Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Speech Dialogue System SDS w RNS E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak mam wersje 0750 i menu PL. Czy musze SDShacka wrzucać?

Czy mam te pliki nagrać na DVD czy CD wystarczy?

przewody juz wyrezalem

HIHG tez jest

[br]Dopisany: 15 Styczeń 2010, 21:51_________________________________________________dodam jeszcze ze tylko reaguje na polecenie HELP...

hmm, macie chlopy jakiś pomysł?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam

intersuje mnie taki bajer mam navi plus rns-e czy konieczna jest multifunk kierownica?

Opublikowano

witam

intersuje mnie taki bajer mam navi plus rns-e czy konieczna jest multifunk kierownica?

Oj kolega chyba czytał, ale nie ze zrozumieniem :wink4: Jak najbardziej jest potrzebna - inaczej się nie da

Opublikowano

Witam, kolegów

Mam moduł jak poniżej, czyli taki jak powinien być, wersja europejska z literką H, RNS-E w wersji High :)

:

PoU19.jpg

SDShack wgrany prawidłowo.

Po VINie doszedłem, że w aucie Spiker jest active :wink4: zresztą musi być bo iPhone ładnie bangla z zestawem po BT :gwizdanie:

Po widocznym na zdjęciu fabrycznym kodowaniu mojego modułu na 11811 ( [77]Telefon ), wnioskuję, że SDSa powinienem mieć ustawionego na język niemiecki.

Zmieniałem kodowanie na 1xx0x czyli na zewnętrzy mic, którego nie mam, oraz na 1xx2x czyli na English (UK) i ni chu chu panienka mnie nie rozpoznaje :mysli:

Czy mam zakładać, że jednak mój mikrofon nie jest możliwy do odpowiedniego "re-wiringu" do funkcji SDS i bez rezania kabli się jednak nie obejdzie?

Opublikowano

dzisiaj szybka akcja i razem z Piero porezalismy troche SDSa.

w efekcie zdazylismy u niego znalezc moduł BT i podpiac kabelek czterozylowy w/g opisu na pierwszej stronie, ale nie starczylo czasu na wyciagani RNSa wiec kabelki zostaly na koncu zmostkowane tak ze wszystko dziala jak przed ceiceim kabli. w piatek pewnie uruchomimy ...

jak Piero juz musial uciekac to uzbrojony w wiedze jak wyglada kabelek idacy z BT do microfonu zabralem sie za wiring u mnie.

jako ze i tak mialem rozebrany slupek A po stronie kierowcy to uznalem ze latwiej bedzie sie wpisac tutaj.

info dla ludzi "szukajcychKabla" :D :D kabel do microfonu to taki najgrubszy z tych ktory idzie w wiazce po slupku... (tylko nie pomylic z rurka od spryskiwacza :polew: :polew: ) jest gruba wizka kabli, rozcinamy izolacje, w niej jest pelno malych kabli a jeden w grubej izolacji, czarny widac ze inny niz reszta.

i jeszcze uwaga, U Piero wcinalismy sie kolo BT to tam byl kabel zielony i czarny a u mnie wewnatrz kabla byl tylko zielony (plus) a minus jest bez izolacji (tak jakby ekran wewnatrz tego kabla grubego.

mi sie wydaje ze na slupku jest wygodniej sie wpiac i chyba latwiej dostac. ale w sumie obie wersje sa na maks pol godzinki rezania. do tego wszystkie piny z RNSa sa opisane na jego obudowie wiec naprawde jak sie czlowiek chwile zastanowi to nawet bez instrukcji latwo to podlaczyc.

jak juz mialem wszytko podlaczone to poszedlem za ciosem i przekodowalem VAGiem mikrofon i SDS dziala jak ta lala. jeszcze duzo nie testowalem, ale widac ze wszystko jest wporzadeczku i nawet da sie dogdac z ta maszyna ;]

Opublikowano

Potwierdzam, krótka lekcja na moim aucie i po 40 min jesteśmy w 2/3 roboty z SDSem. Później OLO sam przerobił temat u siebie w zupełnie innym miejscu ale z pełnym sukcesem. Wszystko śmiga jak trzeba, można sobie z babką pogadać i przy okazji akcent poćwiczyć :decayed:

EDIT:

U mnie też SDS już śmiga - polecam wszystkim! :good:

Podziękowania dla OLO_GDA za pomoc!!!

Opublikowano

Potwierdzam, krótka lekcja na moim aucie i po 40 min jesteśmy w 2/3 roboty z SDSem. Później OLO sam przerobił temat u siebie w zupełnie innym miejscu ale z pełnym sukcesem. Wszystko śmiga jak trzeba, można sobie z babką pogadać i przy okazji akcent poćwiczyć :decayed:

Czyli gdzie najłatwiej/najszybciej wciąć się w kable? Słupek / próg czy jeszcze gdzieś indziej?

Opublikowano

W zasadzie bez różnicy, ale ja polecam tak jak w instrukcji czyli w podłodze przy progu od strony pasażera - zaraz przy module BT - wtedy mamy pewność że tniemy odpowiednie kable.

Mam tak zrobione u siebie i wszystko odpaliło bez żadnych poprawek.

Opublikowano

j/w

czyli bez roznicy. mi bylo latwiej w slupku, bo i tak mialem wszystko rozebrane.

wydaje mi sie ze zdjecie slupka A i ogolny dostep do kabla bedzie latwiejszy niz podnoczenie tapicerki bo bez poluzowania fotela dostep do modułu BT jest dosyc ciezki, ale sie da.

natomiast chyba samo przeciagniecie kabla z podlogi jest latwiejsze bo zeby przeciagnac od slupka do RNSa to trzebaby zdjac albo obudowe pod kierownica, albo nie wiem,, zegary?? bo wymaewrowac czyms zeby go przeciagnac moze byc ciezko. . .

Opublikowano

W zasadzie bez różnicy, ale ja polecam tak jak w instrukcji czyli w podłodze przy progu od strony pasażera - zaraz przy module BT - wtedy mamy pewność że tniemy odpowiednie kable.

Mam tak zrobione u siebie i wszystko odpaliło bez żadnych poprawek.

dzięki za info.

zabiorę się za ten SDS jak się upewnię że wszystko gra w silniku po chipowaniu. auto kupiłem po chiptuningu i muszę go sprawdzić na hamowni.

pozdro

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam sds u siebie w języku francuskim i w navi nie ma opcji tego zmienić jak mogę zrobić żeby działało w języku angielskim ( najchętniej polskim :)

Opublikowano
  • Autor

Jeśli nei ma opcji zmiany języka w RNS-E to nie masz SDS tylko rozpoznawanie mowy przez interface Bluetooth.

W takim wypadku zmienić język możesz tylko VAGiem.

Dopiero jak zainstalujesz pełnego SDSa (realizowanego przez RNS-E) będziesz miał opcję zmiany języka w nawigacji.

Niestety do uruchomienia SDS również jest potrzebny VAG.

Reszta instrukcji na początku poradnika. Ew. zapraszam do mnie na montaż :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Hmmm ja natomiast nie wiem czy mam SDSa ... jak machnę ten guzik na kierownicy to na Fisie wyskakuje PHONE i kobita nawija (ma dostępne funkcje telefonu wybieranie nr i inne)

natomiast jeżeli się za wezmę za to kobite i powciskam ten guzik na kier kilka razy to na fisie wyskoczy mi SPEAK jeżeli zaciągne z angielskiego RADIO :naughty:to nic cisza lecz jeżeli powiem HELP to wymienia do jakiej opcji chcę usłyszeć komendy i wtedy gdy powiem radio to nawija mi opcje dla radia ale za nic hu hu :kox: jak powiem którąś z nich nic się nie dzieje

Czy szanowni koledzy mogą mi powiedzieć czy mam tego SDSa czy też muszę rezać kabelki ??

wielkie thx pozdro :notworthy:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

no trochę dziwnie Ci to działa, a robiłeś moda z przeciąganiem kabli od mikrofonu do RNS'a?

Opublikowano

no trochę dziwnie Ci to działa, a robiłeś moda z przeciąganiem kabli od mikrofonu do RNS'a?

Przeczytaj dokładnie co kolega wyżej napisał i będziesz znał odpowiedź na swoje pytanie :wink4:

Musisz zrobić okablowanie i wszystko ładnie będzie działać. U mnie babka podawała jedynie komendy do telefonu - poprowadziłem przewody jak należy i przekodowałem VAGiem i działa poprawnie :wink4:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Panowie którym słupkiem idzie ten kabel od mikrofonu ?

Na początku tematu jest mowa o słupku pasażera a tu nagle OLO_GDA pisze o zdejmowaniu i wpinaniu w słupku kierowcy i przeciąganiu kabla pod kierownicą albo za zegarami.

Coś tu nie gra :mysli: Anglik ?

Dodatkowo mam takie pytanie jeśli ten kabel schodzi ze słupka w dół to czy nie jest on gdzieś dostępny po zdjęciu tej zaślepki z boku deski rozdzielczej albo po zdemontowniu schowka pasażera ?

W takim przypadku dostanie się do niego było by znacznie prostsze.

Opublikowano

Coś tu nie gra :mysli: Anglik ?

:polew: :polew: :polew:

hehe,

nie raczej chodzi o to ze caly czas jest mowa o stronie pasazera bo tam jest modol , natomiast kabel idzie slupkiem kierowcy. nie musisz dostawac sie do niego w slupku, mozesz odchylic podloge pod nogami pasazera. ot co.

a gdzies chyba nawet przewinal sie wpis (nie chce mi sie szukac) ze ktos montowal w angliku i tez mial kabel po tej stronie co ja, czyli w angliku byla to strona pasazera.

nie sadze zebys namierzyl kabel gdzies przez zaslepke bo wchodzi on do grubej wiazki i wylapac ktory to jest mi udalo sie tylko wlasnie w slupku w moim aucie no i oczywiscie przy module BT pod podloga - w aucie Piera (Piero - to sie odmienia?? :decayed: )

Opublikowano

Reasumując ,żeby mieć SDS-A rns-e trzeba :

Mieć lub zmienić soft w rns-e na HIGH

Podłączyć mikrofon do rns-e i z rnse do BT - jak jest .

Nie kumam tylko tego kodowania vagiem.

Posiadam w aucie BT z literką " D " i rozumiem ,że ten moduł ma ograniczoną możliwość wyświetlania funkcji związanych z telefonem.

Co trzeba zmienić w kodowaniu vagiem ( o ile trzeba ) ,żeby działał SDS .

pozdrawiam

Opublikowano

nic tylko w bt wylanczaSZ WYBIERANIgłosowe

Opublikowano

nic tylko w bt wylanczaSZ WYBIERANIgłosowe

to jest wchodzę w telefon w vag-u ????