Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Mingblau AVF'ant TDI by kamil-vag (Continued by kosik25)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z aku miałem taką samą sytuację ostatnio. Zimą bywało -25 stopni i było git, a teraz postało 2 tygodnie i nic nie zakręcił... Z tym że akumulator miał 8 lat to już jego prawo ale, że tak nagle?! U mnie wpadła Centra Futura 72Ah/720A cena 396zł :/ drogie te akumulatory :/ 

Dobrze chociaż, że nie na urlopie tylko po ;)

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 242,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Ten też sprawdzałem i miał 7 lat, dopóki był doładowywany na bieżąco to kręcił [emoji14] a jak postał to padł na momencie. No drogie niestety, ale nie ma wyjścia [emoji14]

Wysłane z Xiaomi Mi 4 LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 12.09.2017 o 12:10, kamil-vag napisał:

Piotruś, w takim razie może się trochę pobawię :P

EGR już uzdrowiony. Udało się na wiertarce stołowej wywiercić i nagwintować otwór, wkręcona śrubka 4mm, teraz bez problemu mogę wymieniać uszczelniacz :wink:

IMG_20170905_162820.jpg

IMG_20170909_151632.jpg

Jakbyście kiedyś mieli wyciek z ośki klapy gaszącej EGR, to można to już bez problemu naprawić ;) Użyłem o-ring 8x14x4.

Zamawiałem z zapasem tutaj: Uszczelniacz simering 8x14x4 RST NBR ERIKS . Tylko uwaga to jest do AVF/AWX bo nie wiem, czy czasem w AVB nie jest EGR mniejszy i oska nie ma 6mm a nie 8mm.

Auto postało 2 tyg... mówię wyciągnę aku i podładuje. Prostownik po kilku godz. pokazał full więc wsadziłem, wchodzę do środka, przekręcam kluczyk a tam ikonka żółta akumulatora na FIS-ie. Mierzę miernikiem a tam 10,3 V.  Próbowałem znowu naładować ale bez skutku... Gubił napięcie pod miernikiem :/ Pojechałem z nim do sklepu i po pomiarach wyszło, że niestety padaka. Kupiłem nowy,  po rozmowach z gościem i kilku pomiarach wziąłem Tuborg 80Ah / 720A. Niby jest Made in Poland - także wsparłem trochę PL rynek. Dostałem 3 lata gwarancji, trochę poczytałem i tu gwarancja jest dobra bo wymieniają na nowy z półki po pomiarach i nie robią zbytnio dochodzenia w porównaniu do markowych... Zapłaciłem po negocjacjach 350 zł... także dokładka S-line znowu przeszła koło nosa :/ Ale może dobrze, że padł teraz przed zimą niż miałbym się wkurw... i grzebać na mrozach.  Przed włożeniem zrobię jeszcze sobie pomiary prądu ładowania i ile bierze w stanie spoczynku po 15 min... 

Dzięki za info, uszczelki zamówione i też będę wymieniał, bo cieknie ciągle z ośki klapy gaszącej :), lecisz w dobrą stronę z tymi modami :), dużo u Ciebie w temacie można się dowiedzieć ! Oby tak dalej ! 

Opublikowano
  • Autor

Dziś auto poskładane. Ta końcówka to pestka po drodze przez turbo :P Mati zafundował mi kolektor jak nowy :P

IMG_20170914_155124.jpg IMG_20170914_161136.jpg

Jakbyście kiedyś grzebali to macie momenty:

• Rura łącząca do kolektora wydechowego 25Nm a do EGR 22Nm
  • Kolektor dolotowy do głowicy 25Nm - od środka na zewnątrz
  • EGR do kolektora 10Nm

Przy okazji wpadłem na pomysł, jak usztywnić przyłącza powietrzne :P Po prostu dobrać cienki oring i dołożyć na rurę, coś w ten deseń, tylko oring musi być jeszcze cieńszy, tak by klamra zapinała się na sztywno po lekkim dociśnięciu, ten na zdj jest ciut przygruby... 

IMG_20170914_153932.jpg

Przy okazji dałem pod łącznik EGR zaślepkę z dziurką, zobaczymy czy nie wywali błędu...

A teraz podsumowanie i czy było warto ? 

Trochę musiałem pokręcić (może i to dobrze, bo bynajmniej olej doszedł do turbo przed odpaleniem), w sumie auto stało już ponad 2 tygodnie... puścił bąka i praca silnika zaczęła się normować. Pozwoliłem mu się spokojnie rozgrzać do 90 stopni i w trasę. I tu szoooook. Albo zapomniałem jak jedzie sprawne AVF, albo z czasem się przyzwyczajałem do zaniku dynamiki z dołu. Robiłem przecież logi i wyglądało, że jest OK. Ale teraz czas reakcji na pedał gazu to jest chwila i czuć przed 2 tys, że już ładnie pompuje. Dosłownie gniecie w fotel. Kierowniczki chodzą luźno, gruszka nie ma oporów, więc i dół stał się teraz "inny, jakby lepszy" i na pewno to nie efekt placebo :P W sumie przy okazji podokręcałem wszystkie obejmy na rurach, sam czysty kolektor, nowe uszczelki - zapewne każde takie działanie coś dało :) 

Teraz tylko kontrola oleju i obserwacja czy nie kopci na niebiesko po tych moich działaniach :P Trochę było za mną siwo jak jechałem, ale z każdym depnięciem było tego mniej. Chyba to pozostałości po specyfikach czyszczących i czyszczeniu kanałów wlotowych głowicy...  Jutro się bryknę trochę dłużej i poobserwuje wsteczne lusterko :P

Jak tylko macie możliwość, to się nie zastanawiajcie z czyszczeniem zmiennej geometrii, bo naprawdę warto !

Opublikowano

Z tymi oringami na wężach nie głupie- spróbuje też jak będę miał chwile. Nie sądzę żeby to miało jakiekolwiek znaczenie z technicznego punktu widzenia, ale wizualne ma :) Kolega kiedyś owijał to miejsce taśmą izolacyjną- też jakoś tam usztywniało to złącze.

Opublikowano

Ja dawalem wieksze i grubsze oringi na te wszystkie lączenia węży - wchodzily tak ciasno, ze pozniej ciezko bylo je rozpinac :naughty: ale swoje zadanie spelnialo, nic sie nie sączylo, no i wyglad jak fabryka :cool1:

Ps. Coś tak upalcował juź ten dolot :whip2:

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, KoJ@K napisał:

Tak się na robotę napaliłem, że zapomniałem nawet rękawiczek dziś założyć :lol:

Opublikowano
Godzinę temu, KoJ@K napisał:

Ja dawalem wieksze i grubsze oringi na te wszystkie lączenia węży - wchodzily tak ciasno, ze pozniej ciezko bylo je rozpinac :naughty: ale swoje zadanie spelnialo, nic sie nie sączylo, no i wyglad jak fabryka :cool1:

Pamiętasz jakie to były oringi :)?

Opublikowano

Kamil twoje prace przy silniku na pewno nie sa bez znaczenia na jego prace ale efek "gniecenia " jest zawsze jak pare dni nie jezdzisz swoim autem ??

Opublikowano
10 godzin temu, MilUl napisał:

Pamiętasz jakie to były oringi :)?

Hmmm kurde rozmiaru nie za bardzo, wzialem rury do ręki i pojechałem dobrać oringi, wziąłem ze 2/3 rodzaje, mniejszych i ciutke większych, żeby coś fajnie dopasować no i udało się i węże  siedzą sztywniutko :cool1:

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, rrrudy25 napisał:

ale efek "gniecenia " jest zawsze jak pare dni nie jezdzisz swoim autem

Nie będę się kłócił, bo specjalistą od "gniecenia" w fotel jesteś akurat tutaj Ty Piotruś :thumbup1:

Otwieram dziś maskę i tam taki widok:

IMG_20170915_130730.jpg

Czyli rozsuwające się połączenie węży powietrznych.

Ale dorwałem wczoraj w robocie dwa oringi, po pomiarach wyszło, że to grubość 1,5 mm na 55mm - założyłem i tak jak myślałem, jest dobrze :) Wygląda OK i trzyma też pewnie.

IMG_20170915_130657.jpg IMG_20170915_131114.jpg

Pojeździłem dzisiaj trochę i już kopcenia za sobą nie widziałem, także syf z czyszczenia się wypalił :)

Opublikowano

U mnie ząbki były ciut wybite.
Zmatowałem i nałożyłem klej metakrylowy do alu. Niedoskonałości wyrównałem pilnikiem do metalu.
Jedynie przy montaży/demontażu rury IC trzeba najpierw zdemontować cała spinkę, a następnie wysunąć.

Bez nazwy 1 kopia.jpg

Edytowane przez chris1987

Opublikowano
  • Autor

@chris1987 Również dobry patent, jak dla mnie to te węże nie powinny tak właśnie się wysuwać i kosić, bo przez to zużywają się oringi a potem zaczyna sączyć olej :/ 

Ostatnio postanowiłem kupić sobie kawałek pianki 25mm i zamontować w miejsce ori pianki wygłuszającej. Zmotywował mnie filmik, który wrzucił kolega @Tajfun211https://youtu.be/n1UodILHsHo

Opublikowano
6 godzin temu, kamil-vag napisał:

Ostatnio postanowiłem kupić sobie kawałek pianki 25mm i zamontować w miejsce ori pianki wygłuszającej

Daj foto jak u Ciebie wyszło. Jak odczucia jest coś ciszej ?

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, Gregorski3 napisał:

Daj foto jak u Ciebie wyszło. Jak odczucia jest coś ciszej ?

Wyszło tak, ale w sumie to nie ma wyglądać, tylko tłumić :P Wydaje mi się, że jest ciszej... a raczej na pewno, tylko działa to dobrze dopiero w połączeniu z górną osłoną...  :thumbup1:IMG_20170918_103321.jpg  IMG_20170918_103335.jpg

W sumie to nie bez powodu tam była ori montowana ta pianka wygłuszająca... szkoda tylko, że taka droga :P

Przy okazji wczoraj było w miarę chłodno, pożyczyłem od kolegi ozonator...  Kuracja 2 x 15 min ^^ Nie miałem w sumie problemów z zapachem po izopropanolu na parownik, ale zawsze trochę bakterii i tym podobnego dziadostwa może się pozbyłem z kabiny... 

IMG_20170917_141742.jpg

Opublikowano

Elegancki pomysl :thumbup1: skad ta pianke brales? Jakis link lub masz jej wiecej ? :naughty:

Opublikowano

Dobry patent, podrzuć link do pianki ;)

Opublikowano
2 godziny temu, kamil-vag napisał:

W sumie to nie bez powodu tam była ori montowana ta pianka wygłuszająca... szkoda tylko, że taka droga :P

Tylko czemu oni potem ja przestali wsadzac do b7... :/ 

Opublikowano
  • Autor

Brałem tu: https://www.bitmat.pl/pl/p/Pianka-wygluszajaca-gumowa-samoprzylepna-rozne-grubosci/288 i grubość 25mm

1 szt to kawałek 25x100, który wystarczy w zupełności na 2 auta. Musi mieć te 100 cm żeby wystarczyło na owinięcie, a z szerokości przycinałem na chyba 9 cm (jest tam siatka na tej folii to łatwo policzyć) i na to nakleiłem kawałek folii aluminiowej ;) Mimo, że w opisie jest, że pianka "Samo gasnąca, nietworząca płonących kropli oraz nierozprzestrzeniająca ognia."

Opublikowano

Super rzecz ta pianka, uzyje do A4 i A2!