Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zachęcony opiniami z forum i nie tylko, zdecydowałem się na komplet Dębica Presto UHP2.

Rozmiar 235/45 R17, produkcja 8-my tydzień 2018 roku z fabryki ze Słowenii.

Przejechałem na nich dotąd jakieś 800km i póki co, wrażenia są pozytywne - ciche, ładnie trzymają na suchym i mokrym.

Wcześniej miałem Dunlopy Sport Maxx w tym samym rozmiarze.  Były głośniejsze i bardziej odczuwało się piękne polskie drogi, jednak nie były nowe więc nie wiem, czy jest sens porównywać.

Zobaczy się za 2, 3 sezony w jakim będą stanie :-)

Edytowane przez rosati

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 787,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja również (jednak) zakupiłem opony Dębica UHP2 225/45/17. Produkcja 3ci tydzień 2018 roku - Polska. @rosati miałeś kolorowe linie wokół bieżnika? Ja nie i zacząłem się zastanawiać czy opony to nie fake :decayed:
W google'owych grafikach jest różnie. Jedne opony je mają, niektóre nie. Nie wiem od czego to zależy.

Opublikowano
14 godzin temu, jolley napisał:

miałeś kolorowe linie wokół bieżnika?

@jolley

Tak, miałem dwie - pomarańczową i niebieską :)

Opublikowano

Zdecydowałem się na nowe opony Uniroyal RainExpert 3. Po przejechaniu około 600km wrażenia pozytywne, chociaż nie było jeszcze sytuacji w których opona mogłaby się jeszcze w pełni sprawdzić. Na minus - opony naprawdę głośne

EDIT: Już po przejechaniu 600km hałas opon - standardowy (chociaż to moje subiektywne odczucie?!). Hamowanie w deszczu rewelacja!

Edytowane przez EaglePoland

Opublikowano

Co sądzicie o:

http://allegro.pl/2x-goodride-225-55r16-sa37-99w-xl-fr-i7208410326.html

Oponki na jedną oś na lato. Na drugą oś mam Continentala. Wiem, że to chińczyki i cudów nie powinienem się spodziewać, ale za 400zł to mogę zaryzykować na sezon czy dwa.

W innym temacie pytałem się czy nie będzie problemów jeśli zamiast 215 jakie mam teraz i dedykowanej do niej feldze 7 cali wsadzę na 225mm. Autko mam ciężkie więc szersza oponka z lepszymi parametrami by się dobrze sprawowała a +5mm na stronę chyba nie zrobi różnicy na feldze. 

Opublikowano

Weź Dębicę. Cena prawie ta sama a jakość w miarę trzyma :)

Opublikowano

Dębica 250zł za 2 sztuki więcej.  Są tańsze, ale sprzed 4 lat to podziękuję. Oprócz tego mają klasę toczenia E a przyczepności C. W Chińczykach obie klasy poziom wyżej. 

Jak brać to albo te chińczyki albo jakieś premium, za 400zł na mój gust warto zaryzykować. Jak będą złe to za rok-dwa do kosza albo na gwarancję.

Ale może ktoś na tym jeździ to bym opinii posłuchał. Wszak Chińczycy gonią z jakością na potęgę.

Edytowane przez golfagn

Opublikowano

A czemu taki dziwny rozmiar. Nie lepiej zostać przy serii 205 lub ewentualnym zamiennym rozmiarze 215/55. 225/55 to już będzie za duży balon i nijak ma się do zalecanych rozmiarów w a4. Osobiście nie wierzę ślepo w to co na etykietach. Z goodride to mogę polecić jedynie zimówki sw608

Opublikowano

W moim aucie 215 były seryjne. 

Opublikowano
21 godzin temu, golfagn napisał:

W moim aucie 215 były seryjne. 

Ja również kupiłem auto i miało lato i zimę w rozmiarze 215/55/16 i taki rozmiar mam na słupku (205 również)

Na lato wpakowałem 225/45/17, chociaż fabryka zaleca 235. A jak zimę skończę to założę pewnie 205/55/16 bo jest większy wybór opon w tym rozmiarze :) 

Btw. To co pisze @przem8, to co na etykiecie a rzeczywistość to czasem dwie różne bajki 

Edytowane przez jolley

Opublikowano

Też mam na słupku mam gdzieś na dnie 205 ale na szczycie tabelki mam 215, a w kilku katalogach widziałem że 205 do mojego silnika nie występowało w ogóle (nie ukrywajmy, ciężki silnik i ciut mocy ma).

Poprawiam wymiary: 225/50/16 bo profil 55 będzie za duży.  

W tej cenie mam do wyboru albo Kormorana albo tą oponę. Kormorana miałem teraz i był koszmarny. Oczywiście etykieta nie jest wiążąca, ale zawsze daje pojęcie. 400zł za 2 oponki z fajnymi rozmiarami chyba warte jest ryzyka.  Ten sezon idą na przód a jak dojadę Continentale z tyłu tam trafią a na przód jakieś gumy premium.

Opublikowano

Od siebie polecam gorąco Goodyear F1 Asymetric 3, mega ciche, super trzymają w zakrętach.. Jestem pod wrażeniem.. wcześniej miałem pilot sport 3 i 4 i jednak goodyear sporo lepsze (245/40/18) 

Opublikowano

Również stałem przed dylematem jakie oponki założyć na lato, i kupiłem Dębicę UHP Presto, póki co same pozytywne odczucia :)

Polecam :)

Edytowane przez michasiek_rwa

Opublikowano

Jak pisałem wyżej kupiłem i założyłem oponki Goodride 225/50/16 92W.

Miały chrzest bojowy przy gigantycznej ulewie jak zatopiło dzisiaj pół miasta Łodzi :) Ulewa nieziemska a ja poużywałem sobie bo ulice były puste. Brak uwag, przy mocnym i wielokrotnym wymuszonym hamowaniu samochód zachowuje tor jazdy a poślizgi są delikatne (z ok 80km/h po tafli wody). Podczas jazdy po łuku nic się nie działo. Łatwo bardzo dynamicznie ruszyć z miejsca przy takich warunkach pogodowych. 

Wielkie kałuże nie robiły po aucie najmniejszego wrażenia, specjalnie też w nich hamowałem i wjeżdżałem tylko jedną stroną auta w wodę, żeby sprawdzić prowadzenie i jak się wtedy hamuje. Jazda jest komfortowa.

Jestem w szoku, że opony za taką kasę prowadzą się tak dobrze. W warsztacie nie mieli uwag co do wyważenia. Ale jak wspomniałem to tylko kilkukilometrowy przejazd dla testu.  Mam na nie 5 lat gwarancji. Oponki posiadają rant ochronny.

Hałas w porównaniu z poprzednimi Kormoranami nie występuje :)  A Kormorany zdecydowanie odradzam! Miałem rozmiar 215/55/16 i zrobiłem na nich około 20 tyś km. Głośnie jak cholera, bardzo szybko się zużywają, komfort słaby. 

Opublikowano

Co do Oponeo to nie polecam. Opinie o oponach są selekcjonowane, tylko te pozytywne są zapisywane (jak chciałem dodać swoją-średnią opinie, to dziwnym trafem nie została zaakceptowana). D tego trzeba uważać przy kupnie opon i czytać rok produkcji. Dwa razy kupiłem opony, i dwa razy były to opony rok leżące w magazynie, gdzie w porównaniu np do InterCars opony, które zamówiłem miały tydzień.

Opublikowano

Czołem wszystkim,

Miesięcznie robie jakieś 1200-1500km w trasie, po mieście jeżdżę rzadko. Jakie oponki polecacie 205/55 R16 do B7 1.9tdi

Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

To, że jeździsz rzadko nie oznacza, że możesz kupić szrot. Z budżetówki polecają Dębice UHP Presto. Dunlop też ma dobre i  tanie opony. Chcesz coś lepszego to patrz na Goodyear, Kormoran, Goodride, Pirelli etc. Im większy budżet tym lepiej, bo płacisz za swoje bezpieczeństwo.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
1 godzinę temu, Langista napisał:

Kormoran, Goodride,

To ma być coś lepszego? Chyba coś namieszałeś w wypowiedzi ?

Ja polecę fulda eco control jeśli to ma być stosunek cena/jakość

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał:

To ma być coś lepszego? Chyba coś namieszałeś w wypowiedzi ?

Ja polecę fulda eco control jeśli to ma być stosunek cena/jakość

A jak długo je użytkujesz, żeby stwierdzić, że opony renomowanej firmy mają gorszy stosunek do tego chińczyka?

Opublikowano

A wg Ciebie opony goodyear czy pirelli można stawiać na równi z kormoranem i goodride, które są budżetówkami?

Niektóre chińczyki są godne uwagi i o niebo lepsze niż nalewki ale nie ma co ich porównywać do klasy premium, a wspomniane fuldy wcale nie są drogie.

Kilka kompletów opon już przerobiłem, w tym chińskich.