalej OFF, Za Katem 2 Sonda przeszła pomyślnie ) 

37210353_688462961500631_3150037076263567360_n.jpg

37219201_688463021500625_361536263779516416_n.jpg

37256918_688462964833964_7532289656885346304_n.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Kamil Kołodziejczyk napisał:

zbyt uboga mieszanka?

GAz do regulacji, na jałowych bardzo ubogo i pod obciążeniem przy wysokich obrotach też. Przeplywka za mało pokazuje na jałowych więc gdzieś jakaś nieszczelność lub się kończy.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

koledzy pomoże mi ktoś rozkminić te pliki z vcdsa? please;)

dynamiczny.CSV

statyczny.CSV

zrobiłem logi statyczne i dynamiczne i chciałbym się dowiedzieć coś o aucie ale wysztkie odnośniki do vaglog itp. są wyłączone.

Edytowane przez dudi2000