Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jaka jest zasadnicza różnica między olejami spełniającymi normę 502 i 504 i czy 504 można zalać do silnika do którego zaleca się 502 ? Wiem, że 504 zaleca się generalnie lać do nowszych silników FSI, a 502 do starszych jak moje AMB czy bliźniacze BFB, AVJ ... Co ciekawe na kilku stronach producentów olejów do mojego AMB rekomendowane są oleje spełniające normę 504 zamiast 502.

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

502 to 0, 5, 10 W-40

504 0 i 5 W-30

Opublikowano

nic, a co ma byc ?

gorzej jak bedziesz chciał zrobic odwrotnie

Opublikowano

pytanie- czy olej może być czarny przez zużyte turbo? turbo co prawda nie puszczało go w dolot ale przez nie był ubytek oleju bo po wymianie turba poziom się ustabilizował ale olej wraż pozostał czarny rzecz jasna

Opublikowano

a coma turbo do koloru oleju? w benzynie olej przy 10 tys czy nawet 15 tys powienien byc brazowy lub ciemno brazowy. ja ostatnio zlewalem Motula przy 10 tys i mechanik sie pytal czemu nowy olej zlewam - byl zlocisty. takze sporo tez zalezy od klasy oleju.

Opublikowano

Nie wiem, a zauwazyles forme pytajaca mojego posta?:)

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano

pacjent 1.8T zalany 10w40 czy przed przejściem na 5w40 robić płukankę?

Opublikowano

oczywiście. polecam Motul X-lite 0W-30 lub Millers XFS 0W40 do 1.8T.

Opublikowano

u mnie podczas rozruchu na X-lite popychacze troche hałasują

jakieś 3-4 sekundysilnik nie pracuje jakieś 2-3 dni

na X-cessie nie ma tego efektu

ale nie bierzcie tego za wyznacznik bo podejrzewam

że popychacze mają juz za duzo nalatane :facepalm:

jak wymienie to bede wiedział co i jak

musze tez zajrzec do pompy i zobaczyc jak wyglada temat ciśnienia

Opublikowano
502 to 0, 5, 10 W-40

504 0 i 5 W-30

502 to 5W40

Opublikowano

nie tylko

masz napisane co i jak

Opublikowano

Jasne. 0W-30 doskonale nadaje się do silników VAG. Później jest o czym popisać i pogadać np. dlaczego bierze mi litr oleju na tysiąc albo co tam rzęzi stuka i puka.

Nie przesadzajmy ale do tych silników czy to W B5 czy TFSI w B8 powinien być zalany 5W-40 ewentualnie 0W-40. Chyba że wcześniej ktoś jeżdził na 0W-30 wtedy do zarżniętego silnika można wlać 5W-50 a i 15W-40 i tak już mu nie zaszkodzi:grin:

Opublikowano

Darkle a jak się w temacie odniesiesz skoro do naszych b6 zalecany jest specyfic 5w30 504 :) a wlewamy 5w40 albo 50 :P haha

Opublikowano

Jasne. 0W-30 doskonale nadaje się do silników VAG. Później jest o czym popisać i pogadać np. dlaczego bierze mi litr oleju na tysiąc albo co tam rzęzi stuka i puka.

Nie przesadzajmy ale do tych silników czy to W B5 czy TFSI w B8 powinien być zalany 5W-40 ewentualnie 0W-40. Chyba że wcześniej ktoś jeżdził na 0W-30 wtedy do zarżniętego silnika można wlać 5W-50 a i 15W-40 i tak już mu nie zaszkodzi:grin:

kompletnie mijasz sie z prawda. jezdze na 0W-30 w ADR - devastation jezdzi na x-lite w 1.8t. moje auto bylo u niemcow serwisowane na 0W-40 do konca. nic nie rzęzi i nic nie stuka i puka. Do doladowanych benzynowych silnikow VAG tylko 0W-30/40 - wszak norma 503.01 byla stworzona wlasnie do tych motorow.

Opublikowano

No tak. Myślicie że te normy są tworzone dla dobra Waszych silników? :naughty: Niestety ale są tworzone do zamknięcia ryjów ekonaciągaczom. Są "niskooporowe" i "niskopopiołowe". Za to oleje 0W-30 czy 5W-30 tworzą bardzo cienki film olejowy i nie chronią należycie silnika przy wysokich obciążeniach. Oczywiście przy wielu silnikach się to sprawdza ale nie w silnikach audi choćby przykład ALT. Silniki te były niby konstruowane do olejów spełniających normy o których piszecie a więc np. pasowania elementów i specjalna konstrukcja pierścieni tłokowych. Niestety delikatniejsze w celu mniejszego nacisku na ścianki cylindra pierścienie w połączeniu z podwyższoną temperaturą spalania (100* termostat sterowany przez ECU) powoduje zapiekanie się pierścieni, uszkadzanie gładzi cylindrów.

endriuu, jak sam piszesz jeździsz na 0W-30. OK Ale piszesz że u niemców był serwisowany na 0W-40 a to jest właśnie odpowiedni olej. Gdyby byłl od początku serwisowany na tym 0W-30 już miałbyś problemy

A tak z innej beczki. Czy nie zastanowiliście się kiedyś że silniki benzynowe obecnie zaczynają się często sypać po 200tys chociaż pracują na naprawdę dobrych olejach syntetycznych podczas gdy silniki z lat 80-90 bez problemu dobijały do 500tys na olejach mineralnych?:naughty:

Opublikowano

sypią sie po 200000 km ????

o tyle to masz licznik cofnięty :polew::polew::polew::polew:

Opublikowano
No tak. Myślicie że te normy są tworzone dla dobra Waszych silników? :naughty: Niestety ale są tworzone do zamknięcia ryjów ekonaciągaczom. Są "niskooporowe" i "niskopopiołowe". Za to oleje 0W-30 czy 5W-30 tworzą bardzo cienki film olejowy i nie chronią należycie silnika przy wysokich obciążeniach.

Jaki cienki film? w autach wyczynowych - owszem - tam predkosci obrotowe sa tak duze, ze rzeczywiscie film moze sie zerwac przy niskiej lepkosci. Ale nie w cywilnych benzynach. Tu nie ma tak ekstemalnych przeciazen, a 70% zuzycia nastepuje podczas zimnego rozruchu. Wtedy to olej musi najszybciej dotrzec do wezlow tarcia.

Oczywiście przy wielu silnikach się to sprawdza ale nie w silnikach audi choćby przykład ALT. Silniki te były niby konstruowane do olejów spełniających normy o których piszecie a więc np. pasowania elementów i specjalna konstrukcja pierścieni tłokowych. Niestety delikatniejsze w celu mniejszego nacisku na ścianki cylindra pierścienie w połączeniu z podwyższoną temperaturą spalania (100* termostat sterowany przez ECU) powoduje zapiekanie się pierścieni, uszkadzanie gładzi cylindrów.

ALT to wynalazek i wyjatek, ktory potwierdza regule - ALT ma osobny watek olejowy na forum - siwiadczy to o wybitnie nieudanej konstrukcji.

endriuu, jak sam piszesz jeździsz na 0W-30. OK Ale piszesz że u niemców był serwisowany na 0W-40 a to jest właśnie odpowiedni olej. Gdyby byłl od początku serwisowany na tym 0W-30 już miałbyś problemy

dowody proszę.

A tak z innej beczki. Czy nie zastanowiliście się kiedyś że silniki benzynowe obecnie zaczynają się często sypać po 200tys chociaż pracują na naprawdę dobrych olejach syntetycznych podczas gdy silniki z lat 80-90 bez problemu dobijały do 500tys na olejach mineralnych?:naughty:

sypią sie po 200000 km ????

o tyle to masz licznik cofnięty

:grin:

Opublikowano

ok. każdy wie swoje więc nie będę się sprzeczał bo nie o to chodzi.

Opublikowano

Pewnie było 100 takich pytań. Ale zapytam, czemu nie? Tylko nie chcę usłyszeć zaraz tych samych odpowiedzi, np. tylko motul w wykonaniu 10 osób.

Więc.

Jaki olej wlać? Obecnie mam Castrola Magnatec do LPG, półsyntetyk 10w40. Silnik chodzi na nim bardzo dobrze.

Co polecacie?