Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolegaberlin i malgorzataa2 to ten sam gosc.

Wysłane z SGSA

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tego to nie wiedzialem

Opublikowano

dlatego należy kupować tego typu produkty od oficjalnych dystrybutorów, bo historie tego typu, że oryginalny olej sprowadzany taniej prosto z rafinerii to można sobie między bajki włożyć

Opublikowano

Najlepszy olej w/g mnie jaki sprawdził się w mojej 1.8T to półsyntetyk Lotosa. Wymył silnik nie rozszczelniając go. Świetny olej i nie martwiłem się, że ktoś go podrabia.

Opublikowano

Kolejny nawiedzony :facepalm:

Opublikowano

jak to pisałeś to przytomny byłeś? :facepalm:bo za mądry to nie jesteś jak lałeś tego lotosa:doh:

Opublikowano
Najlepszy olej w/g mnie jaki sprawdził się w mojej 1.8T to półsyntetyk Lotosa. Wymył silnik nie rozszczelniając go. Świetny olej i nie martwiłem się, że ktoś go podrabia.

Az sie boje myslec co tam mu serwowales

Opublikowano

A który z używanych przez ciebie rozszczelnił ci silnik?

Opublikowano

AUDI

Model

A4 1.8i Turbo, -Avant

Silnik

PT

Rok

1995-2001

Magnatec 15W-40

Nowe wyszukiwanie

Drukuj

Zastosowanie Zalecenia Pojemność (ltr)

Silnik (PT) Zalecany Magnatec 15W-40 3.5

Dobry GTX High Mileage:facepalm:

Dobór oleju wg strony Castrola

Opublikowano

No ten dobor taki sam jak oleje

Opublikowano

Zawsze wierzyłem w szajstrolla :facepalm:

Opublikowano
:decayed: dobre to ja do starej 80-tki wlałem full syntetyka i powiem szczerze,że silnik lepiej chodzi niż na półsyntetyku:wink:
Opublikowano

ja zalewałem zarówno 80 1.9 tdi jak i passata 1.9 td olejem 5w40 valvoline max life - bardzo dobry olej. Obecnie w mojej audi też taki smaruje silnik :decayed:

Opublikowano

To się nie bój. ....... 50 tysięcy i stan doskonały. Kolejny właściciel zadowolony bo miałem z nim kontakt. Jeżeli myślisz ze Castro i Mobil są panaceum na wszystko to jesteś w błędzie. Liczy się wymóg producenta określony normą. Olej musi to spełniać i jeżeli spełnia to ok.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

---------- Post dopisany at 06:42 ---------- Poprzedni post napisany at 06:38 ----------

To drugie auto było na tym oleju. Poprzednim ja sam przejechałem 100 tysięcy i tak samo silnik w świetnym stanie. Nie pisał bym jeżeli bym nie sprawdził. A jeżeli chodzi o serwis. .... to akurat jestem z tych co nie żałują na to i nigdy laweta nie wracałem. Te dwa o których piszę to Audi. Natomiast ten olej latem jeszcze do innych aut gdzie był wystarczający wg. wymogów producenta. Do MB lecę co innego z uwagi na inne normy. W każdym razie ja w praktyce sprawdziłem przydatność Lotos i nie powielam zasłyszane opinie. Żeby negować co mówię trzeba mieć samemu jakieś doświadczenie w tej materii. Ja nie spotkałem nikogo, komu ten olej by silnik uszkodził, a sam sprawdziłem go na większych przebiegach. Odpowiadał mi przede wszystkim ze względu na dobre właściwości myjące. Mobil 10w40 w 1.8t po większym przebiegu zostawił niezły syf w silniku. Ma to znaczenie jeżeli chodzi o doprowadzenie oleju do turbo. Po płukance i 30 tysiach na Lotosie półsyntetyku silnik w środku został wymyty i pozostał delikatny brązowawy nalot. Żadnych czarnych nagarów które zostawiam Mobil. Nie neguję jakości olei markowych, a tylko chodzi o to, że można taki z powodzeniem zastąpić innym. Zatem niektóre komentarze są zbędne.

Opublikowano

Ty nie martw sie o silnik bo on wytrzyma

Tutaj wazniejsza jest turbina o ktorej widze zapomniales

Opublikowano

Nie zapomniałem i mimo sporego przebiegu była i jest w dobrym stanie. Jak by jej coś szkodzi to kolejnych 50 tysięcy by nie wytrzymała. A jeżeli chodzi o nią to gdy nie ma problemu z przeswitem w przewodach doprowadzająch olej to jej nic nie będzie a semisyntetic starczy. Ten olej nie powoduje szlamu w silniku. Gorzej wyglądał 15w40 Mobila , z którego od razu zrezygnowałem.

Opublikowano

Skoncz z tą demagogia, zyjesz jeszcze PRLu:facepalm:

Opublikowano

Może. ..... a rozumiem że Ty lejesz inne bo takie przekonanie panuje i tyle. Ja wychodzę z założenia że można stosować każdy który spełnia normy producenta pojazdu. No nie wiem czy to przekonanie rodem z PRL u. Poza tym można powiedzieć że produkt ten przetestowałem na kilku silnikach na znacznych przebiegach w tym na 1.8t. Negujac to musiałbyś doświadczenie co najmniej podobne ale o skutku przeciwnym. Jeżeli prowadzisz warsztat i nie używasz tego to tylko powielasz opinie. Własna mógłbyś sobie wyrobić podczas używania na przestrzeni co najmniej 50-100 tysięcy. Wiec po co takie teksty jak nie sądzę abyś to kiedykolwiek sprawdził, bo jak byś sprawdził to byś tak nie gadał. A jeżeli chodzi o turbo to co jakiś czas luz na sztandze sprawdzałem i bez zmian.