Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Minusem oleju który mocno odparowuje[czyli znika z silnika]jest to ze ten dymek osadza sie na pokrywie glowicy ,wakach rozrzadu,i w odmie.

- to jest jeszcze inny parametr - zdolność tworzenia tej twardej powłoki a jeszcze inny np tworzenia szlamu. Ubywanie oleju może też być spowodowane zwykłym spalaniem a to są zupełnie inne procesy.

jesli jednego oleju ubywa szybciej niz innego w tym samym silniku ,to raczej niechodzi o spalanie bo pierszcienie tlokowe i uszczelniacze zaworowe zgarniają tak samo kazdy olej

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To rozwiewa wątpliwości.

Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

Liqui Moly

Motul

Mobil1

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Opublikowano
To rozwiewa wątpliwości.

Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

Liqui Moly

Motul

Mobil1

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Dodaj jeszcze kilka: Neste, Statoil, Millers, Valvoline, Fuchs, Ravenol, Agip to tak na szybkiego :)

Opublikowano
jesli jednego oleju ubywa szybciej niz innego w tym samym silniku ,to raczej niechodzi o spalanie bo pierszcienie tlokowe i uszczelniacze zaworowe zgarniają tak samo kazdy olej

- różne oleje mają różną bazę i różnią się pod względem chemicznym. Jedne oleje się łatwiej utleniają (spalają) a inne trudniej. Oczywiście w różnych silnikach mogą dochodzić różne czynniki wpływające na zużycie oleju, to pomijam bo mowa jest o olejach. Również polemizowałbym z tym, że każdy olej jest tak samo zgarniany. Właśnie o to chodzi, że NIE i dlatego m.in. masz normy, żebyś nie nalał oleju, który tworzy cienki i słaby film olejowy. Wystarczy że producent doda za dużo np. detergentu i zdolność tworzenia odpowiedniej warstwy smarnej bardzo spadnie. Podobnie jak do oleju przedostanie się paliwo to podobno już dodatek 2% czyni olej bezużytecznym pod względem zdolności tworzenia warstwy separującej metalowe elementy.

Opublikowano

- różne oleje mają różną bazę i różnią się pod względem chemicznym. Jedne oleje się łatwiej utleniają (spalają) a inne trudniej. Oczywiście w różnych silnikach mogą dochodzić różne czynniki wpływające na zużycie oleju, to pomijam bo mowa jest o olejach. Również polemizowałbym z tym, że każdy olej jest tak samo zgarniany. Właśnie o to chodzi, że NIE i dlatego m.in. masz normy, żebyś nie nalał oleju, który tworzy cienki i słaby film olejowy. Wystarczy że producent doda za dużo np. detergentu i zdolność tworzenia odpowiedniej warstwy smarnej bardzo spadnie. Podobnie jak do oleju przedostanie się paliwo to podobno już dodatek 2% czyni olej bezużytecznym pod względem zdolności tworzenia warstwy separującej metalowe elementy.

nie mam sily sie z tobą spierac ja tam wole jak mi sie olej w silniku nie spala ,utlenia.Jezdze na motulu x-lite i niewiem czy spelnia normy VW mam to gdzies

Opublikowano

Dodaj jeszcze kilka: Neste, Statoil, Millers, Valvoline, Fuchs, Ravenol, Agip to tak na szybkiego 

One są full syntetyk dopiero od 0w a mi chodzi o 5w.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

Kolego grubo się tu mylisz.

Opublikowano

Możliwe. Kopałem specyfikacje tylko pod diesle. Podaj strony do ich specyfikacji.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą yarosyaros

Opublikowano

zerknij na stronę millers.

Opublikowano

Millers po zmianie gamy produktow jakies pol roku temu - nie wyglada juz tak kolorowo.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

A skąd takie wnioski Endriuu ?

Opublikowano
ktory wybrac , auto po zmianie turbiny , motul 5w40 x-cess, x-lite, czy liquy moly 5w40 4100 top tec?

Jak juz chcesz 5W40 to kup sobie super olej neste city pro na bazie syntetycznej, tep płyniecia -51 stopni, te ktore wymieniles mogą mu buty pastowac.

Opublikowano

I to wiesz ze 100 letniego doswiadczenia

Opublikowano

Tak

Opublikowano

Panowie, krótko i zwięźle.

Kilka dniu temu kupiłem Audi A4 B6 1.8 T (BFB) z instalacją BRC. Przebieg 169 tys km, motor zalany olejem Mobil SYST S Special V 5W30 (według plakietki).

Mogę go stosować bez obaw? Wymiana co 15 tys km (większość to krótkie odcinki).

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zmieniaj max co 10000 i bedzie git

Opublikowano

A jeszcze lepiej co 7500 jak krótkie odcinki,zdrowiej dla motorowni będzie a ten special V to chyba jest do 505.01 czyli do PD chociaż mogę się mylić.

Opublikowano

np. tutaj jest informacja (jeszcze ją sprawdzić), że ten olej spełnia normę 502.00 : Mobil 3000xe 5W30 (Synt S Specjal V) 5L (505.01) Czyli pod względem normy jest to najlepszy wybór do benzyniaka. Sprawdź to jeszcze dokładnie w kilku miejscach, bo różne oleje czasami się różnią jedną literką albo jakąś głupotę ludzie powtarzają. Jeśli to ten olej - to on ma też wysoką normę 505.01 dla dizli z pompowtryskiwaczami, więc olejek jest przedni, ma wszelkie błogosławieństwo od VW i możesz spać spokojnie jeśli do tego masz dobry filtr i odpowiednio często wszystko wymieniasz i już niczego do niego nie dodajesz na własną rękę.

Dużo krótkich odcinków to już podpada pod ciężkie warunki użytkowania silnika i wymiana dużo częściej niż co 15tyśi - czyli tak jak koledzy piszą. Oczywiście mowa o przeważających warunkach eksploatacyjnych, bo każdy samochód jeździ czasami na którkim odcinku gdzie się nie zupełnie rozgrzewa i jeśli to jest tylko okazjonalnie to wtedy nie ma co przesadzać.