Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze hamulcowe polecacie do Audi A4 B6/B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wandej, Dev bardzo dziękuje za info. Orientujecie się czy można gdzieś kupić gumowe osłonki na linke od hamulca ręcznego?

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Wyświetleń 585,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na tył nie ma czujnika zużycia klocków. Przy tym silniku to pewnie tarcze 245 mm.

Opublikowano

Witam,

Nadszedł czas na wymianę klocków i tarcz hamulcowych (przód i tył). Zdecydowałem się na klocki i tarcze Ferodo.

Czy ktoś posiada takie zestawy?

Proszę o ceny dla dwóch kompletów:

1. Ferodo tarcze/klocki na przód i tył.

2. Klocki Ferodo DS Performance + Tarcze Ferodo/Zimmermann + tył Ferodo

A4 1.8T 163km Avant B7

VIN: WAUZZZ8E86A156532

Pzdr

Edytowane przez lukaa

Opublikowano

Ja mam tarcze zimmermann wiercone plus klocki ferrodo i tarcze,klocki ferrodo na tył.

Zestaw fajnie hamuje.

Tarcze zimmermann sa fajne pod względem łapania rdzy.Sa na aucie już cztery lata i nadal wygladaja świeżo.

Tarcze ferrodo są ok ale szybko łapią rdzę.

Opublikowano

Potrzebuję zestawu klocków przód i tył najlepiej ferodo FDB1717 i FDB1083 do b7 2.0 2005r oznaczenia hamulców 1KD 1LB chyba się nie pomyliłem? Jak ktoś posiada taki zestaw to poproszę ofertę na priv.

Opublikowano

Zmienilem 312/255 na 320/288 i powiem Wam ze d*py nie urywa... Co prawda komplet byl uzywany ale w miare dobrym stanie. Moze mechanik nie odpowietrzyl odpowiednio ukladu? I tak musze cisnac pedal mocno żeby zechcial hamowac... Odpowietrzac jeszcze raz gdzie indziej? Moge jakos yo sprawdzic czy jest dobrze odpowietrzony?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano

Coś ewidentnie śpie....e.

Opublikowano

No właśnie tylko co... Hamulce niby założone, nic nie trze etc.

Opublikowano

pedał twardy, miekki ?

Opublikowano

Zmienilem 312/255 na 320/288 i powiem Wam ze d*py nie urywa... Co prawda komplet byl uzywany ale w miare dobrym stanie. Moze mechanik nie odpowietrzyl odpowiednio ukladu? I tak musze cisnac pedal mocno żeby zechcial hamowac... Odpowietrzac jeszcze raz gdzie indziej? Moge jakos yo sprawdzic czy jest dobrze odpowietrzony?

ja zmieniłem sam przód na 320, tył został 255. I hamowanie poprawiło się diametralnie, zalany został płyn hamulcowy Motul RBF 660. Na 312 hamulec w podłogę niewiele dawał przy 150, a teraz bajka! Możesz obczaić w moim temacie.

Opublikowano

pedał twardy, miekki ?

Do połowy wchodzi i w miarę twardo choć nie wiem, czy minimalnie nie wciska się dalej przy trzymaniu do końca.

ja zmieniłem sam przód na 320, tył został 255. I hamowanie poprawiło się diametralnie, zalany został płyn hamulcowy Motul RBF 660. Na 312 hamulec w podłogę niewiele dawał przy 150, a teraz bajka! Możesz obczaić w moim temacie.

No właśnie. A ja zmieniłem komplet a płyn zalewałem ze 3 miesiące temu Motul RBF600.

Przejadę się jeszcze dzisiaj i zrobię hamowanie ze 150 ale zdecydowanie to nie jest to co powinno być moim zdaniem...

Opublikowano

U mnie tez po przegzaniu chamulcy .zrobil sie slabszy i tski gumowaty plyn tez motul rbr 600

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chłopaki wrzuciłem na przód te klocki co mi pisaliście razem z tarczami zimmerman i chodzi miód malina, nic nie piszczy itp. Tyl dopiero bede robił w sobotę. Pisaliacie cos ze smaruje się jedynie tylne zaciski hamulcowe, to prawda? Jakim smarem trzeba to smarować? Z gory dzięki :)

Opublikowano

pedał twardy, miekki ?

Odpowietrzylismy uklad a nadal hamuje jak w jakims 1.2... Trzeba mocno deptac żeby to hamowalo. Lapie gdzieś na połowie i dalej wpada powoli jak wciskam i trzymam. Tarcze przod miały 29,5 grubości, tyl jakos 12. Co to dalej można sprawdzać? Pompe hamulcowa? Na vagu jakis blad powinien wyskoczyc? Siedzi 320/288 a hamuje tyle co nic :(

Opublikowano

Kolego, nadal nie odpowiedziałeś na moje.pytanie, pedały jest twardy czy miękki ?

Opublikowano

312/255 Jakie klocki tanie i mniej pylące?

Opublikowano

Nie.ma takich

No właśnie tylko co... Hamulce niby założone, nic nie trze etc.

Kolego, przepraszam Cię, miałem oddzwonić i z głowy mi wypadło. Przapomnij się proszę jutro.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Jasne, no problem. Na zgaszonym pedal twardy jak wuj. Drugie wciśnięcie i juz lapie na samym początku i nie puszcza.

Opublikowano

Panowie u mnie też przyszła pora na wymianę hamulca :) jestem świeży w tym temacie więc też bym chciał zaczerpnąć wiedzy od kogoś kto się na tym zna :)

Co sądzicie o takim zestawie?

http://allegro.pl/ferodo-tarcze-klocki-przod-audi-a4-b5-b6-b7-288mm-i6257306929.html

bądź coś takiego?

http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-przod-tyl-audi-a4-b6-b7-i6209382531.html

Gdybym chciał dokupić na tył też FERODO to wyjdzie sporo taniej niż te z ATE ale czy lepiej?

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

Cześć.

Najpierw parametry auta.

Model: A4 Avant (8e5, B6)

Silnik: AVB

Moc: 101 fabrycznie, podkręcone na 140

Tarcze przód: 8E0615301P

Tarcze tył: 8E0615601P

Otwory: x5

System hamulcowy: Lucas

VIN: WAUZZZ8E73A307890

1) Jakie mam rozmiary tarcz przednich i tylnych? Czy dobrze wnioskuje, że przód to 280 o grubości 20 mm, a tył 245 o grubości 10 mm?

2) Jakie zestawy polecacie?

3) Czy szczęki z systemu hamulcowego TRW zawsze pasują do LUCAS?

4) Mam obecnie tarcze 5 otworowe, czy 9 otworowe też będą pasowały? Czy też mają inne rozstawy?

5) Jakie wymiary, grubość klocków pasuje do mojego LUCASA ?

Jak czegoś z tych danych nie można wyczytać to mam jeszcze zdjęcia.

Z góry dzięki za pomoc.