Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Materiały pomocnicze do wymiany rozrządu w A4 B6 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od 8:10

szukałem całe 2 min na YT

Masakra jakaś :facepalm: zuważyliście jak ściągnął pokrywę silnika bez wyciągnięcia bagnetu oleju? Bez komentarza. :whistling:

Opublikowano

No tak Ty pewnie byś to lepiej zrobił panie mądraliński. Nagraj jak Ty wymieniasz to się też pośmiejemy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

3098a2e2c992abbbm.jpg

Jaki jest numer uszczelniacza kółka zębatego? Mam do wymiany.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niby szczegół ale może się przydać, występują dwa rodzaje blokad wału dla 1.9 TDI:

3rlcmnmv.jpg

3098a2e2c992abbbm.jpg

Jaki jest numer uszczelniacza kółka zębatego? Mam do wymiany.

xbqcucet.jpg

A może ktoś napisac z jakim momentem należy dokręcić pompę wody i szpilke która trzyma rolkę napinającą?

q6lcxqrc.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

napinacz paska RoZ ma wskaznik,jesli sie nie myle to wskaznik podczas pracy silnika delikatnie cofa się, u mnie cofa się tyle co na zdjeciu , tak to wyglada na wolnych obrotach , ale i na zgaszonym silniku wskaznik jest na granicy 'okienka' ,rozrzad ma juz nalatane ale mozna by jeszcze posmigac na nim. Czy mozna smiało wykonac korekcję napinacza pomimo pewnego przebiegu

zdjecie w linku ponizej

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/zni9DftDUZ1cj55rCPpsx4q1Nt367l

Edytowane przez PRZEMEKC

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Wymieniłem dziś rozrząd (części od kolegi z forum) i wydaje mi się że zbyt głośno chodzi, tak jakby pasek był zbyt mocno napięty. Czy ten wskaźnik napięcia na napinaczu podczas pracy ma się przesuwać czy ma cały czas stać w miejscu. U mnie podczas pracy silnika wskaźnik stoi praktycznie w miejscu jak na zdjęciu. Czy może musi trochę pochodzi żeby się ułożył ?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/1aac51b727d9d4cd

Edytowane przez bercik2

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie potrzebuje rady zanim zrobilem rozrzad sprawdzilem wskazania synchro i mialem +5 po wymianie wyszlo mi -6 i jak prubuje ustawic na kole blisko 0 nie bedzie silnik rowno pracował i nie chce palic na zimnym rozrzad byl ustawiany na blokadach jak na filmach wyrzej prosze o pomoc

Opublikowano

Ja tez zauważyłem ze po wymianie rozrządu głosniej chodzi. Wszystkie części inne włożyłem. Orginal :)

Opublikowano

wydaje mi się że zbyt głośno chodzi, tak jakby pasek był zbyt mocno napięty

Może kolego nagraj niepokojące dźwięki i wrzuć nagranie na forum, możliwe że ktoś wtedy coś podpowie.

U mnie wskaźnik w trakcie pracy silnika delikatnie drga ( jakiś 1mm) , ale myślę że jak stoi w miejscu to jest ok. Według załączonego zdjęcia napinacz ustawiony wzorowo :)

Opublikowano

wydaje mi się że zbyt głośno chodzi, tak jakby pasek był zbyt mocno napięty

Może kolego nagraj niepokojące dźwięki i wrzuć nagranie na forum, możliwe że ktoś wtedy coś podpowie.

U mnie wskaźnik w trakcie pracy silnika delikatnie drga ( jakiś 1mm) , ale myślę że jak stoi w miejscu to jest ok. Według załączonego zdjęcia napinacz ustawiony wzorowo :)

Szukałem na forum, to pasek wpada w wibrację bo po dociśnięciu palcem ustaje. Ludzie opisywali że wymieniali pasek i pompę na inną i było to samo. Ja dałem sobie już z tym spokój.

Opublikowano

Koledzy orientuje się może ktoś, jaki jest gwint na śrubę tą (M8 czy M10), co się wkręca w podłużnicę aby odchylić pas w pozycję serwisową?

Opublikowano

Koledzy orientuje się może ktoś, jaki jest gwint na śrubę tą (M8 czy M10), co się wkręca w podłużnicę aby odchylić pas w pozycję serwisową?

M8 na 100%.

Opublikowano

M8 na 100%.

Dzięki za informację. Właśnie jestem na etapie składania wszystkiego. Popołudniami szybko robi się ciemno wiec za wiele nie idzie zrobić. Przed demontażem przygotowałem się w długie śruby (przedłużone) M8 i M10 na wszelki wypadek.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam do sprzedania ori rozrząd 038198119A + pompa wody hepu p569 w bardzo dobrej cenie. Wiecej na priv

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki. Zostałem szczęśliwym posiadaczem swojego pierwszego audi (niedługo zaprezentuje je w odpowiednim dziale) i kompletuje pakiet startowy. Olej i filtry zamówiłem już u Dzika i pozostał mi jeszcze rozrząd. I nie wiem czy kupić gotowy zestaw np. http://google.plczesc/zestaw-paska-rozrzadu-pompa-wody-contitech-ct1028wp4,audi,a4-avant-8e5-b6-2001-04-2004-12,1-9-tdi-130km,5-4797-16049-100453-0-31-ct1028wp4.html czy rozdzielić części na różnych producentów np:

-pasek: Contitech

-rolki: Ina/Ruville

-pompa wody: SKF/Hepu

I czy przy profilaktycznie wymienić też paski od alternatora i klimy? Bo w necie nie ma jednoznacznych odpowiedzi.

Ps. Kontaktowałem się z H4mm3R w sprawie oryginalnego rozrządu i tego jaki mam napinacz (pierwsza rejestracja marzec 2003 to chyba już mechaniczny), ale póki co czeka on na odpowiedź ze sklepu. Moim pierwszym wyborem jest zakup oryginału a to zapytanie traktuje jako "w razie w" (jeśli nie uda się kupić oryginału). Chcę za jednym zamachem wymienić olej, filtry i rozrząd.

Opublikowano

Bierz Conti

Opublikowano

Ok. A co do pasków to profilaktycznie wymienić z rozrządem? Bo nie wiem czy zamówić od razu z zestawem rozrządu. Auto ma 220 tys przebiegu i pierwsza wymiana rozrządu była przy 140 tys km (Niemiec przeciągnął wymianę). Mi się wydaje, że dla świętego spokoju lepiej wymienić.

Edytowane przez Damjan

Opublikowano

Jak zamawiałeś filtry i olej u Dzika to trzeba było od razu i zapytać o rozrząd, na pewno miałbyś dobrą propozycję i dobrych producentów. Osobiście zaopatruję się u niego w części i jestem zadowolony.

Opublikowano

Tego to nie wiedziałem, że u Dzika można też kupić rozrząd. Oblukam temat bo moje zamówienie jest jeszcze kompletowane.

A co do pasków klimy i alternatora to też profilaktycznie wwymieniacie przy okazji rozrządu?

Edytowane przez Damjan

Opublikowano

Paski klimy i osprzetu ja oglądam jAk ściągne i wtedy decyduje co dalej, paski nieśądrogie, najlepiej wymień wszystko jak samochód chcesz dłużej trzymać niż dwa lata.