Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

HOLMATRO's 2.0T Stage3 [331HP/456Nm] by VAGTUNE#Pop&Bangs#S4 Look#Rotor 19x9et33#Vogtland#MILLTEK#DP 3/2,75”#v-Fiz#Hebel345-S4#HEL#Autotech#K04-0064#BOSE#Cupra#etc..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja tarcza z Maklandu pół roku już śmiga przy 500 Nm i nie ma żadnego problemu. Odrazu po założeniu praktycznie pojechałem na strojenie motorowni i raczej się ułożyła dobrze bo nie ma żadnych szarpniec czy innych rzeczy i klei dobrze ? Docisk też był zakładany nowy ale dwumas został stary. 

Opublikowano
5 minut temu, danielstol napisał:

Moja tarcza z Maklandu pół roku już śmiga przy 500 Nm i nie ma żadnego problemu. Odrazu po założeniu praktycznie pojechałem na strojenie motorowni i raczej się ułożyła dobrze bo nie ma żadnych szarpniec czy innych rzeczy i klei dobrze ? Docisk też był zakładany nowy ale dwumas został stary. 

A miales tarcze z jednego kawałka brana czy puzzle....
Z tego co wiem rodzi sie powoli teoria, że te tarcze które były obite okładzina z kawałków, nie z jednego sie slizgaja...

Oprócz Maniusiek28, moj jeden z kolegów miał dokładnie ten sam problem, w Passacie 4motion 270 km+...
Na razie to tylko przypuszczenia... zobaczymy

Opublikowano

Nie chcę rzucać wielkich oskarżeń ja miałem problem na pierwszej tarczy i jak sie okazuje dwóch kolegów również, więc te okładziny nie zawsze sa identycznie układane.

Edytowane przez Maniusiek28

Opublikowano
  • Autor

Tarcze miałem z jednego kawałka, na zdjęciach wczesniej widać wszystko.

Wczoraj chwile polatałem juz sprzeglo klei, troche na 3 jak naprawde zredukuje i depne to szarpie ale nie puszcza całkowicie. Jest nadzieja. Nie wiem tylko co z tym wstecznym i jedynka, trzeba wpychać siłą..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Gadałem z Maklandem teoria z kawałkami jest podobno z d*py. Kasę z wymianę zwrócą. Ogólnie bardzi miły człowiek z tego Michała.

Opublikowano

Ja miam z dwóch części z tego co pamietam.  Biegi wchodzą jak wcześniej zero różnicy. Wysprzeglanie też wszystko ok na pół sprzęgła można ruszyć nie ma problemu. 

Opublikowano
2 godziny temu, HOLMATRO napisał:

Nie wiem tylko co z tym wstecznym i jedynka, trzeba wpychać siłą..

Dokladnie takie objawy mial kolega kiedy przy montażu, nie podwiesili, a potem w konsekwencji przycisneli wąż płynu chłodniczego od chłodnicy oleju.

Opublikowano
  • Autor
Dokladnie takie objawy mial kolega kiedy przy montażu, nie podwiesili, a potem w konsekwencji przycisneli wąż płynu chłodniczego od chłodnicy oleju.

Miał jakieś inne objawy tego ? Czy tylko biegi ?

Opublikowano
29 minut temu, HOLMATRO napisał:

Miał jakieś inne objawy tego ? Czy tylko biegi ?

Tylko te biegi, zeby wrzucic wsteczny musial opierac sie ciezarem ciala, masakra jednym slowem.

Jeski skrzynia docisneli ten przewod to bedzie równo, i przez to biegi ciezko wchodza.... koledze udalo sie dopiero znalezc przyczyne jak calkiem ten waz juz sie tam wytrał i płyn cały spierdzielil...

Nie mowie ze to koniecznie to, ale jest taka szansa....

Opublikowano

U mnie tarcza z Maklandu również była w kawałkach (nawet przed montażem dzwoniłem pytać czy to normalne i kazał zakładać). Zwrócił jeszcze uwage zaraz po tym jak wysłałem mu tarcze- że docisk pewnie jest delikatnie stożkowy bo widać to po tarczy. Poszedł więc do tokarza. Ostatecznie do auta trafiła używana dwumasa, kevlar z maklandu i przetoczony oraz cofnięty docisk. Po montażu około 10 razy wcisnąłem pedał i wszystko sie poukładało. Żadnego szarpania nie mam i klei jak powinno (ale to tylko 380nm) :)

Opublikowano
  • Autor

Update w kwestii Kevlaru :

Po jakichś 500 km od założenia sprzęgło skleiło ostatecznie, teraz naprawde ładnie trzyma, zero uślizgu, problemów, ruszanie na półsprzęgle też bardzo ładnie idzie wiec nie ma przegięcia w drugą stronę. Jedynka wchodzi normalnie, ciaśniej niż wcześniej ale bez wielkich oporów; wsteczny zaczął wchodzić ale jeszcze brakuje do perfekcji  - jako że w tydzień od ciągłego ślizgania sprzęgło przeszło do pięknego klejenia, jestem w kwestii wstecznego dobrej myśli i czekam cierpliwie. Wcześniej byłem dogadany z Maklandem, że jeżeli będę chciał to mam wyciągnąć tarczę i im odesłać, sprawdziliby w czym problem, odesłali nową tarczę albo nową serię, a po przesłaniu rachunku z operacji wymiany sprzęgła zapłaciliby za to osobiście.

Moim zdaniem Makland stoi na wysokości zadania i naprawdę fachowo obsługują każdą kwestię. Ostatecznie nic nie grzebie i jeżdżę jak jest, a jest bardzo dobrze.

Update w kwestii PROBLEMU OLEJOWEGO :

Po 1000 KM sprawdziłem stan przy ok 70 stopniach oleju, po odczekaniu aż spłynie do miski to co może - nie ubyło ani milimetra na bagnecie. Przypomnę, że odkupna ( od roku ) średnio palił mi ok 300-400 ML na 1000, a ostatnimi czasu zaczął ciągnąć ok 1,5 litra na tysiąc.

Update w kwestii podnoszenia mocy :

Po majówce wpada centralny Cooler z Fmic.pl i umawiam się na hamownię, wybór pada raczej na Vagtune u Mirasa w Obornikach Śląskich. Pertraktuję jeszcze z inną firmą z Wrocka bo mogą zrobić mi dobrą cenę po znajomościach jakichś, za miesiąc padnie ostateczna decyzja.

Update w kwestii Felunku:

Przejechałem już na nowym zestawie ok 1200 KM, nie ma żadnych problemów z gumą 235/35 na 9 calach, zero przycierek o nadkola, Continentale kleją jak wściekłe..

stay tuned..

Opublikowano

Czyli mój koleś z Hamburga dobrze gadał. Ma się ułożyć i będzie git. No to za***iście. W końcu po naszych rejonach pożądane A4 będzie latać.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj na myjni juz mnie chłop męczył ze chce kupić [emoji23]

Opublikowano

Taka moja uwaga bo mogę się wypowiedzieć i mam jakieś doświadczenie. Robiłem kilka tarcz na ceramice i na kevlarze takie jak poniżej i wnioski jakie wyciągnęliśmy.

Przykładowo pacjent Cupra tdi 160hp w seri upgrade GTB2260VK wydech milteka reszta seria. Wynik 490Nm. Na początku przy zwykłej jeździe sprzęgło chodziło jako tako a nawet właściciel zauważył uślizgi.

Postanowiliśmy w jednym samochodzie zrobić test palenia sprzęgła po założeniu. 15 sec z zaciągniętymi ręcznym pół sprzęgło i obr na poziomie 3,5tys obr. Ta metoda okazała się na tyle skuteczna że spieki dotarły się w momencie i szczerze powiem że spotkałem się z opiniami podobnymi które są stosowane jako dobre dla nowego spieku.

10489904_607077532745218_5700942310562527639_n.jpg

10308326_567455146707457_5917303571433336595_n.jpg

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, DarekS4 napisał:

Postanowiliśmy w jednym samochodzie zrobić test palenia sprzęgła po założeniu. 15 sec z zaciągniętymi ręcznym pół sprzęgło i obr na poziomie 3,5tys obr. Ta metoda okazała się na tyle skuteczna że spieki dotarły się w momencie i szczerze powiem że spotkałem się z opiniami podobnymi które są stosowane jako dobre dla nowego spieku.

Witaj, no widzisz ja przed ujawnieniem się problemu ślizgania Kevlaru nie wiedziałem co robić, a tu na forum nikt nie narzekał na podobny problem. Dopiero Makowski mi wyjaśnił istotę problemu, delikatnie palenie i 500 km pomogło ułożyć, dotrzeć i skleić tarczę sprzęgła tak jak powinno być. Wczoraj jeszcze kontrolnie z lotnego startu strzeliłem ze sprzęgła to chwilę ślizgnęło, ale to też kwestia kilometrów i nie będzie z tym problemu. Poza tym nie mam zamiaru robić takich rzeczy na co dzień, auto nie jest na strzelanie przygotowane...

Tak więc z mojego przykładu wynika, że początkowo ślizgający się Kevlar to nic strasznego i trzeba po prostu cierpliwie czekać, albo trochę pomęczyć tarczkę.

Opublikowano
9 godzin temu, HOLMATRO napisał:

Witaj, no widzisz ja przed ujawnieniem się problemu ślizgania Kevlaru nie wiedziałem co robić, a tu na forum nikt nie narzekał na podobny problem. Dopiero Makowski mi wyjaśnił istotę problemu, delikatnie palenie i 500 km pomogło ułożyć, dotrzeć i skleić tarczę sprzęgła tak jak powinno być. Wczoraj jeszcze kontrolnie z lotnego startu strzeliłem ze sprzęgła to chwilę ślizgnęło, ale to też kwestia kilometrów i nie będzie z tym problemu. Poza tym nie mam zamiaru robić takich rzeczy na co dzień, auto nie jest na strzelanie przygotowane...

Tak więc z mojego przykładu wynika, że początkowo ślizgający się Kevlar to nic strasznego i trzeba po prostu cierpliwie czekać, albo trochę pomęczyć tarczkę.

Dokładnie masz rację ale to co napisałem wyżej na pewno mu pomaga.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Holmatro, trochę przeszedłeś z tym sprzęgłem. Najważniejsze, że już na prostej !

btw. myślisz, że ten sam problem byłby gdybym chciał nową tarczę obić kevlarem (bez zabawy w planowanie dwumasy itp) ? Nowy zestaw sprzęgła bez dwumasy + kevlar na tarczę. Moc póki co podstawowa.

Opublikowano
  • Autor

myślisz, że ten sam problem byłby gdybym chciał nową tarczę obić kevlarem (bez zabawy w planowanie dwumasy itp) ? Nowy zestaw sprzęgła bez dwumasy + kevlar na tarczę. Moc póki co podstawowa.

Moim zdaniem największym problemem jest docisk. Ja swoj regenerowałem u nich, kazdy tak robi i to sie sprawdza, ale najwiecej po d*pie w trakcie pracy dostaje tez on. Najlepszym wyjściem teraz, jak juz jestem mądry, moim zdaniem jest wysłanie do Maklandu dwumasy do wypiaskowania, wyrównania, nowej tarczy na wymianę okładzin i złożenie tego z nowym dociskiem. Dwumase warto sprawdzić bo moze byc nierówno dotarta ( w stozek) po starej tarczy i bedzie problem z tarciem cała powierzchnia nowej tarczy. Ja, jeśli chodzi o docisk, Pożałowałem 300 zł na docisk i potem sie bujałem z rozterkami co robic, a auto było potrzebne po miesiącu stania w warsztacie. Dwumasa była zrobiona tak ze mechanicy sobie z nią zdjęcia robili, perfekcyjna robota, a docisk jak to docisk, z gowna pomarańczy czasem nie ukrecisz. Ostatecznie jak juz sie umówiłem z maklandem na reklamacje i z warsztatem na demontaż skrzyni z dnia na dzien skleiło wszystko i teraz jest bajka.

Jak cos ci to pomoże to sie ciesze

Opublikowano

Właśnie mam dylemat jak to załatwić.

Dałem sobie póki co spokój ze sprzęgłem z AWX, bo podobno dwumasę też trzeba wymienić, a nic nie wskazuje żebym miał uszkodzoną.

Kupię zestaw do BFB i pewnie podrzucę na kevlar przyszłościowo.

Dzięki :)

Opublikowano

Czyli reasumujac jak zrobic najlepiej i przywmzwoitym kosztem ? Moglbys podac ceny zeby bylo odzwierciedlenie co do nowych zestawow