Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Felerny imbusik - zabierak - pompy olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek nie doszukuj się nr, a lepiej konstruktywnie odpowiedz na postawione pytania. Chcesz świadczyć usługi i reklamujesz się na forum (praktycznie wszystkie Twoje wpisy na forum to reklama tej usługi) to opisz rzeczowo co robisz.

strasznie zazdrościsz że nie masz maszyny do robienia pieniędzy??trudno-najpierw trzeba zainwestować a później zarabiać...możesz pisać co chcesz na forum-ja już mam zaufanych klientów

Kolego ale jesteś gorzej niż dzieckiem. Naprawdę mam z czego żyć na godnym poziomie, a ludziom z forum pomagam bezinteresownie, bo motoryzacja to dla mnie hobby podparte rzeczową wiedzą inżynierską.

Kończę z Tobą polemikę dokąd nie odpowiesz konstruktywnie na postawione pytanie.

Opublikowano

nie zaprzeczam..oczywiście że to reklama-4200zł a 800 to chyba jest różnica...[br]Dopisany: 21 Styczeń 2010, 00:14_________________________________________________w tą bezinteresowną pomoc to bym wątpił-hobby może tak.na dniach opiszę Ci wraz ze zdjęciami co dokładnie i jak jest robione.pozdrawiam

Opublikowano

w tą bezinteresowną pomoc to bym wątpił-hobby może tak.na dniach opiszę Ci wraz ze zdjęciami co dokładnie i jak jest robione.pozdrawiam

Na szczęście nie Tobie to oceniać.

Czekamy więc na opis technologiczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

panowie a czy ktos wymienial w serwisie aso(niewiem dokladnie jak nazywacie w polsce warsztaty dilerow audi) te ch....e walki wyrownazajace naprawde tyle kosztuja czy to ju z robocizna i walkiem i pompa olejowa czy tylko walkow a po drugie 4200 to w hu. pieniedzy u mnie mozna silnik kupic za tyle ?????? to jest chore nie ma zadnej instytucji zeby takie praktyki trzymac pod kontrola :evil: ,

Opublikowano

Jeśli chodzi o silniki BLB, to zestaw naprawczy kosztuje ok.1200zł w skład, którego wchodzi nowa pompa, zabierak, łańcuszek, napinacz i jedno albo dwa koła zębate już dokładnie nie pamiętam. Więc w przypadku silników BLB sama regeneracja pompy za 800zł jest nie opłacalna + że mamy auto uziemione na ok. tydzień.

kolo lancuchowe na wal korbowy jest niedostepne, wiec operacja wymiany kol napinacza i lancucha jest bezsensowna. oczywiscie mozna wymienic pozostawiajac kolo na wale, jednak jego zuzycie spowoduje przyspieszone zuzycie lancucha oraz drugiego kola.

jezeli kola sa w odbrym stanie, sens jest wymienic jedynie napinacz.

ew. wymienic na naped bezlancuchowy. [br]Dopisany: 26 Styczeń 2010, 11:14_________________________________________________

nie zaprzeczam..oczywiście że to reklama-4200zł a 800 to chyba jest różnica...[br]Dopisany: 21 Styczeń 2010, 00:14_________________________________________________w tą bezinteresowną pomoc to bym wątpił-hobby może tak.na dniach opiszę Ci wraz ze zdjęciami co dokładnie i jak jest robione.pozdrawiam

bardzo jestem ciekawy opisu i fotografii.

Opublikowano

tak sie rozgadujecie a odpowiedziec na proste pytanie nie mozecie ????????????????? :wallbash:

Opublikowano

tak sie rozgadujecie a odpowiedziec na proste pytanie nie mozecie ????????????????? :wallbash:

gdybys raczyl poszperac w watkach uzywajac zgodnie z regulaminem wyszukiwarki, odnalazlbys w niejednym watku ze koszt wymiany zespolu walkow wyrownowazajacych to kwota ok 5000 PLN :disgust:

w ich sklad wchodza, naped oraz zespol walkow.

Opublikowano

ok.dzieki :good:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie napisałem się od cholery, ale wcięło mi materiał.

Analizując budowę silnika BPW twierdzę, że da się wypier... wałki wyrównoważające i zabierak pompy oleju.

Montujemy wał od mocnych 1,9 TDI PD (średnica czopów korbowodów 50.858/ 50.879 mm), pompę oleju ASZ/ARL, łańcuszek, napinacz, smok popmy oleju AWX/AJM/AVF/ ... - to może być używane, byle w idealnym stanie.

Nowe kupujemy - panewki główne i korbowodowe (np. Glyco), śruby do podpór wału i stóp korbowodów, uszczelnienie wału przód/tył, śrubę centalną do wału z przodu, śruby mocujące pompę oleju, smok i napinacz.

Miskę wg uznania i po sprawdzeniu czy pasuje - montujemy starą albo dokupujemy od AWX/AVF.

Najważniejsze w tym wszystkim jest sprawdzenie czy w bloku są otwory pod śruby mocujące napinacz łańcuszka, jak ich nie ma to dorabiamy.

Smok przy misce AWX pasuje P&P, przy starej z BPW odpowiednio go przerabiamy. Warto sprawdzić wskazania na bagnecie - przy ok. 3.8 - 4 l powinien pokazywać cały stan.

Po tej operacji powstaje ma identyczny technicznie motor z BGW (czyli AWX powiększony do 2.0)

Wyważenie będzie poprawne i układ smarowania bezawaryjny przez całę życie silnika.

Opublikowano

Jaro4444 to ciekawy pomysł! :good:

Jaki może być Twoim zdaniem orientacyjny koszt takiego "upgrade'a"?

pozdr

Opublikowano

jaro4444 dokladnie to samo chcialem zrobic z BRD/BLB/BRE wywalic walki i wsadzic wal od BKD lub tak jak sugerowles kuty od BMN.

Z Etki wynika ze panewki walu jak i korbowodowe sa takie same dla tych silnikow zarowno dal BKD, BMN maja take same nr. jak dla BRD/BLB/BRE.

Schdzy zaczynaja sie z napinaczem lancuszka i ogranicznikiem fali olejowej.NIe wiem czy wszystkie otwory sie pokrywala.

na gorze silniki BlB i BPW na dole BKD

porownanieblbbkd.jpg

Kupilem sobie nawet uszkodzony blok AZV z A3 odpowiednik BKD do robienia testow wiec zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Wał + pompa + łańcuszek + napinacz (lepiej nowy napinacz kupić) + śruby do pompy i napinacza + plastik pod wał (ogranicznik fali olejowej)- jak dobrze poszukasz to z 400 zł. Można też kupić komplet z uzywanymi panewkami po małym przebiegu, ale osobiście wolę nowe panewki.

Panewki główne + pierścienie oporowe + panewki korbowodowe produkcji Kolbenschmidt ok 200-250 zł cały komplet. Glyco będą droższe.

Uszczelnienie przód + tył Elring - ok. 150-200 zł,

Sruby do łożysk głównych i stóp korbowodów - pewnie z 250 - 300 zł za Goetze, za Victor Reinz albo podobne jeszcze taniej.

Tubka silikonu do miski - 50 zł.

Łożysko do wału nowe OM - ok. 30-40 zł.

Do tego robocizna.

Robiąc to we własnym zakresie, można zamknąć się w ok. 1250-1300 zł, w warsztacie pewnie z 500 - 700 robocizna.

Turdzi - BPW jest wyjątkiem od reguły - ma tylny uszczelniacz wału starego typu, czujnik położenia wału z tarczą nadajnika i pełną ilość przeciwciężarów.

Ogranicznik fali olejowej to nie problem - montuje się go do pompy oleju i jedną śrubą do bloku.

Opublikowano
Turdzi - BPW jest wyjątkiem od reguły - ma tylny uszczelniacz wału starego typu, czujnik położenia wału z tarczą nadajnika i pełną ilość przeciwciężarów.

to to wiem ale moja najwieksza zagadka jest dol bloku i wyglada na to zeniektore silniki maja inaczej rozwiazana liczbe kanalow olejowych np;

plastikh.jpg

otwor na napinacz w przypadku BPW, BLB i reszty trzeba nagwintowac , o ile jest w tej samej pozycji , bo zezdjec ciezko to wybadac a etk nie daje takich info.

pompa.jpg

ogolnie to dla mnie napapierze wyglada to wykonalnie , ale na pewno przy skladaniu wyjda niezle kwiatki , samnie wiem co juz lepsze czy bawic siew to czy wasdzac caly slupek :rolleyes:

Opublikowano

To co pokazujesz, to nie kanały olejowe, a spływy oleju z głowicy i bloku. Później ten olej spływa plastikiem jak rynną wprost pod smok. Więc nie jest to problem, byle plastik nie zasłaniał wylotu.

Napinacz łańcuszka to jedna dziura do zrobienia i nagwintowania. Zero problemu. Przy motorach z napędem łańcuszkowym wałków są już dwa otwory i górna śruba pasuje pod napinacz.

Dla porównania przód bloku z AWX z widocznym otworem pod napinacz (zdjęcie zapożyczone z aukcji Allegro):

6565adfb2a5bc1a0m.jpg

Opublikowano

Przepraszam za OT

Ja bym Wam dal etat w Audi Zentrum Ingolstadt :evil:

Opublikowano

Dokladnie zgadzam sie z powyzszym postem.Szacunek dla jaro4444 za wiedze,moze wyslemy twoje posty do Audi Zentrum.

Pozdrawiam

Opublikowano

coz moge dodac panowie od przewagi dzieki technice powinni sie od niego uczyc :cool1:

jaro4444 jeszcze takie pytanie techniczne czy ten otwor na napinacz jest w BKD i AWX nagwintowany bo na zdjeciu nie wyglada jak by mial gwint ?

Opublikowano

Turdzi nagwintowany na 200%, inaczej jakbyś utrzymał napinacz w odpowiedniej pozycji?

Opublikowano

Turdzi[/b] nagwintowany na 200%, inaczej jakbyś utrzymał napinacz w odpowiedniej pozycji?

no tego to nie wiem bo nie mialem nigdy tego napinacza w rece :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dołączam się do tematu. Mam B7 BPW. Przebieg udokumentowany 170 tyś. Padł zabierak, zero ciśnienia oleju. Wyciągnąłem ten osławiony element (mam kanał w garażu) - ok 4h pracy. Wyrobiony na okrągło po stronie gniazda wałka równoważącego.

Dziś odbieram w aso nowy. Gniazdo w wałku raczej OK, pompa OK.

Ciekaw jestem jakie zniszczenia. Auto przejechało ok. 200m bez ciśnienia oleju (żona).

PS. Miałem ochotę wsadzić tam obcięty imbus Topex z Biedronki i sprzedać to padło. 2.0TDI to straszna gangrena, badziew jakich mało.