Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Montaż webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema :hi:

Ze względu na ta piękną pogode którą mamy za oknem zaczynam zastanawiać się nad zamontowaniem na przyszły rok webasta. Znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/item513535426_audi_a4_8e0_webasto.html

-Jak myślicie bedzie to pasować?

-Jest duzy problem z montażem tego?

-Skąd dorwać schemat gdzie co i jak popodłączać?

To chyba tyle pytań na początek :rolleyes:

Pozdro i czekam na podpowiedzi

Opublikowano

za***ista sprawa :gwizdanie:

dlaczego jest inna cena w opisie a inna w "kup teraz"? no i która jest prawidłowa? :)

Opublikowano

Raczej ta w kup teraz jest :good: bo za tą w opisie to bym samochód sobie jakiś kupił :decayed:

Trzeniu a ty u siebie masz to na wypasie??

Opublikowano

niestety nie :no:

zobaczę co napiszą fachowcy , jak łatwe do zamontowania te sobie kupię :kox:

Opublikowano

Nie znam sie na temacie ale sprawe juz wstepnie rozpoznawalem na forum. Znalazlem tematy o instalacji Websto. Podobno, nie wiem na ile w tym prawdy, klopot jest z zamontowaniem gdy ma sie klimatronika. Nie wiem jaki klopot ale nie znalazlem odpowiedzi jaki i jak go rozwiazac.

Moze teraz juz ktos to przerabial i podzieli sie doswiadczeniem.

Ja tez chetnie dowiem sie co i jak.

Opublikowano

Ja zakładałem sam do T4, niestety bez klimatronika.

Trzeba zadać pytanie sprzedającemu.

Jaka firma, jaki model, czy w zestawie jest sterownik (nie mylić z zegarem sterujacym) i gdzie przewody były podpiete, czy auto miało zegar sterujący czy tylko pilota.

Nie jestem pewien czy na zdjeciu jest ten sterownik , no chyba, że to jest to czarne coś na pierwszym zdjęciu z prawej strony kotła

Przewody prawie wszystkie są zakończone kostkami, więc wydaje sie to dosyć proste, jeżeli oczywiście instalacja auta jest przystosowana

Opublikowano

Super sprawa. Rzeczywiście jakby nie było problemu z podpięciem to bym się chyba szarpnął. W tamtą zimę jeździłem autkiem z webasto. W moich regionach dość znacznie odczułem komfort z jego powodów

Opublikowano

No nie wynika ale wszystko wystarczy dogadać, mnie najbardziej interesuje czy jez duza filozofia z montazem tego :mysli: Jeśli nie to wtedy tylko zadzwonie i sie juz dowiem czy to do diesla.

Opublikowano

Hmm ciekawy bajer :naughty:

Opublikowano

Kokos ma to w swoim Quattro. I do tego sam zakładał. Ciekawe czemu sie nie wypowiada :mysli:

Opublikowano

ale on ma ząłozone nie oryginalne audi tylko takie uniwersalne

Opublikowano

problem z klimatronikiem polega na tym ze kiedy sie zalaczy webasto (np o ustawionej godzinie) to klimatronik tez musi sie zalaczyc i ustawic dmuchawe na okreslony stopien nawiewu a takze temperature na "HI" :)

w autach bez klimatronika jest znacznie prosciej bo nie trzeba ingerowac w elektronike...

Opublikowano
problem z klimatronikiem polega na tym ze kiedy sie zalaczy webasto (np o ustawionej godzinie) to klimatronik tez musi sie zalaczyc i ustawic dmuchawe na okreslony stopien nawiewu a takze temperature na "HI"

webasto dogrzewa (albo schładza) wnętrze do zadanej temperatury na klimatroniku (czyli takiej jaka ostatnio była).

Nic nie włącza na "HI"

Opublikowano

moze w ETCE jest jakis schemat instalacji webasto i przy zakupie ori do konkretnego modelu (a do B5 chyba tez bylo) pozostaje kwestia podlaczenia i montazu calej instalacji (zasilanie paliwem + elektryka)

jakis czas temu na TVN turbo o tym mowili... koszt ok 4-5 tys jak dobrze pamietam :mysli:[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 18:16_________________________________________________

problem z klimatronikiem polega na tym ze kiedy sie zalaczy webasto (np o ustawionej godzinie) to klimatronik tez musi sie zalaczyc i ustawic dmuchawe na okreslony stopien nawiewu a takze temperature na "HI"

webasto dogrzewa (albo schładza) wnętrze do zadanej temperatury na klimatroniku (czyli takiej jaka ostatnio była).

Nic nie włącza na "HI"

webasto schladza? :mysli: jeszcze sie z takim nie spotkalem... z tym "HI" nie bylem do konca pewien ale na pewno musi ustalic jakas temp i poziom nawiewu... a jak wiadomo po wylaczeniu zaplonu klimatronik nie dziala wiec musi sterowac zasilaniem

Opublikowano

problem z klimatronikiem polega na tym ze kiedy sie zalaczy webasto (np o ustawionej godzinie) to klimatronik tez musi sie zalaczyc i ustawic dmuchawe na okreslony stopien nawiewu a takze temperature na "HI" :)

w autach bez klimatronika jest znacznie prosciej bo nie trzeba ingerowac w elektronike...

nie ma żadnego problemu, jak się dowiadywałem (http://ogrzewania-hary.pl/viewpage.php?page_id=1) to gość w serwisie webasto powiedział że oni tak robią ze współpracuje z instalacją auta i zachowuje się jak oryginałi nie jest to webasto firmowane przez audi

[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 20:21_________________________________________________

moze w ETCE jest jakis schemat instalacji webasto i przy zakupie ori do konkretnego modelu (a do B5 chyba tez bylo) pozostaje kwestia podlaczenia i montazu calej instalacji (zasilanie paliwem + elektryka)

jakis czas temu na TVN turbo o tym mowili... koszt ok 4-5 tys jak dobrze pamietam :mysli:[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 18:16[hr

w etce nie ma schematu, jest tylko zdjęcie poglądowe i jest wykaz wszystkich części, schemat prędzej będzie w elzie

co do ceny to jak ja się dowiadywałem to człowiek w serwisie zaśpiewał coś kole 5k (3k-4k) urządzenie z osprzętem + 800 robocizna, jak sie do gościa przywiezie swój sprzęt to robocizna 1000, robi wszystko na nowych częściach

ja niestety nie skorzystałem, cena trochę za wysoka

Opublikowano

a co za roznica. websto to webasto. nie ma znaczenia czy firmowane przez audi czy nie.

liczy sie modul sterujacy ktory jesty dobierany do wlasciwego typu pojazdu.[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 20:33_________________________________________________

w etce nie ma, ale cos niecos by sie znalazlo... :cool1:

Opublikowano

Nie bedzie pasowac do AVFa- dzwonilem wczoraj do tego goscia w sprawie tej aukcji - to jest od Benzyniaka. Chcialem kupic do diesela - bo w moim aucie bylo fabryczne (ten oryginalny Audi - taki jak na zdjeciu jest produkowany przez Eberspeacher), ale padl modul sterujacy (nabral wody, a po osuszeniu - klapa) . Marzne teraz szukam urzywki na wymiane.

Opublikowano

Ludziska, jak ustawiaja sie wszelkie klapy od ogrzewania po wyjeciu kluczyka ze stacyjki ?

To jest najwazniejsze.

Jeżeli zostaja w pozycji w jakiej były przed zgaszeniem auta i wyjęciu kluczyka to problemu nie ma.

Sprawa prosta jak pierd....ie. Można pominąć wówczas klimatronik i całą elektronikę

Jeżeli jednak przestawiaja sie w jakiś określony sposób to może być gorzej.

Ja wstawiałem sam do T4. Dałem 2 tysie za 3-letnie (nie było wcześniej uzywane) ogrzewanie WEBASTO ( pompka wody i paliwa poza piecem, łatwiej upchać jak sie nie ma miejsca)

Kica az miło.

Cały zestaw bez jakiś tajemnic. Sterownik, zegar startowy ( możliwość ustawienia 7 dni w tygodniu na 3 starty)

Wszystko robiłem sam.