kamil-vag Opublikowano 9 Października 2017 Autor Opublikowano 9 Października 2017 Z kanału trzeba i zarówno od środka wykręcić drążki, wtedy można wyciągnąć drążek z przegubem na wierzch i na spokojnie wymienić nie męcząc się pod autem. W tym temacie też jest kilka pomocnych postów: https://a4-klub.pl/topic/253213-wymiana-wybieraka/
ŁukaszPłock Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, u mnie z kolei tak jak by chaczyl drugi bieg ale tylko podczas jazdy na postoju wszystkie biegi wchodzą jednym palcem czy to też może być spowodowane jak wyżej Kamil pisał? Wytarty przegub b kulisy skrzyni? Wiecie może jaka cena tej części i robić samemu czy lepiej oddać jakiemuś Januszowi? Pozdrawiam
MemberA4 Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 2 minuty temu, ŁukaszPłock napisał: Witam, u mnie z kolei tak jak by chaczyl drugi bieg ale tylko podczas jazdy na postoju wszystkie biegi wchodzą jednym palcem czy to też może być spowodowane jak wyżej Kamil pisał? Wytarty przegub b kulisy skrzyni? Wiecie może jaka cena tej części i robić samemu czy lepiej oddać jakiemuś Januszowi? Pozdrawiam masz AWX a tam jest skrzynia 5b która nie ma takiego przegubu, chyba że rozbiłeś swap skrzyni na 6b
ŁukaszPłock Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) 2 minuty temu, MemberA4 napisał: masz AWX a tam jest skrzynia 5b która nie ma takiego przegubu, chyba że rozbiłeś swap skrzyni na 6b Skrzynia piątka... Czytałem że trzeba cały lewarek z ciegnami wymienić... Edytowane 1 Listopada 2017 przez ŁukaszPłock
MemberA4 Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) sprawdź na kanale czy nie masz luzu na krzyżaku na drążku(prawa strona przy skrzyni) możesz mieć również problem który występuje w skrzyniach 5b tylko do jego eliminacji trzeba rozbierać skrzynię ten problem jest opisany w tym watku: Edytowane 1 Listopada 2017 przez MemberA4
ŁukaszPłock Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 6 minut temu, MemberA4 napisał: sprawdź na kanale czy nie masz luzu na krzyżaku na drążku(prawa strona przy skrzyni) możesz mieć również problem który występuje w skrzyniach 5b tylko do jego eliminacji trzeba rozbierać skrzynię OK dzięki za podpowiedź, a jakie są skutki nie zrobienia z tym nic? I co w skrzyni wysiada?
mech15 Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Dużo pitolenia z tą poduszką pod skrzynią? Jest jakiś poradnik na forum? Tutaj znalazłem trochę info Jakby ktoś chciał coś dodać to śmiało
kamilkiero Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Witam Panowie, zabieram się za wymianę poduszek pod silnikiem ( mam już ORI poduchy ) a teraz bd szukał poduszek pod skrzynię... Wie ktoś ile tych poduszek u mnie jest AUDI A4 B7 1.9 TDI BKE ....jak będzie trzeba to VIN podam... no i jaką najlepiej firmę wybrac..???
kamil-vag Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) Poducha spokojnie Lemfordera wystarczy Do B6/B7 w manulau idzie jedna poducha - dwie poduchy były montowane w nadwoziu Passata i A6... i A4 w niektórych automatach... Do rzędówek szła poducha z kolorem zielonym, czyli Lemforder 31105 01, ale wsadzają też chłopaki żółte - Lemforder 31106 01, możesz podać kod skrzyni z wlepki to się zerknie... Edytowane 11 Listopada 2017 przez kamil-vag
kamilkiero Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 fajnie fajnie dzięki kolego Ci bardzo... strasznie mnie wkurza jak podczas zmiany biegów czuć jak skrzynia pracuje ( rusza się ) a powiedz mi gdzie ta wklepke w B7 znajdę zaraz skocze i zobaczę
kamil-vag Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Książka serwisowa, albo wnęka koła zapasowego. Były też czasem pod tylną kanapą...
kamilkiero Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Oznaczenie silnika BKE a skrzyni biegów GYA
kamil-vag Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Ori szła taka 8E0399105HG, ale jak pisałem zielona lema będzie OK.
kamilkiero Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 kolego a powiedz mi jeszcze czy np ta żółta lema co pisałeś może być twardsza i np jakoś mniej skrzynią ruszało ????
kamil-vag Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Założyłem żółtą, zamiast zielonej i w sumie nie widzę różnicy 1
Blachu Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Panowie do skrzyni HCK jaki jest nr poduszki (bez łapy) firmy lemforder? W pierwszym poście uwzglednione są tylko do B6, a w ekatalogu inter cars nie ma żadnego info o lemie. Po swapie skrzyni na HCK jest kilka problemów: - gdy auto powoli toczy się na niskich biegach i dodaję oraz puszczam szybko, pulsacyjnie gaz to slychać lekkie stukanie w okolicach popielniczki, lewarka (domyślam się że to poduszka).- spory luz boczny lewarka (ok 3 cm) na biegu jałowym oraz podczas jazdy. Luzu przod-tył brak.- czasem w czasie jazdy jest problem z trafieniem drugiego biegu, rzadziej szóstego. Nie pojawia się wtedy zgrzyt. Ogólnie skrzynia działa w czasie jazdy sporo mniej precyzyjnie niż ta z awx... co dziwne podczas postoju skrzynia działa jak należy, biegi wchodzą precyzyjnie. Kwestia doregulowania ciegien, czy problem leży gdzie indziej?Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
greg2505 Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Najpierw polikwiduj luzy, a następnie dobrze wyreguluj lewarek , bo wg mnie tu leży problem , a nie w samej skrzyni, co do poduszki skrzyni ja zostawiłem tą od gba i jest ok
KoJ@K Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zestaw naprawczy pod lewarkiem/na skrzyni zrobiles? Ciegna dobrze wyregulowane ?
ŁukaszPłock Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 4 godziny temu, Blachu napisał: - gdy auto powoli toczy się na niskich biegach i dodaję oraz puszczam szybko, pulsacyjnie gaz to slychać lekkie stukanie w okolicach popielniczki, lewarka (domyślam się że to poduszka). Miałem podobny objaw przy dodaniu i nagłym odpuszczeniu gazu, było słychać uderzenie pojedyncze coś w stylu wytlumionego mocnego uderzenia pięścią w ścianę... Problem rozwiązałem przez wymianę poduszki pod skrzynia, wizualnie dopiero po zdemontowaniu poduszki można było zobaczyć że jest urwana...
ŁukaszPłock Opublikowano 21 Listopada 2017 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) 4 godziny temu, Blachu napisał: - czasem w czasie jazdy jest problem z trafieniem drugiego biegu, rzadziej szóstego. Nie pojawia się wtedy zgrzyt. Ogólnie skrzynia działa w czasie jazdy sporo mniej precyzyjnie niż ta z awx... co dziwne podczas postoju skrzynia działa jak należy, biegi wchodzą precyzyjnie. Kwestia doregulowania ciegien, czy problem leży gdzie indziej? Mam to samo w skrzyni piątce silnik awx, problem z drugim biegiem, przy próbie szybkiej zmiany na drugi pojawia się opór,natomiast kiedy powoli zmieniam problem zanika, na postoju wszystkie biegi wchodzą jednym palcem... Jak na razie nie mam rozwiązania.. Edytowane 21 Listopada 2017 przez ŁukaszPłock
Rekomendowane odpowiedzi