A4 B6 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam! Mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego i nie mogę znaleźć miejsca z którego płyn ucieka, nie jest to duży wyciek ( ok 400ml na 3 tygodnie). Chłodnica jest na 100% szczelna, okolice termostatu oraz przewody suche. Po nocy widać kropelki płynu na misce olejowej ale skąd spływają już nie ;/ Ma ktoś jakieś podejrzenie co może być przyczyną?
aiwer Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Lub chłodniczka przy filtrze oleju.
Bromchit Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Może być też, pompa wody. Moja ori z aso zaczęła cieknać już po kilku tysięcach km, (niestety).
wrestling1000 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Kolego jak widzisz wyciekow moze byc wiele. Dzwon to cie nakieruje 720 788 597
aiwer Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Nie doczytałem, że masz kropelki na misce olejowej. W takim razie obstawiam pompę wody.
A4 B6 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Pompę zakładałem nową w zeszłym roku, myślę że to nie jej wina ale będę szukać po weekendzie majowym (choroba). Wstawię też zdjęcia jak to wszystko wygląda
A4 B6 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Opublikowano 1 Maja 2017 Z tyłu głowicy króciec suchy, na skrzyni też sucho więc on raczej jest cały. Mokro jest po prawej stronie odmy (zdj)
gregory84 Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 No i często zapominamy krócieć za termostatem, takie kolanko bez wylotu. Tzw zaślepka bloku
A4 B6 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Opublikowano 1 Maja 2017 też już przerabiany temat ;/ tylko zastanawia mnie jak tam ten płyn chłodniczy może uciekać jak on nie wchodzi do bloku tylko przechodzi przez samą chłodniczkę dobrze myślę? Możliwe że jest pęknięta chłodniczka? Płyn nie miesza się z olejem, na wchodzących wężach sucho. Cały silnik jest suchy tylko w tym miejscu łączenia podstawy filtra z blokiem mokro
gsekulski Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Miałem podobnie i tak. Płyn się rozchodzi podczas jazdy. Miałem pęknięty króciec z tylu. Teoretycznie wydawał się ok ale jest taki dostęp ze okazał się on. Później znowu wyciek z tej strony co ty, identycznie. Ja mam LPG tzn reduktor itp tam. Ciekło mi z przewodu od reduktora.
A4 B6 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Opublikowano 6 Maja 2017 11 godzin temu, gsekulski napisał: Miałem podobnie i tak. Płyn się rozchodzi podczas jazdy. Miałem pęknięty króciec z tylu. Teoretycznie wydawał się ok ale jest taki dostęp ze okazał się on. Później znowu wyciek z tej strony co ty, identycznie. Ja mam LPG tzn reduktor itp tam. Ciekło mi z przewodu od reduktora. Był pęknięty przewód czy na łączeniu?
gsekulski Opublikowano 9 Maja 2017 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Co do reduktora to ciekło mi z przewodu którym płyn wpływa do reduktora przy wlocie do reduktora. Przewod był dobry, kupiłem mocniejsza opaskę bo tej nie dało się mocniej skrecic, skręciłem mocniej i brak wycieku. A tak to ciekło jak szalone. Jak masz LPG i reduktor to posprawdzaj łączenia. Oraz sprawdź przy reduktorze we wlocie i wylocie czy nie cieknie tam z przewodu. Co do reduktora mam KME Silver i nie wiem czy mi gazownik nie odpowiedniej jakości przewod dał, czy kwestia krocca w tym reduktorze czy tak być powinno ale opaska musi być bardzo mocno skręcona aby nie ciekło. Edytowane 9 Maja 2017 przez gsekulski
A4 B6 Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Opublikowano 28 Maja 2017 Panowie wszystkie przewody posprawdzane, uszczelka chłodnicy oleju wymieniona, zaślepka w bloku przy termostacie wymieniona. Co prawda oleju już nie widać na silniku ale płyn chłodniczy nadal cieknie właśnie z okolic termostatu
przem8 Opublikowano 28 Maja 2017 Opublikowano 28 Maja 2017 Zdemontuj termostat i zobacz czy nie jest pęknięta jego obudowa
A4 B6 Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Opublikowano 29 Maja 2017 Cała mam wrażenie że to zaślepka ta przy termostacie co założyłem dopiero oryginał... czym to uszczelnić żeby było dobrze?
Rekomendowane odpowiedzi