M3I Opublikowano 26 Marca 2009 Opublikowano 26 Marca 2009 Witam , Problem jak w temcie . NIedawno wymieniłem tarcze i klocki (stare tarcze miały bicie i już były zbyt cienki). Na nowych tarczach (na starych był ten sam objaw) klocek nie przylega w dolnej częci tarczy ( rdza po nocy pozostaje ). przed wymianą , problem dotyczył lewej i prawej strony. Po wymianie tarcz problem występuje z jednej strony (prawe koło). moze trzeba wymienic prowadnice zacisku? nie zauwazyłem na nich zuzycia.
mcm Opublikowano 26 Marca 2009 Opublikowano 26 Marca 2009 dużo przejechałeś na nowym komplecie, tarcze i klocki potrzebują kilkaset km żeby się ułożyć
mcm Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 gdzieś czytałem ale nie pamiętam gdzie że nowy komplet układa się po przejechaniu ok 1000km w zależności od stylu jazdy
wojtekce Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 dziwne jak na starych hamulcach też to miałeś szukaj przyczyny w mocowaniu zacisku
v2.46 Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 kurczaki tez tak mam w swojej b5 arj i narazie nie znam pryzczyny tego problemu czekam na dopasowanie sie nowego kompletu.u mnie problem powstal po 2 tyg postoju auta i od tamtej pory nei mogłem sie pozbyc problemu pomimo tego ze tarcze i klocki miały jeszcze sluszną grubosc.zobacze po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrow
Dev Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 trzeba sprawdzic prowadzenie i mocowanie zacisku prawdopodobnie gumy juz sie wytarły
spetsnaz Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 Poza wymianą gumek jak napisał devastation wato też przeczyścić szczotką drucianą/ewentualnie pilnikiem jarzma w miejscach gdzie stykają się one z klockami.
Narcyz 35 Opublikowano 28 Marca 2009 Opublikowano 28 Marca 2009 Podejrzewam że prowadniki są przyrdzewiałe (bądź zapieczone) , dlatego klocek bierze ze skosa.
M3I Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Opublikowano 28 Marca 2009 trzeba sprawdzic prowadzenie i mocowanie zacisku prawdopodobnie gumy juz sie wytarły Chodzi o gumki na prowadniczkach? niemam takich wogóel u siebie. przeglądałem na allegro i od rocznika 97 chyba była zmiana modelu zacisku , również wszystkie były bez gum. Podejrzewam że prowadniki są przyrdzewiałe (bądź zapieczone) , dlatego klocek bierze ze skosa. NIe są przypieczone.przy wymianie klocków wyczyszczone i nasmarowane.
M3I Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Opublikowano 28 Marca 2009 Ori , tarcza 288 . Ale widziałem zaciski od 96 rku i wyglądały inaczej.
spetsnaz Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Ori , tarcza 288 . Ale widziałem zaciski od 96 rku i wyglądały inaczej. jedyne co mogę polecić to zestaw naprawczy zacisku hamulca HP 108 347 http://sklep.intercars.com.pl/pics/636/1306X.jpg
M3I Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Opublikowano 29 Marca 2009 o własnie takiego zestawu nie mogłem znaleźć. dzięki zakupie taki , niechce spie... nowych tarcz i klocków.
adadur Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Nie polecam czyszczenia jarzma pilnikiem bo powiększysz luzy i później takie jarzmo do wyrzucenia. pośmigaj jesze miesiąc i zobaczymy co z tego będzie
M3I Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Nie polecam czyszczenia jarzma pilnikiem bo powiększysz luzy i później takie jarzmo do wyrzucenia. pośmigaj jesze miesiąc i zobaczymy co z tego będzie Czysciłem tylko szczotką drucianą. Zakupiłem już i załozyłem komplet naprawczy :prowadniczi i tulejki gumowe (ATE). Jak narazie zrobiłem zbyt mało km , ale wydaje mi się że poprawia się ( "doszlifowuje powoli tą dolną część).
adadur Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Bardzo możliwe że to pomoże, a przy wymianie locków nie smarowałeś tych prowadniczek?
M3I Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 zdjąlem cały zacisk , prowadniczki oczyściłem i smarowałem. Ale stare tarcze miały bicie, trochę jeździłem zanim wymieniłe. Możliwe że od wibracji gumki się wybiły . Nowe odrazu widać że ciasno wszystko wchodzi.
adadur Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Cóż teraz zostało przejeździć 200-500 km i obserwować jak pracują
wampir Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Czy można np samemu wyczyścić tą rdzę np lekkim papierem ściernym ?
Rekomendowane odpowiedzi