agart Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam.Mam pytanie :czy tankował ktoś z was biodiesla do swojej fury???? Mój znajomy ma A-4 1.9 tdi 130 rumaków on tankuje biodiesla i mówi że wszystko jest ok. Co o tym sądzicie można na tym mykać czy nie warto???
Pawlo 2004 Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Nie tankowałem jeszcze tego paliwa do A4 ale w Anglii śmigałem A6 na tym paliwie tyle tylko ze w A6 nie ma pompowtrysków :gwizdanie: Wiadomo, ze odrazu nic sie nie stanie jak będziesz na tym jeździł ale po np 20-30 tys km coś moze zacząć się dziać :gwizdanie: Znajomy śmigał BMW e46 2005r na opale i biodiesel i juz musiał wymienic pompe paliwa za 1100zł tą przy silniku bo w BMW są az 3 pompy. I jaki z tego morał?? nic nie zaoszczędził śmigająć na tym szmelcu tylko stracił a do tego kup póżniej taki samochód
rookie Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Szanowny Panie , na biodieslu auto ma gorsze przyspieszenie, poza tym Audi nie zaleca biodiesla Tankowałem trzy razy do pełna i powiedziałem dość, bo dynamika leżała. Poza tym na Oszołomie olej napędowy z Orlenu kosztuje 3,25 zł za litr w Bydgoszczy. Cena z wczoraj. Warto więc? Pozdrawiam
mily Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Ja zatankowałem AUDI 100 2,0D 86r. Zatankowałem jeden pełen bak do pełna mojej ślicznotce. Zaczęła kopcić na niebiesko i ten dziwny zapach. Dodam że było lato i miała małe trudności z odpaleniem (trzeba było dodać gazu). Po wyjeżdzeniu tego po "sucha" przeszedłem na ON i ..... niestety tak jej zostało. Dodam jeszcze, że Ślicznotka ma przejechane już bez remontu 981 326 km. Nie wiem co jej jest do tej pory. Narazie stoi i co weekend ją przepalam. W lecie się tym zajmę, podejrzewam wtryski. Obecnie mam A4 i broń Boże tego NIE LAĆ.
zibi66 Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Nie ma sensu lac biodiesla do nowszych motorkow,te starsze to co innego a zima to juz tragedia.
ksiadz99 Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 biopaliwo to do ursusa i na pole.. zalalem bioester na Bliskiej tylko jeden raz i to w proporcji 1:4 bo mialem jeszcze troche tradycyjnego paliwa w baku.. slabe przyspieszenie, wiecej pali, smieeerdzi..
mily Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Stare diesle też tego nie tolerują a przynajmiej mój z 86 roku z przebiegiem bliskim miliona i może ze względu na ten przebieg nie powinienem tego lać. No ale cóż stało się.
Cristoforo Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 np. w ford nie zaleca tankowania biopaliwa do swoich aut i jest to wyraznie napisane książsce serwisowej jakbym miał mercedesa beczkę to bym pewnie tankował a taki mi sie marzy w coupe ja bym nie tankował do swojej a4
foxxracing Opublikowano 17 Maja 2010 Opublikowano 17 Maja 2010 ja tankuje do swojej a4 1.9 tdi 130km avf i jakiejs roznicy nie spostrzeglem tyle ze plackami ziemniaczanymi troszke wali i przy odpalaniu troche bialego dymka se pusci a zasieg na baku ten sam tyle ze mam wywalony kat a przy dzisiejsej cenie 4.45 za on i 3.79 za bio na bliskiej to sie chyba oplaca a pezelecialem juz z 5 tys km i nic nie zauwazyle zeby cos sie dzialo z silnikiem a ma juz 210 000 km przelecane
Pawlo 2004 Opublikowano 17 Maja 2010 Opublikowano 17 Maja 2010 to przelataj jeszcze z 20 tys km i wtryski bedziesz miał do wymiany i potem porozmawiamy o różnicy 4.45 za on i 3.79 za bio :gwizdanie:
smoku666 Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 jeśli ktoś leje ten ziemniaczany gnój do swojej niuśki z pompowtryskami to szczerze gratuluje ciekawe po jakim przebiegu PD'ki powiedzą dość jazdy na ziemniakach i frytkach
rookie Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 Podejrzewam, że wkrótce. Poza tym biopaliwo przedostaje się do oleju silnikowego i osłabia jego właściwości smarujące.
vauxhall95 Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 Zamiast Bio lepiej kupic z pewnego zrodla ruska tylko nie tutaj przy granicy tylko kawalek dalej.
augustA4 Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 W B7 wyraźnie jest napisane w instrukcji i na pokrywie wlewu paliwa że kategorycznie nie należy lać Bio Mój silnik BLB jest na pompkach więc to samo dotyczy twojego
Hosse88 Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 matko to ja tu zawsze leje jakiegos v powera albo cos z tych niby lepszych czyli drozszych a jak nie maja na stacji to jade dalej to troche chce mi sie smiac jak piszecie ze lejecie bio, bo jak mozna probowac oszczedzac na i tak bardzo oszczednym dieslu to moze od razu lejcie jakis olej typu biedronka value, przeciez to tez bio...
musti Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 Wlejesz bio zaoszczędzisz np 100zł a po trzech miesiącach wsadzisz 3000tys bo wtryski polecą.Lepiej zalać pewniaka V-Powera
mily Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 Wlejesz bio zaoszczędzisz np 100zł a po trzech miesiącach wsadzisz 3000tys bo wtryski polecą.Lepiej zalać pewniaka V-Powera Nie zaoszczędzisz miesięcznie 100 zł, niech ktoś zrobi ok 2 tys miesięcznie to jest ok 100 litrów ropy, niech różnica będzie 0,5 zł co daje 50 zł miesięcznie. Przeciętnie się jeździ ok 1000 km miesięcznie a różnica między bio a normalnym ON (nie Verva i pochodne) jest przeważnie ok 25 gr, co daje oszczędność rzędu 10-15 zł.[br]Dopisany: 18 Maj 2010, 15:29_________________________________________________Pod warunkiem że BIO spali tyle samo co ropki. Jak się okaże że BIO spalił jeszcze więcej niż ON to już nie ma o czym mówić.
Lukaz Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 Na każdej stacji diesel występuje z dodatkiem biopaliw (estrów) rzędu 5%, 10%, dotyczy to także paliw typu verva, vpower itp, z tym że do nich akurat dozowany jest dodatkowo uszlachetniacz. Diesel w czystej postaci to już rzadkość i na stacji to jak loteria. Tak więc nasze biedne autka skazane są na paliwa delikatnie mówiąc niepewne (pominę już fakt jakości zbiorników na stacjach).
Rekomendowane odpowiedzi