Krystian1993 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Witam. Zakupiłem niedawno a4 b9 190hp. Zauważyłem że plyn chłodzący jest na minimum więc Dolalem na tyle ile powinno być. Wczoraj sprawdzam i płyń znów jest lekko poniżej minimum. Silnik nie widzę aby się grzał. Cały czas jest 90 stopni nawet przy agresywnej jeździe. Jakieś podpowiedzi od czego zacząć?
RALF76 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) nie widać wycieków przy silniku? np: pompa wody, chłodniczka itp?? Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez RALF76
Krystian1993 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Widać jakiś wyciek w okolicach skrzyni s tronik. Tak jakby coś się pociło. A tak to nic nie zauważyłem
RALF76 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 zapala i jeździ normalnie? dpf częściej się nie wypala?
Muskel1 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Możliwe, że chłodniczka egr jest nieszczelna i pcha płyn w spaliny.
Krystian1993 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 7 godzin temu, RALF76 napisał: zapala i jeździ normalnie? dpf częściej się nie wypala? Tak. Temperatura 90 stopni cały czas. Nie brakuje mocy
vvalery Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) W dniu 30.08.2021 o 19:26, Krystian1993 napisał: Daję głowę sobie uciąć (no moze rękę), że to obudowa pompy wody. Jadę w tym miesiącu wymienić następną. Pierwsza była wymieniana niecałe dwa lata temu i nie wytrzymała 1,5 roku. Ciekawe jak do tego podejdzie gwarant czyli ASO Rzeszów. P.S. Jak by Cię głebiej interesowało to temat jest tu: Edytowane 2 Września 2021 przez vvalery
SikoraEłk Opublikowano 5 Grudnia 2021 Opublikowano 5 Grudnia 2021 W dniu 29.08.2021 o 07:59, Krystian1993 napisał: Witam. Zakupiłem niedawno a4 b9 190hp. Zauważyłem że plyn chłodzący jest na minimum więc Dolalem na tyle ile powinno być. Wczoraj sprawdzam i płyń znów jest lekko poniżej minimum. Silnik nie widzę aby się grzał. Cały czas jest 90 stopni nawet przy agresywnej jeździe. Jakieś podpowiedzi od czego zacząć? Witam. I jak znalazłeś wyciek ?
MiruK Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 Odnośnie wycieku płynu miałem ostatnio przygodę. Pojechałem z dziećmi na ferie, trasa 300km, zajechałem na miejsce, na drugi dzień rano chcę odpalić auto i na blacie wywaliło brak płynu chłodzącego. Zaglądam pod maskę i zbiorniczek praktycznie pusty, może z pół centymetra było na dnie. Zrobiło mi się gorąco, najgorsze przypuszczenia itp... poranek zje..ny. Kupiłem płyn i podczas zalewania zauważyłem że idą bańki z tego cienkiego wężyka wpiętego od tyłu zbiornika. Pociągnąłem za niego i okazało się że szybkozłączka się wypięła i była nieszczelność, uffff... jaka ulga Ciekawe czy ktoś tam grzebał wcześniej i nie dopiął czy to jakaś wada. Wcześniej zrobiłem samochodem kilka tysięcy kilometrów i płynu nie ubywało aż nagle taka historia.
vvalery Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 16 godzin temu, MiruK napisał: Odnośnie wycieku płynu miałem ostatnio przygodę. Pojechałem z dziećmi na ferie, trasa 300km, zajechałem na miejsce, na drugi dzień rano chcę odpalić auto i na blacie wywaliło brak płynu chłodzącego. Zaglądam pod maskę i zbiorniczek praktycznie pusty, może z pół centymetra było na dnie. Zrobiło mi się gorąco, najgorsze przypuszczenia itp... poranek zje..ny. Kupiłem płyn i podczas zalewania zauważyłem że idą bańki z tego cienkiego wężyka wpiętego od tyłu zbiornika. Pociągnąłem za niego i okazało się że szybkozłączka się wypięła i była nieszczelność, uffff... jaka ulga Ciekawe czy ktoś tam grzebał wcześniej i nie dopiął czy to jakaś wada. Wcześniej zrobiłem samochodem kilka tysięcy kilometrów i płynu nie ubywało aż nagle taka historia. Przy awarii obudowy czy termostatu płyn Ci nie ucieka tak szybko .
patryciusz Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 Cieknąca obudowa dotyczy chyba, tylko silników benzynowych.
MiruK Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 Ja już myślałem o pękniętej głowicy , uszczelce pod głowicą , chłodniczce itd...
egon2105 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 witam wszystkich tez mam problem od kilku dni ubywa mi plyn ze zbiorniczka dolałem juz chyba ze 3 litry po wjechaniu autem na kanal strwierdziłem ze płyn wypływa w okolicy skrzyni biegow s tronic spod oslon termicznych ktore sa zamocowane na karoseri nie moge nigdzie dostrzec przy silniku gdzie jest niesczelnosc ma ktos jakis pomysł gdzie szukac bo juz nie mam pomysłu co robic pomocy
Langista Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Popatrz dokładnie na magistralę wodną z tyłu, króćce, węże. W spalinach nie ma 'słodkiego' zapachu?
egon2105 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 wszystkie króćce które są widoczne od góry sprawdzałem kilka razy nic nie widać spaliny są oki woda zbiera sie na podłodze garażu
Langista Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) No to masz gdzieś nieszczelność, kup zmywacz do hamulców z długim wężykiem i umyj dokładnie silnik, będziesz wiedział gdzie. Możesz zawęzić poszukiwania jak pod autem zobaczysz, z której strony leci. Ja miałem raz wyciek i też nie wiedziałem gdzie to, okazało się, że chłodnica się rozszczelniła, ciekło w dół, po zderzaku a potem po osłonie i myliło całe poszukiwania, bo z osłony skapywało na tył silnika. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Langista
egon2105 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 oki dzieki za info jutro bede cos dzialac
M4R1O Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 U siebie też mam ubytki, niewielkie ale jednak. W którymś wątku, ktoś wrzucił zdjęcia złączki pod zbiornikiem. U mnie się potwierdziło
egon2105 Opublikowano 3 Września 2022 Opublikowano 3 Września 2022 witam ja sie poddałem i zaprowadzilem auto do mechanika podobno jak mowil powdem wycieku był jakis krotki wezyk ktory byl pekniety przepuszczał płyn walczył z tym 3 godziny bo nie ma tam dojscia
Rekomendowane odpowiedzi