Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kodowania Audi A4 B9 8W 2016-2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy jeżeli katalizator będzie z małym przebiegiem 20-30 tys. km powinienem robić adaptację ? 

Opublikowano
28 minut temu, duzy616 napisał(a):

@Muskel1 po wymianie katalizatora trzeba robić jakieś adaptacje ?

na tą chwilę nie wymieniaj katalizatora... dobrze zdiagnozuj co jest przyczyną błędu o którym wspominasz. i który się u Ciebie pojawia... odczyty z drugiej sondy (diagnostycznej) te które podajesz są OK... te 450 mV na które się powołujecie dotyczy mieszanki stechiometrycznej o współczynniku λ = 1 i taka jest optymalna jak i wymagana do poprawnej pracy układu katalitycznego (katalizatora) i takie odczyty powinne się pojawiać na pierwszej sondzie (przed katalizatorem) natomiast druga sonda lambda (ta o którą Ci chodzi) jest tzw. sondą diagnostyczną i jej odczyty są zupełnie inne... sprawny katalizator "zabiera" tlen pozostały w spalinach celem "katalitycznego utleniania" stąd też przy sprawnym katalizatorze odczyty z tej właśnie sondy powinne oscylować w przedziale 650 -750 mV...

Opublikowano

No ale skoro druga sonda rejestruje zbyt niską skuteczność katalizatora, to musi to mieć jakąś przyczynę. Oczywiście, wymiana katalizatora to ostateczność po sprawdzeniu i wykluczeniu wszystkich możliwych przyczyn.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

No ale skoro druga sonda rejestruje zbyt niską skuteczność katalizatora, to musi to mieć jakąś przyczynę. Oczywiście, wymiana katalizatora to ostateczność po sprawdzeniu i wykluczeniu wszystkich możliwych przyczyn.

zgoda w 100% tylko autor tematu Nie dołączył żadnego kodu błędu, ani też dokładnych informacji (chyba że coś mi umkło) tylko napisał że mierzy się jeszcze z innym problemem... napisałem tylko, aby dobrze Sobie zdiagnozował co jest przyczyną... bo koszt katalizatora nie jest mały, używki to zawsz loteria (osobiście nie polecam) a i tak jak sam zauważyłeś z czym się w pełni zgadzam, najpierw trzeba wykluczyć inne możliwości...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.02.2025 o 21:13, duzy616 napisał(a):

Też słyszałem, że optymalna 450 mV u mnie na jałowym pokazuje 750-830 mV
Podejrzewam, że kat do wymiany. Co jakiś czas mam bład. Wątpię, żeby sama wymiana sondy pomogła. Byłem na stacji SKP spaliny Ok.

Log-KATALIZATOR-WAUZZZF45HA079521.txt 2.21 kB · 2 pobrania

@janusz75Błąd był podany, coś Ci umknęło

Edytowane przez duzy616
Opublikowano
55 minut temu, Muskel1 napisał(a):

To od czego najlepiej zacząć.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, janusz75 napisał(a):

na tą chwilę nie wymieniaj katalizatora... dobrze zdiagnozuj co jest przyczyną błędu o którym wspominasz. i który się u Ciebie pojawia... odczyty z drugiej sondy (diagnostycznej) te które podajesz są OK... te 450 mV na które się powołujecie dotyczy mieszanki stechiometrycznej o współczynniku λ = 1 i taka jest optymalna jak i wymagana do poprawnej pracy układu katalitycznego (katalizatora) i takie odczyty powinne się pojawiać na pierwszej sondzie (przed katalizatorem) natomiast druga sonda lambda (ta o którą Ci chodzi) jest tzw. sondą diagnostyczną i jej odczyty są zupełnie inne... sprawny katalizator "zabiera" tlen pozostały w spalinach celem "katalitycznego utleniania" stąd też przy sprawnym katalizatorze odczyty z tej właśnie sondy powinne oscylować w przedziale 650 -750 mV...

U mnie raczej się waha powyżej 800  mV

LOG sonda LAMBDA.CSV

Edytowane przez duzy616
Opublikowano (edytowane)

ok... już widzę...

Edytowane przez janusz75
Opublikowano

Możliwe przyczyny to usterka sondy, nieszczelność w układzie wydechowym i w końcu uszkodzenie katalizatora. Na początku sprawdziłbym szczelność układu wydechowego, często pęknięcie plecionki jest przyczyną. Następnie endoskop i z obu stron sprawdzić optycznie jak wygląda katalizator.

Opublikowano

Wydech jest cały  Millteka z nierdzewki, ostatnio był przeglądany, więc raczej wykluczam. Sonda wszystko możliwe.