Siedem7 Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Witam, Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu czy rozrząd jest już do roboty czy chodzi prawidłowo. Samochód ma najechane 319 000, świeżo po wymianie oleju - Motul XClean 8100 5W30. Samochód kupiłem tydzień temu od znajomego. Twierdzi, że wszystko było wymianiane na czas, jednak nie powiedział mi, że całe zawieszenie z przodu jest do roboty. Diagnoza mechanika: Zawieszenie przód całe Amortyzatory przód Osłony przegubów Intercooler lewy i prawy Nadkola przód Osłona silnika (popękana) Kompresor klimatyzacji Zostać przy tym samochodzie czy odstąpić od umowy? Z góry dziękuję za pomoc. VID_20190714_121909(0).mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem8 Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 9 minut temu, Siedem7 napisał: Twierdzi, że wszystko było wymianiane na czas, jednak nie powiedział mi, że całe zawieszenie z przodu jest do roboty. To nie sprawdzałeś auta przed zakupem? No tak, bo to od znajomego ? Jak zapłaciłeś za to z 10tys to się opłaca robić, a jeśli rzeczywiście to wszystko do roboty co wymieniłeś+rozrząd to koszty w grubych tysiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedem7 Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 2 minuty temu, przem8 napisał: To nie sprawdzałeś auta przed zakupem? No tak, bo to od znajomego ? Jak zapłaciłeś za to z 10tys to się opłaca robić, a jeśli rzeczywiście to wszystko do roboty co wymieniłeś+rozrząd to koszty w grubych tysiącach. Zapłaciłem 19tys. No tak, zaufałem znajomemu i nie sprawdzalem... A jak z dźwiękiem tego silnika? Słychać coś niepokojącego, czy pracuje prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KINIAM Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 15 minut temu, Siedem7 napisał: 1. Samochód kupiłem tydzień temu od znajomego. Twierdzi, że wszystko było wymianiane na czas, jednak nie powiedział mi, że całe zawieszenie z przodu jest do roboty. 2. Zostać przy tym samochodzie czy odstąpić od umowy? 1. Chyba wiedziałeś na co być przygotowanym w przypadku tej jednostki jeśli zaniedbana. Z tego co opisujesz to na czas chyba tylko tankował a olej i filtry to nie wszystko przy tym silniku. 2. Policz dokładnie koszty i podejmij decyzję. Ja odstąpiłbym od umowy. To może być niezła skarbonka, no chyba że jesteś pasjonat i to z zapasem kasy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KINIAM Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 10 minut temu, Siedem7 napisał: Zapłaciłem 19tys. No tak, zaufałem znajomemu i nie sprawdzalem... A jak z dźwiękiem tego silnika? Słychać coś niepokojącego, czy pracuje prawidłowo? Jak dojdzie rozrząd i będziesz robił na dobrych częściach to można dołożyć kolejne tyle co dałeś za pojazd. Trudno tak prawidłowo na słuch ocenić ten rozrząd. Przed wymianą oleju było głośniej ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedem7 Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 12 minut temu, KINIAM napisał: Trudno tak prawidłowo na słuch ocenić ten rozrząd. Przed wymianą oleju było głośniej ?. Nie zauważyłem różnicy, wydaje mi się, że brzmi tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosniak_sg Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Chcesz odstąpic od umowy? To kupowałeś samochód przez internet i przysługuje ci na mocy art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta możliwośc odstąpienia od umowy, czy zawierałes ja normalnie w 4 oczy i jeszcze nie daj boże z jakimś swiadkiem? Może masz w umowie zapis § 5 Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany i nie wnosi do niego zastrzeżeń Więc sorry memory, ale płyniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziewal Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Godzinę temu, KINIAM napisał: Jak dojdzie rozrząd i będziesz robił na dobrych częściach to można dołożyć kolejne tyle co dałeś za pojazd. Trudno tak prawidłowo na słuch ocenić ten rozrząd. Przed wymianą oleju było głośniej ?. Rozrząd na oryginalnych częściach to jakieś 7 tys a zawieszenie sypie się w każdym aucie, jeżeli rozrząd nie jest do wymiany to niech znajomy opuści jakieś 2 tys na zawierzenie i bierz furę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lomax211 Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Godzinę temu, bosniak_sg napisał: Chcesz odstąpic od umowy? To kupowałeś samochód przez internet i przysługuje ci na mocy art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta możliwośc odstąpienia od umowy, czy zawierałes ja normalnie w 4 oczy i jeszcze nie daj boże z jakimś swiadkiem? Może masz w umowie zapis § 5 Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany i nie wnosi do niego zastrzeżeń Więc sorry memory, ale płyniesz. Nie wprowadzaj chłopaka w błąd, ten zapis w świetle prawa nie daje nic, jeśli kupujący ukrył wady, które nie psują się z dnia na dzień jak np. zawieszenie itp. Jak kolega wyżej napisał idź do znajomego i niech troszkę spuści z ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosniak_sg Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Lomax211 napisał: Nie wprowadzaj chłopaka w błąd, ten zapis w świetle prawa nie daje nic, jeśli kupujący ukrył wady, które nie psują się z dnia na dzień jak np. zawieszenie itp. Jak kolega wyżej napisał idź do znajomego i niech troszkę spuści z ceny. Edytowane 14 Lipca 2019 przez bosniak_sg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosniak_sg Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Spuścić chłopie to się może ale na babe, a nie z ceny. Idę o zakad z toba tutaj publicznie że nic nie ugra w świetle prawa, przerabiałem temat sam osobiscie z kancelaria adwokadzka i nie ugra nic. Kolega kupił Samochód w poznaniu i wracając do Krakowa w połowie drogi rozleciał się silnoik. Złożył pozew, sprawa 2 lata w sądzie rzeczoznawcy, opinie biegłych sądowych i co i gówno. Przegrał. Ja sprzedałem swoje audi też się babie rozleciał motor , odbiły się zawory na 2 cylindrach w lewej głowicy. rzeczoznawcy, opinie biegłych, opinie z ASO i co i też gówno , baba wycofała pozew, mogę ci na dowód wkleić opinie z kancelarii adwokackiej. Jeżeli kupiłeś samochód z prywatnych rąk to jeżeli nie udowodnisz że coś zrobił sprzedający umyślnie np wsypał trocin z olejem do silnika to jestes w d*pie i tyle. Sprzedajacy może nie byc ekspertem motoryzacji i dla niego jeżeli samochód miał ważny przegląd techniczny i jeździł to był sprawny, a że tobie niby brzęczy rozrząd, czy coś niby tłucze w zawieszeniu to twoja sprawa i gajowego, po nowe to do ASO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze.mo Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Ten dźwięk wycisza się po chwili? Bo może to też byc podkładka pod wtryskiwaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziewal Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Najważniejsze pytanie to czy hałasuje za każdym razem czy tylko po kilku godzinach i jak długi jest hałas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedem7 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) 12 godzin temu, Ziewal napisał: Najważniejsze pytanie to czy hałasuje za każdym razem czy tylko po kilku godzinach i jak długi jest hałas 19 godzin temu, prze.mo napisał: Ten dźwięk wycisza się po chwili? Bo może to też byc podkładka pod wtryskiwaczem Taki dźwięk jest po odpaleniu na zimno, później ładnie pracuje Edytowane 15 Lipca 2019 przez Siedem7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolek335 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Rozrząd. A później może być takie coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziewal Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Jak długiego słychać grzechotanie i czy za każdym razem jak jest zimny ? U mnie czasem słychać i nie dłużej niż sekundę więc ja nie mam się jeszcze czym martwić może u Ciebie jest podobnie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedem7 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 3 minuty temu, Ziewal napisał: Jak długiego słychać grzechotanie i czy za każdym razem jak jest zimny ? U mnie czasem słychać i nie dłużej niż sekundę więc ja nie mam się jeszcze czym martwić może u Ciebie jest podobnie ? Nie słucham za każdym razem, ale przypuszczam, że tak. U mnie również nie dłużej niż sekunda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siedem7 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 17 minut temu, ziolek335 napisał: Rozrząd. A później może być takie coś... Uuu, nie wygląda to dobrze. Twoje zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolek335 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Tak. Był krótki grzechot przy odpalaniu na zimno. Środkowy ślizg się rozpadł i tak sobie pływał w misce Na szczęście tylko dwie główne panewki wału były lekko przytarte ale mogło się skończyć zatarciem silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziewal Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 1 godzinę temu, Siedem7 napisał: Nie słucham za każdym razem, ale przypuszczam, że tak. U mnie również nie dłużej niż sekunda. Posłuchaj czy za każdym razem ale jak nie dłużej niż sekundę to nie masz się czym martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi