AudiRock Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 Witam niedawno nabyłem kabel diagnostyczny do mojej b6 z 2002 roku.Na początek bawiłem się programem VCDS lite 1.2.W swojej audicy posiadam tylko i wyłącznie zasięg całkowity pokazywany w km bez możliwości zmiany manetką, wyświetlacz to duży FIS.Słyszałem, że podobno można zamienić zasięg całkowity na spalanie chwilowe.Tu się rodzi problem ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć kodowania umożliwiającego taką zmianę.Może ktoś wie i podzieli się wiedzą jak tego dokonać.Z góry bardzo dziękuje.
Mateuszek1001 Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 Prawdopodobnie zmieniłeś kodowanie fisu. Tzn sterownik myśli że nie ma fisu i nie pokazuje opcji. Adres 17 - Instruments ---> Adaptacja 10 --->Kanał dopasowania 19: I Zegar sterowany falami radiowymi XXXX0: zegar sterowany falami radiowymi nieaktywny XXXX1: zegar sterowany falami radiowymi aktywny XXXX2: zegar sterowany falami radiowymi nie jest aktywny, a siedzenia sportowe aktywne (tylko RS4) (z nr PR Q4P) XXXX3: zegar sterowany falami radiowymi aktywny i siedzenia sportowe aktywne (tylko RS4) (z nr PR U2A i Q4P) I Funkcja Lap-Timer w systemie informowania kierowcy (Fahrerinformationssystem) (tylko RS4): Wartość kodu XXX0X = wskazanie Lap-Timer nieaktywne (tylko RS4) Wartość kodu XXX1X = wskazanie Lap-Timer aktywne (tylko RS4) I System informowania kierowcy XX0XX: system informowania kierowcy 1 XX1XX: Highline bez systemu informowania kierowcy, tzn. brak zgłoszeń dotyczących okresu jazdy, brak ostrzeżeń o braku płynu w układzie mycia, brak ostrzeżeń dotyczących świateł hamowania i lampek kontrolnych (brak także podczas przebiegu sprawdzania) i brak możliwości wyboru punktu menu "komputer"; wskazanie w komputerze samochodowym tylko zasięgu (nie można przełączyć dalej) XX2XX: system informowania kierowcy z prowadzeniem funkcji menu XX3XX: system informowania kierowcy z prowadzeniem funkcji menu i z przełączaniem jednostek I Komputer samochodowy X0XXX: tylko płaszczyzna 2 (pamięć trwała) X1XXX: płaszczyzna 1 i 2 I Opcje oświetlenia 0XXXX: oświetlenie (wskazówka i skala) ZAŁ tylko przy światła ZAŁ 1XXXX: oświetlenie wskazówek ZAŁ przy aktywnym zapłon ZAŁ, oświetlenie skal (1. charakterystyka przyciemniania) i oświetlenie wskazówek aktywne przy światła ZAŁ 2XXXX: oświetlenie skal (1. charakterystyka przyciemniania) aktywne przy zapłon ZAŁ, oświetlenie skal i wskazówek aktywne przy światło ZAŁ 3XXXX: oświetlenie skal (z 2. charakterystyką przyciemniania) i oświetlenie wskazówek aktywne przy zapłon ZAŁ lub światła ZAŁ Musisz sobie zakodować i prawdopodobnie pomoże http://a4-klub.pl/index.php?/topic/15479-wymiana-przelacznika-wycieraczek-i-odblokowanie-pelnego-fis/?p=196909#entry196909
AudiRock Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 Chyba się nie zrozumieliśmy.Wszystko chodzi i pracuje jak trzeba.Fis jest ok, pokazuje to co ma fabrycznie pokazywać.To co ja chciałbym zrobić to zmiana zasięgu całkowitego na spalanie chwilowe.
Łukasz13 Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 Fis fabryczny pokazuje spalanie chwilowe, spalanie średnie, zasięg oraz czas jazdy, jesli twój pokazuje tylko spalanie średnie to cos z nim nie tak.
ganjaq Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 Kup sobie manetke i po kłopocie, w/w jest kompatybilna z każdym rodzajem modułu kierownicy, także bez wymiany modulu i po kosztach gdzieś ok. 50/70 PLN
AudiRock Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) No tak ale ja nie mam pełnego fisu. Nie posiadam przycisków na manetce od wycieraczek. Dlatego też pokazuje zasięg bez spalania średniego, chwilowego i czasu jazdy.Dlatego poszukuje sposobu alby zamiast zasięgu pokazywał spalanie chwilowe.Słyszałem że możliwa jest zmiana VAGiem zasięgu na spalanie, dlatego też o to pytam. Rezygnacja z jednego na rzecz drugiego. Edytowane 10 Listopada 2015 przez AudiRock
ganjaq Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Jeżeli się nie mylę to jedyną znaną mi opcją zmiany czegokolwiek na fisie jest dołożenie "panelu navi" i zakodowanie. Odblokowuje to dodatkowe funkcje fis, do znalezienia na forum pod hasłem wentylowanie kabiny czy automatyczna wentylacja Edytowane 11 Listopada 2015 przez ganjaq
AudiRock Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 Poszukam. Nie chce specjalnie wymieniać manetki. Zależy mi głównie na spalaniu chwilowym lub średnim. Poniekąd zasięg całkowity musi być liczony właśnie spalania średniego.Gdzieś przeczytałem, że można zmienić wyświetlane atrybuty na pół Fisie. Zamienić na przykład temperaturę na coś innego itp.Kiedyś natrafiłem na post w którym gościu opisał jakim programem można wykonać taką operację teraz jak na ironie za chiny nie mogę tego znaleźć.
ganjaq Opublikowano 11 Listopada 2015 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zatem powodzenia, jak znajdziesz nie omieszkaj się podzielić tematem, a jak chcesz poszaleć poszukaj pod hasłem qmatis
lukaszooo Opublikowano 11 Listopada 2015 Opublikowano 11 Listopada 2015 Masz 1/2 Fis i pokazuje ci tylko zasieg paliwa. Aby zmienić wskazania trzeba zrobić pełny FIS czyli dołożyć manetkę i zrobić kodowanie. Innej opcji nie ma.
jacek71 Opublikowano 15 Listopada 2015 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kolego AudiRock ,chyba tylko pełny FIS rozwiaze twoje problemy ,a ztego co widzisz to koszt nieduży a "manetek" wszedzie pełno ,nawet na Forum koledzy sprzedają
darekaudi4 Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 Tym bardziej że to chwila roboty ,wkładasz manetkę kodujesz i wszystko śmiga sam u siebie robiłem
arsen9999 Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 trzeba jeszcze dołożyć czujnik plynu spriskiwaczy bo inaczej będzie się wyświetlać cały czas pusty zbiornik lub podać masę na kabelek w wiązce idącej do licznika
darekaudi4 Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 No czujnik na allegro chyba cos kolo 20 zl z przesylka placilem
Fish3r Opublikowano 22 Listopada 2015 Opublikowano 22 Listopada 2015 Dołożenie masy na kabelek do licznika będzie jeszcze prostsze niż montaż czujnika spryskiwaczy. Jak rezałem pełen fis u ojca to w kostce licznika był już osadzony pin bez kabelka, więc wystarczy go wyjąć, zagnieść kabelek i z drugiej strony dołożyć oczko, a punkt masy jest zaraz za licznikiem i po problemie.
Rekomendowane odpowiedzi