Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wysokie spalanie - przyczyna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zdiagnozować powód wysokiego spalania paliwa na poziomie 14,5l/100km?
Jeżdżę głównie po mieście ale wydaje mi się ze powinno być przynajmniej o te 2 litry mniej
 Brak błędów

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Sondy lambda - wymiana w ciemno - bez sensu
Czyszczenie dolotu, bo możliwe, że nigdy nie robiłeś - ok. 600zł - warto!
Albo spróbuj trochę przestać dociskać ten pedał po prawej :)

A tak btw, w trasie jak to wygląda ? U mnie trasa ok. 9l przy 120-140km/h. W mieście bez korków do ok. 11-12l/100km, ale to na prawdę, prawienie dotykam pedału gazu. Korki + dynamiczne ruszanie spod świateł na odcinku 10km -> 15l/100km ! :decayed:

Opublikowano
  • Autor

A jak dynamicznie zlogować sondy ? Tj. jakie grupy to są

Dolot chce zrobić sam akurat, no stara się oszczędnie jeździć na ile to możliwe.

W trasie Warszawa - Berlin - tempomat 90km/h wyszlo coś koło 7-8l

Opublikowano

Raczej normalne spalanie - nie spodziewaj sie cudow . Jak robie krotkie odcinki typu 2-3 km to prawie 16 jara ... Skoro jestes z Warszawy to znasz bol korkow , producent podaje 13,1 w miescie a jak wiadomo spalanie podane przez producenta zawsze jest zanizone. Przy takim mordorze jak we Wroclawiu i Warszawie to spalanie jest normalne. Ssanie na zimnym / stop /start /stop /start = + 4 kapcie , automat straty na napedzie = to musi wypic nie ma szans.

ja jedyne do czego sie teraz przymierzam to do wymiany cata bo podejrzewam, ze u mnie jest juz przypchany i tez moze powodowac wzrost zuzycia paliwa ...

Druga rzecz to taka, ze kupowac 200 konny motor (co i tak jest niczym specjalnym no ale) do tego zeby dotykac pedal gazu to jaki to ma sens ? Trzeba bylo brac 1.9 TDI albo 1.6 w gazie .

Opublikowano
9 godzin temu, KubiaK napisał:

Ssanie na zimnym

Opublikowano

Normalne spalanie jak na automat w mieście na krótkich odcinkach;) 

Opublikowano
W dniu 5.04.2018 o 21:36, Madern napisał:

Jeżdżę głównie po mieście ale wydaje mi się ze powinno być przynajmniej o te 2 litry mniej
 Brak błędów

Lubię to!

Auto kupione dla szpanu ?

Sprzedaj go i kup coś z gazem wtedy będzie mniejsze spalanie.

Opublikowano
  • Autor
Lubię to!
Auto kupione dla szpanu ?
Sprzedaj go i kup coś z gazem wtedy będzie mniejsze spalanie.

Tak dla szpanu [emoji846]
Rower ma zerowe spalanie a czy to znaczy ze mam zrezygnować z samochodu ? Szukam rozwiązania czemu spalanie jest ponadnormatywne a nie wysokie

Opublikowano

Dostałeś od chłopaków odpowiedzi. Już byli na forum tacy jak Ty, fura kozak a szukali oszczędności na wszystkim na czym było tylko możliwe więc jak to można inaczej odebrać jak nie dla szpanu ?

Opublikowano
  • Autor

Nie mam zamiaru się tu wdawać się w kłotnie bo jestem raczej bezkonfliktowym człowiekiem. Ja nie szukam oszczędności na wszystkim, części kupuje oryginalne, olej zmieniam co jakieś 10tyś na jeden z droższych, po prostu lubię jak wszystko jest sprawne i działa jak należy dlatego, że szukam rozwiązania dla mojego problemu a nie dlatego, że nie stać mnie na paliwo. Musiałbym być głupi i rzeczywiście kupić auto "dla szpanu" żeby nie przejmować się jego stanem technicznym a właśnie to robię.

Wracając do tematu, wyskoczył błąd P0299, więc podejrzewam, że czeka wymiana N249, czy ten z końcówką D to najnowszy ?

Edytowane przez Madern
zdanie nielogiczne

Opublikowano
W dniu 4/10/2018 o 23:10, TomaszRT napisał:

tak mi sie napisalo chyba logiczne , ze zanim silnik osiagnie temperature robocza (temp. oleju) to spalanie bedzie wieksze. (mniejsza sprawnosc)  + w naszych silnikach jest przekladajac to na polski podwojny wtrysk na zimnym silniku czyli bardzo bogata mieszanka paliwa , ktora umozliwia bardzo szybkie zagrzanie cata do temp roboczej czyli jakies min. 350 stopni . oczywiscie caly ten proces trwa stosunkowo krotko ale nie dziwota, ze jak ktos jezdzi na krotkich odcinkach to srednia tego spalania jest dramatyczna :P

p.s tak z koncowka D - bylo milion razy na forum a w necie jest tyle informacji na ten temat , ze sie jeszcze dziwie, ze w Wiadomosciach nie podaja informacji o wadliwych DV :X

btw P0299 - nie koniecznie musi oznaczac DV , wiec zanim kupisz to sprawdz jaki masz u siebie

Edytowane przez KubiaK

Opublikowano

Nie zawracalbym  sobie glowy tym co pokazuje komputer. Mnie pokazuje w miescie  srednio 14 a w rzeczywistosci jak zmierzylem (pelny bak ,100 km i dolewka)  wyszlo niecale 12 litrow .

Edytowane przez iglako

Opublikowano

jakie odcinki robisz ? bo jak 2km gaszenie, opalanie 2 km i gaszenie, to nic dziwnego, niestety te silniki nie są oszczędne i spalanie na takim poziomie jest w normie, poczekaj do lata trochę spadnie;)

Opublikowano
  • Autor
jakie odcinki robisz ? bo jak 2km gaszenie, opalanie 2 km i gaszenie, to nic dziwnego, niestety te silniki nie są oszczędne i spalanie na takim poziomie jest w normie, poczekaj do lata trochę spadnie;)

Nie, odcinki to tak średnio 15km

Opublikowano
Nie zawracalbym  sobie glowy tym co pokazuje komputer. Mnie pokazuje w miescie  srednio 14 a w rzeczywistosci jak zmierzylem (pelny bak ,100 km i dolewka)  wyszlo niecale 12 litrow .
Tu się akurat nie zgodzę. Mi komputer przekłamuje tylko 0,1 - 0,2. Robię 50/50% miasto/trasa. U mnie spalanie w mieście 12,5 a w trasie 8,5. Takie wyniki przy spokojnej jeździe.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
36 minut temu, palet napisał:

Tu się akurat nie zgodzę. Mi komputer przekłamuje tylko 0,1 - 0,2. Robię 50/50% miasto/trasa. U mnie spalanie w mieście 12,5 a w trasie 8,5. Takie wyniki przy spokojnej jeździe.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

jak masz lekka noge to masz takie spalanie

ja w miescie robie tez ok 14l/100

w trasie zalezy juz jak tam traasa. miedzy 9 a 11 mi pokazuje zazwyczaj

Opublikowano
W dniu 9.04.2018 o 15:50, Madern napisał:

A jak dynamicznie zlogować sondy ? Tj. jakie grupy to są

Dolot chce zrobić sam akurat, no stara się oszczędnie jeździć na ile to możliwe.

W trasie Warszawa - Berlin - tempomat 90km/h wyszlo coś koło 7-8l

Z dolotem to troche cierpliwosci, wiecej narzedzi i sprytne rece i sie da, tez sam robilem u siebie. Co do samego spalania to tez zalezy jakie masz kola. Mi zdecydowanie mniej palil na zimowych 16tkach niz letnich 19. Wiadomo, masa kola

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 5.04.2018 o 21:36, Madern napisał:

Edytowane przez maseraati
Poprawka

• 1 rok później...
Opublikowano

W silniku benzynowym 2.0tfsi 200km audi a4b7 jest oryginalnie fabrycznie czujnik niskiego ciśnienia paliwa o oznaczeniu części 06E 906 051 K

Wymontujcie ten czujnik i wyrzucie to do śmieci. Kup zamiennik markowy np: BORSEHUNG Lub innej marki, ale nie kupujcie chińskich.

Gwarantuje wam, ze wasze audi przy normalnej jeździe w mieście  nie będzie więcej palił jak 9-10litrów. Komputer zacznie pokazywać inne spalanie niż mieliście do tej pory. 
Wywal oryginalny czujnik niskiego ciśnienia i zastąp go zamiennikiem, a zaoszczędzisz 2-3l na każde 100km. Moze ciężko w to uwierzyć - wymień, to sie przekonasz… 

06E 906 051 K

06E 906 051 J (czujnik z oznaczeniem „j”) będzie miał grubą uszczelkę oring i nie będzie pasować do pompy wysokiego ciśnienia. Ogólnie tyko różni się uszczelka, a sam czujnik pasuje.

Sam nie mogłem w to uwierzyć, ze czujnik niskiego ciśnienia wymieniony na zamiennik zmniejsza spalanie użycia paliwa. Przetestowałem to juz kilku a4b7 

Nie tylko będzie zmniejszone spalanie, ale silnik będzie pracował lepiej i nie będzie śmierdziało benzyna z rury. 
Temat wiele razy przerabiałem. 
Widocznie czujnik został celowo tak zaprojektowany. ( i nie wywala błędów na komputerze gdzie na oryginalnym czujniki czego ten błąd sporadycznie występuje) 

Edytowane przez maseraati

Opublikowano

Akurat czujnik Borsehung to część na pierwszy montaż i nawet kupując go bezpośrednio od producenta dostajesz produkt z numerem części oem.

Więc jakim cudem ten sam czujnik tej samej firmy z tym samym numerem wyczynia takie cuda?

13 godzin temu, maseraati napisał:

Gwarantuje wam, ze wasze audi przy normalnej jeździe w mieście  nie będzie więcej palił jak 9-10litrów. Komputer zacznie pokazywać inne spalanie niż mieliście do tej pory. 

To w końcu komputer będzie pokazywał mniej, czy realnie spalanie wyliczone z przejechanych kilometrów vs zatankowane paliwo będzie mniejsze?