Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś jeździ na tych Semperit Speed-Life ?

Jak wrażenia ?

ja jeździłem ale bardzo krótko ,może ze 2 miechy bo dostałem je razem z autem w rozmiarze 205/60/15 jak dla mnie opona super , dobrze trzyma i jest cicha ... jak jeździłem po osiedlach gdzie jest kostka to wcale ich nie było słychać ... pamiętam też jak w tamtym roku spadł pierwszy śnieg a ja musiałem wracać do domu 50km i byłem mega zaskoczony że auto tak się trzymało drogi, w poprzednim aucie na dunlopach sp sport to nie było mowy o jeździe po śniegu...

ktoś wcześniej się wypowiadał że ciężko jest je wyważyć... to fakt u mnie były też problemy z tym że mogło to wynikać ze zużycia opony ,bo moje już majtały na boki trochę:kwasny:

ciężko jest mi coś powiedzieć o ścieralności ale wiem że moje opony były z 2010 roku a na wiosne 2012 miałem ok 4mm.

z tym że nie wiem jak tym samochodem ktoś jeździł i czy były na tym samochodzie od nowości czy tylko na sprzedaż.

Dziś zawiozłem felgi właśnie z tymi oponami do gumiarza i ma zobaczyć czy coś z nich jeszcze będzie czy już kosz.

popytam jeszcze co i jak i jak się czegoś ciekawego dowiem na temat opony to dam znać:wink:

---------- Post dopisany at 16:24 ---------- Poprzedni post napisany at 16:20 ----------

A jeszcze doradźcie mi jakie mam kupić opony letnie w rozmiarze 225/45/17. Chce kupić dobre opony i nowe . Made in china mnie nie interesuje... a i chciał bym żeby to była raczej opona asymetryczna

miałem już zamiar kupić Bridgestone Potenza S001 ale Domin79 mi odradził ich kupno bo się wybrzuszają... no i jestem w punkcie wyjścia.

Chce na ten cel przeznaczyć 1,5-2k

z góry dzięki

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 787,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak wrażenia ?

Ja... nie jezdziłam.

Ale mam znajomych w Austrii. I oni od lat jezdza na tych oponach.

Z tego co wiem sa bardzo zadowoleni.

I nie tylko oni, praktycznie cala Austria jezdzi na tych oponach.

Semperit to stara austriacka firma z ponad 100 letnia tradycja.

Pare lat temu zostala wykupiona przez Conti i produkcja zostala przeniesiona do Czech.

Ale mysle ze trzymaja (opony Semperit) swoje dawne dobre tradycje i normy Conti tez cos znaczą.

To tyle, wiecej nie wiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wrażenia ?

ja jeździłem ale bardzo krótko ,może ze 2 miechy bo dostałem je razem z autem w rozmiarze 205/60/15 jak dla mnie opona super , dobrze trzyma i jest cicha ... jak jeździłem po osiedlach gdzie jest kostka to wcale ich nie było słychać ... pamiętam też jak w tamtym roku spadł pierwszy śnieg a ja musiałem wracać do domu 50km i byłem mega zaskoczony że auto tak się trzymało drogi, w poprzednim aucie na dunlopach sp sport to nie było mowy o jeździe po śniegu...

ktoś wcześniej się wypowiadał że ciężko jest je wyważyć... to fakt u mnie były też problemy z tym że mogło to wynikać ze zużycia opony ,bo moje już majtały na boki trochę:kwasny:

ciężko jest mi coś powiedzieć o ścieralności ale wiem że moje opony były z 2010 roku a na wiosne 2012 miałem ok 4mm.

z tym że nie wiem jak tym samochodem ktoś jeździł i czy były na tym samochodzie od nowości czy tylko na sprzedaż.

Dziś zawiozłem felgi właśnie z tymi oponami do gumiarza i ma zobaczyć czy coś z nich jeszcze będzie czy już kosz.

popytam jeszcze co i jak i jak się czegoś ciekawego dowiem na temat opony to dam znać:wink:

---------- Post dopisany at 16:24 ---------- Poprzedni post napisany at 16:20 ----------

A jeszcze doradźcie mi jakie mam kupić opony letnie w rozmiarze 225/45/17. Chce kupić dobre opony i nowe . Made in china mnie nie interesuje... a i chciał bym żeby to była raczej opona asymetryczna

miałem już zamiar kupić Bridgestone Potenza S001 ale Domin79 mi odradził ich kupno bo się wybrzuszają... no i jestem w punkcie wyjścia.

Chce na ten cel przeznaczyć 1,5-2k

z góry dzięki

Polecam Nokian ZG2 - na pewno nie pożałujesz :thumbup1:

Na wiosnę zaaplikuję sobie takie 18-ki :banan:

Opublikowano

Witam!

Przymierzam się do zakupu letnich opon na przyszły sezon. Rozmiar to 225/40/18. Rozważam kilka opcji, o których czytałem w tym długim wątku:

- Yokohama PARADA Spec-2

- Vredestein Ultrac Sessanta

- Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2

- Toyo Proxes T1-R

O wszystkich czytałem dobre i złe opinie. Stąd mętlik w głowie. Mają być odpowiednie do mojego B7 quattro. Chciałbym przejeździć na nich więcej niż 2 sezony. ;) Proszę o rzeczowe opinie.

Opublikowano

Jeździłem na Vredesteinach w rozmiarze 225/40 R18 i nie powiem złego słowa na te opony: cichuteńkie, bardzo trwałe i świetnie klejące, zarówno na suchym, jak i mokrym.

Co do GY Asymmetric 2 to zastanawiam się nad kupnem takich na kolejny sezon - same pozytywne oceny, nie spotkałem się z krytyką tej opony:thumbup1:

Parada to opona torowo-bajerancka, ala Fast&Furious, a Toyo słyszałem, że po krótkim czasie staje się głośna, ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Co do Parady to faktycznie wygląd mnie trochę przeraża. Jak na paradę właśnie. ;)

GY Eagle F1 miałem poprzedni model. Ale nigdzie ich już nie mogę znaleźć. A byłem bardzo zadowolony.

Opublikowano

Ja jeżdzę na Michelinach Pilot Sport... wcześniej na Bridgestone Potenza s001 powiem tak jedne i drugie rewelacja ale z przewagą Michelina - naprawdę polecam:wink:

Opublikowano

Czy miał ktoś do czynienia z Falken Fk 452 - ladnie sie oponka prezentuje i znalazlem komplet 225/40/18 za 1750zl...

Warto zakupic takie oponki?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Muszę zmienić kpl. letnich opon, a najlepiej kupować je podobno w zimie, bo taniej. Rozmiar jaki szukam to 205/55/16. Przegrzebałem już trochę to forum na ten temat ale mam mętlik totalny. Do tej pory miałem założone Hancook Ventus Prime przód i jakieś Marangoni tył, jeżdżę nie za dużo, raczej mniejsze odcinki, raz na jakiś czas długie trasy, wczasy itp. Interesowały by mnie opony ciche i w miarę dobrze trzymające na mokrym, czasami daje tylko ostro po garach więc nie muszą być jakieś szczególnie sportowe, bardziej by mi zależało na trwałości opony i komforcie. Zaproponujcie coś z własnego doświadczenia.

Opublikowano
Witam

Muszę zmienić kpl. letnich opon, a najlepiej kupować je podobno w zimie, bo taniej. Rozmiar jaki szukam to 205/55/16. Przegrzebałem już trochę to forum na ten temat ale mam mętlik totalny. Do tej pory miałem założone Hancook Ventus Prime przód i jakieś Marangoni tył, jeżdżę nie za dużo, raczej mniejsze odcinki, raz na jakiś czas długie trasy, wczasy itp. Interesowały by mnie opony ciche i w miarę dobrze trzymające na mokrym, czasami daje tylko ostro po garach więc nie muszą być jakieś szczególnie sportowe, bardziej by mi zależało na trwałości opony i komforcie. Zaproponujcie coś z własnego doświadczenia.

Bierz w ciemno Nokian ZG2 :kox: - super kleją na suchym, świetne na mokrym i ciche...

Ewentualnie Nokian H

Opublikowano
Witam

Bierz w ciemno Nokian ZG2 :kox: - super kleją na suchym, świetne na mokrym i ciche...

Ewentualnie Nokian H

Dla ciekawostki powiem, że już od dwóch zaufanych "gumiarzy" słyszałem opinie, że Nokian letni lubi pękać w rowkach bieżnika. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale obaj dobrzy znajomi, więc kłamać nie powinni.

Opublikowano

Słyszałem o tym, że robiły się jakby spękane ale podobno to była jakaś wadliwa partia . . .

Opublikowano

a ja w swoim Audi mam juz prawie łyse opony 225/40/18 92Y continental i zastanawiam sie jakie kupic w przyszłym roku letnie opony. na co zwracać uwage? patrzec na firme? za każdą poradę bede wdzięczna :-)

Opublikowano

Tak naprawdę wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na opony. Jedni kupują najtańsze, żeby tylko były , a inni lecą po bandzie i biorą porządne opony klasy premium. Napisz czy auto służy Ci tylko do przemieszczania się, czy może też lubisz sobie trochę szybciej pośmigać :wink: Postaramy się coś doradzić :hi:

Opublikowano

Dzięki Kolego :-) nigdy nie oszczędzałam na aucie i nie wymieniam nic żeby tylko było. wyznaję zasade że jak dbasz tak masz! ma być porządnie co nie znaczy że najdrożej ;) interesuje mnie wyższa półka ale za rozsądne pieniądze. tak mysle około 350zł/sztuke.:wink:

chociaż mam kuzyna który na moją teorie odpowiada: płacisz za markę a złom dostajesz w prezencie :naughty:

Opublikowano

duża różnica w prowadzeniu jest między oponą 225 a 235 ? Szerokość felgi 8 cali .

Opublikowano

Zbyt dużej nie ma... Miałem 225/40/18 i dla lepszego komfortu założyłem 235/40/18 - komfort wyraźnie lepszy a różnicy w prowadzeniu nie zauważyłem

Opublikowano

Na koleinach będzie bardziej ciągneło kierownicą na oponkach 235

Opublikowano

Zauważysz na koleinach, jak pisze bej - między 225, a 235 jest już dość wyraźnie odczuwalna różnica:wink:

Opublikowano

Dokładnie na 225 tak się tego nie odczuwa