Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
producent olei i koncerny samochodowe naganiaja na siebie wzajemnie klientow i tym samym pieniadz, tym ze na etykietach sa normy dla danych marek samochodowych

- czyli jak na biuletynie technicznym Audi jest wyszczególniony np olej Orlenu to tylko po to, żeby Audi "napędziło klientów" Orlenowi? - czy może bardziej Orlen poprzez pisanie norm Audi napędza koncernowi VW klientów na samochody?

Taka ciekawostka dla co po niektorych; wiele marek uczestniczacych w rajdach pomimo reklamowania dajmy na to Totala, zalewa oliwy zupelnie innych producentow.

To ze na korku macie napisane Castrol czy producent zaleca/ sugeruje jego uzywanie o niczym nie swiadczy, no moze poza tym ze obie firmy czerpia obustronne zyski z takiego ukladu.....

Sent from my A511

dokladnie, obie strony muszą mieć jakieś korzyści z tego

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Akurat to, ze na korku oleju jest Castrol i w silniku równiez jest bardziej prawdopodobne niz to ze w Kubicy rajdowce jest Lotos.

Propos - Kubica Drwal

Wysłane z prodiża

Opublikowano

[/color]

Akurat to, ze na korku oleju jest Castrol i w silniku równiez jest bardziej prawdopodobne niz to ze w Kubicy rajdowce jest Lotos.

akurat to jest oczywistą oczywistością, z drugiej strony dla większości użytkowników aut marka oliwy nie ma znaczenia liczy się cena, oby jak najtaniej :facepalm:, niestety nie jest to zbytnio perspektywiczne myślenie...

Opublikowano

Zasada jest prosta - jeżeli stosowanie porządnego oleju ma odwlec ewentualny remont silnika o 20 czy nawet 30 tys. km to warto...

Opublikowano

ja mam zalany Liqui molly 5w-30 :git:

Opublikowano

Średnio widzę gdzie indziej, więc zapytam tutaj. Trochę z innej beczki. ;)

Jaka powinna być temperatura oleju?

ADR, Motul 8100 x-cess 5w40. Ostatnio jest trochę gorąco, jazda S-kami i non stop te 140-160km/h, no i olej osiąga 115-118 stopni.

To jest normalne? Bo zacząłem się martwić już trochę. Dodam, że dalej wskazówka temperatury oleju nie idzie (przy większym kopie) oraz, że olej ma przejechane niecałe 2 tys. km.

Opublikowano

normalne przy takich predkosciach i upalach

Opublikowano

hmm...118 stopni to już trochę dużo biorąc pod uwagę że 130 stopni zaznaczone jest na czerowono. I tłumaczenie ze przy takiej prędkości i takich temperaturach to normalne to raczej lipa...bo jak śmigałem ostatnio przez kilka godzin non stop z predkością 140 -160 i silnik trzyma twardo temperaturę 90 stopni.

Opublikowano

kiko79 weź zacznij czytać ze zrozumieniem... :facepalm:

Opublikowano
kiko79 weź zacznij czytać ze zrozumieniem... :facepalm:

no co?

Opublikowano

Olej to nie woda, tutaj temperatura moze byc zmienna, zalezna od obciazenia silnika.

Opublikowano

Ja do swojej niuni zalałem Millers XF LL 5W/40 oraz filtry Mann.

Opublikowano

5w-40 diesel synthoil

Opublikowano
hmm...118 stopni to już trochę dużo biorąc pod uwagę że 130 stopni zaznaczone jest na czerowono. I tłumaczenie ze przy takiej prędkości i takich temperaturach to normalne to raczej lipa...bo jak śmigałem ostatnio przez kilka godzin non stop z predkością 140 -160 i silnik trzyma twardo temperaturę 90 stopni.

u mnie na tym Motul 8100 x-cess 5w40 90 i ani kreski dalej na urlopowych trasach :kox:

Opublikowano

u mnie na tym Motul 8100 x-cess 5w40 90 i ani kreski dalej na urlopowych trasach :kox:

Kolegom wyżej chodziło o temperaturę oleju a nie płynu chłodzącego jak koledze kiko79 :wink:

Akurat VAG'i mają to do siebie że czy temperatura płynu chłodzącego ma 95 czy 105 stopni to na liczniku wskazówka zawsze stoi dęba na 90 :wink:

Ale zrobił się mały off top na temat temperatury płynu chłodzącego w wątku o olejach, podobnie jak z teoriami spiskowymi producentów olejów, samochodów i tosterów...

Opublikowano

Kolegom wyżej chodziło o temperaturę oleju a nie płynu chłodzącego jak koledze kiko79 :wink:

Akurat VAG'i mają to do siebie że czy temperatura płynu chłodzącego ma 95 czy 105 stopni to na liczniku wskazówka zawsze stoi dęba na 90 :wink:

Ale zrobił się mały off top na temat temperatury płynu chłodzącego w wątku o olejach, podobnie jak z teoriami spiskowymi producentów olejów, samochodów i tosterów...

o fakt... po podróży zrypany - Idź spać u mnie nawet nie ma temperatury oleju na starych zegarach:doh:

Opublikowano

Panowie a do adr 1.8 95rok jaki zalac olejek? Nie wiadomo jaki olej był lany.. przebieg 300 tys

Może jest coś dobrego i tańszego niż Motul X-cess 5W-40//

Za pomoc i sugestie z góry dzięki

Opublikowano

Orlen Selektol 20w40.

Opublikowano

kiedyś pytałem to mi mówili Motul X-cess 5W-40 a teraz 20w40? :)

Opublikowano

Joke.

Za to, ze nie chce ci się poczytać, tylko chcesz na tacy podane.

Z tańszych może być Total Quarz Energy 9000 5w40 albo Elf Excellium LDX 5w40.