Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opinie o Audi A4 B9 2.0 TFSI 190 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Porównanie auto do auta. Oba s-tronic, oba FWD. Oczywiście ci co nie jeździli będą wiedzieli najlepiej. Ja podaje moje subiektywne, potwierdzone zaledwie mało miarodajnym wynikiem tankowania testy :)

Opublikowano

quattro moim zdaniem jest balastem w dwóch przypadkach - w mieście (trzeba rozpędzić spod świateł większą masę) i przy bardzo szybkiej jeździe, pow. 150-160km/h (więcej mas wirujących).

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

A z ciekawości co możecie napisać o tym silniku z perspektywy samego użytkowania, szczególnie Ci, którzy jeździli? Z tego co widzę, nie jest stosowany nigdzie poza Audi. Jakie wrażenia, dynamika itp? Wydaje się rozsądnie optymalnym wyborem pomiędzy małym 1.4, a bardziej sportowym 2.0 252KM. Daje radę, jeśli ktoś nie potrzebuje w samochodzie sportowych wrażeń?

Swoją drogą dlaczego jedyną dostępną benzyną w quattro jest w tym momencie jedynie topowa wersja 252KM. 190 czy nawet te 150 byłoby za mało?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeździłem testowym A4 1.4 150KM i A5 2.0 252KM i w ciemno wybrałem 2.0 190KM, jako złoty środek do A5. Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że daje radę w kwestii przyspieszenia, elastyczności i wyciszenia. Niestety przy śliskiej nawierzchni, jak obecnie brakuje quattro.

Edytowane przez fio

Opublikowano
18 godzin temu, fio napisał:

w ciemno wybrałem 1.9 190KM

co to za silnik? może chodziło o 2.0 190KM?

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
19 godzin temu, fio napisał:

Jeździłem testowym A4 1.4 150KM i A5 2.0 252KM i w ciemno wybrałem 1.9 190KM, jako złoty środek do A5. Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że daje radę w kwestii przyspieszenia, elastyczności i wyciszenia. Niestety przy śliskiej nawierzchni, jak obecnie brakuje quatro.

190 i 252 to przepaść. Ale spalanie pewnie mniejsze. Jak ktoś pojeździł trochę quattro to nie zamieni na ośkę świadomie :)

Opublikowano
5 godzin temu, RALF76 napisał:

co to za silnik? może chodziło o 2.0 190KM?

Oczywiście 190KM 2.0. Pomyłka/poprawione.

@Kosmita Jak wspomniałem, wg mojego odczucia nie ma tak dużej różnicy pomiędzy 190 a 252. 2.0 tfsi 190KM wybrałem w ciemno i nie jestem rozczarowany a przesiadłem się z 215 KM AWD w Volvo V60. Co do napędu 4x4 to przy śliskiej nawierzchni lub próbie wykorzystania maksimum potencjału samochodu - masz 100% racji. Mocniejsza wersja dużo zyskuje, bo do 190KM qattro się nie dołoży.

Opublikowano
41 minut temu, fio napisał:

Oczywiście 190KM 2.0. Pomyłka/poprawione.

@Kosmita Jak wspomniałem, wg mojego odczucia nie ma tak dużej różnicy pomiędzy 190 a 252. 2.0 tfsi 190KM wybrałem w ciemno i nie jestem rozczarowany a przesiadłem się z 215 KM AWD w Volvo V60. Co do napędu 4x4 to przy śliskiej nawierzchni lub próbie wykorzystania maksimum potencjału samochodu - masz 100% racji. Mocniejsza wersja dużo zyskuje, bo do 190KM qattro się nie dołoży.

Spoko. Ja jak zastepcze mialem w 190 tylko w dieslu to tragedia. Jak dla mnie to nie jedzie. Na testach jechalem 190 konna benzyna i mnie nie zachwycila. Ae nie mialem bezposredniego porownania wtedy z 252. 

Ogolnie 190 ośka, a 252 quattro to jednak IMO ciut wieksza roznica niz nie tak duza ;) ale kwestia tez pewnie przyzwyczajenia.

Opublikowano
Godzinę temu, fio napisał:

215 KM AWD w Volvo V60

Czemu taka zmiana z Volvo na Audi? Volvo za słabe i mało precyzyjne?

Opublikowano
44 minuty temu, k232 napisał:

Trzeba wymieniać te samochody co by się nie znudziło :)

Opublikowano
1 godzinę temu, k232 napisał:

Nie chcę robić offtopu, ale krótko (zrobiłem 115 kkm od 2012): nie za słabe, automat wbrew opiniom wcale nie jest wolny (miałem tylko 6 biegów), genialny dźwięk 5 cylindrowego diesla D5 (RIP), jakość wykonania wcale nie ustępuje niemieckiej trójcy, genialne fotele, absolutna bezawaryjność (0 poważnych/drobnych usterek). Wady: zawieszenie standardowe hałaśliwe (jak na samochód w tej cenie) i kołyszące, nie daje pewności na zakrętach (kolega miał utwardzone i prowadzi się lepiej, ale komfort jak w gokarcie),  układ kierowniczy bardzo nieprecyzyjny (największa zmiana na + po przesiadce do Audi). Bardzo lubiłem ten samochód i mimo początkowych planów i możliwości zmiany już w 2016 czekałem na następce modelu. Ostatecznie, jak napisał @Kosmita z nudów poszukałem czegoś innego i byłbym bardzo zadowolony ze zmiany, gdybym wybrał quattro. Bez quattro jestem jedynie "umiarkowanie" zadowolony ;)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, myślałem, że Volvo jak na taką cenę jest bardziej dopracowane ☺️

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.02.2018 o 13:06, Kosmita napisał:

190 i 252 to przepaść. Ale spalanie pewnie mniejsze. Jak ktoś pojeździł trochę quattro to nie zamieni na ośkę świadomie :)

Miałem okazję przejechać się ponownie 252 KM i jednak jest spora różnica pomiędzy 190 KM. Może nie przepaść, ale nie da się tego nie zauważyć - cofam moją wcześniejszą opinię.

Mimo wszystko mnie 190 KM wystarcza.

Opublikowano
3 godziny temu, fio napisał:

Mimo wszystko mnie 190 KM wystarcza.

No i to najważniejsze. Każdy dobiera sobie auto pod swoje potrzeby i nimi trzeba się sugerować ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Można spokojnie podnieść programem moc ponad 260 koni lub więcej. Tylko z trakcja będzie gorzej .

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

do konfiguratora wrócił 2.0 w wariancie 190 KM w połączeniu z ręczną skrzynią biegów i automatem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak wasze spalanie w Ultra 190? coś się zmieniło/ułożyło? trochę czasu minęło od pierwszych postów...

Opublikowano

U mnie zimą, w mieście przy obecnych korkach i śliskościach 9-12 l/100km

Opublikowano
28 minut temu, fio napisał:

U mnie zimą, w mieście przy obecnych korkach i śliskościach 9-12 l/100km

No to u mnie w 252 w quattro 11-14. Także niewielka różnica..

Opublikowano

U mnie na autostradzie wychodzi jak ponizej. Srednie z 13 kkm mam 7,5l - jazda bez oszczedzania ale w wiekszosci po trasach.

IMG_20180909_123931.jpg