Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 Quattro 1.8T - rozwala opony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Jak fajerą leciutko cofniesz od oporu to zjawisko też występuje ?

Tak wtedy najbardziej 

Geometria zawiasu jak i zbieżność rozumie że są OK ?

Luzów w zawiasie też nie ma ?

górne wahacze nowe 

dolne do wymiany 

geometria robiona pół roku temu 

Tak wyglądały moje letnie Nokiany po 25 kkm i przed piątym sezonem

Ale widać że zjada je równo :D 

18 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Jak opona pracuje widać na tym filmiku :

za***iście to jest pokazane. Do tego dochodzi luz na dolnym wahaczu i faktynie mogło by coś obcierać ALE .... nic nie jest wytarte 

18 godzin temu, Emejcz napisał:

Ewentualnie jeszcze może kombinacja nieodpowiednich piast

Zwrotnice były wymieniane ale tutaj czy byłaby z B7 czy B6 nie ma znaczenia. 

13 godzin temu, pila24 napisał:

U mnie przy oponach 235/45 r17 i ori felgach s-line od opony do łączenia górnych wahaczy jest około 20mm.

Tu jest dokładnie tyle samo 

13 godzin temu, Langista napisał:

Z tego co widzę to tutaj felga Ori S-Line 5-ramienny, więc nie ma opcji, do tego Hankook to dobre opony ale wiadomo, każdej marce może sie trafić fuckup na produkcji.

Dzwoniłem czy mają te opony. Zrobiłbym zgład i zobaczyłbym przekrój czy doszło do rozwarstwienia warstw. Ale już ich nie mają. O dziwo na nowych oponach ani śladu obtarć ale właściciel mówi że nie dokręcał już kierownica do końca i zawracał np na 6x. 

@Wandej dlatego postawiłem na torsena ... To jest stały napęd i niezależnie od obciążenia jezeli będzie uszkodzony to będzie dawał oznaki w każdym położeniu. Bo skutek to bicie/przeskakiwanie ale przyczyna jest na samym elemencie wykonawczym. Gdyby było na odwrót czyli coś w okolicy zwrotnicy to bez obciążenia może być ciężko ustalić. 

Opublikowano
Godzinę temu, DarekS4 napisał:

dlatego postawiłem na torsena ... To jest stały napęd i niezależnie od obciążenia jezeli będzie uszkodzony to będzie dawał oznaki w każdym położeniu. Bo skutek to bicie/przeskakiwanie ale przyczyna jest na samym elemencie wykonawczym. Gdyby było na odwrót czyli coś w okolicy zwrotnicy to bez obciążenia może być ciężko ustalić. 

No dobra, jest tylko małe ale ..:whistling:

Jak auto jest podniesione na podnośniku , koła zwisają swobodnie to żaden z trzech mechanizmów różnicowych nie musi pracować, bo każde koło może się obracać z taką samą prędkością, nie tak jak w zakręcie kiedy to mają co robić.

Jakby nawet były pospawane to wszystko powinno się ładnie kręcić ...:decayed:

Na podnośniku najwięcej roboty mają przeguby napędowe, to one pracują w położeniach dużo bardziej ekstremalnych od linii prostej jeżeli chodzi o kierunek przeniesienia napędu , szczególnie przy mocno skręconych kołach.

Ciężko na tej podstawie wyciągać jakieś wnioski, duże masy wirujące sobie luźno mogą wpadać w nieustalone wibracje, zawsze w mechanizmach trochę luzów jest, szczególnie w quattro gdzie jest ich dużo:P

Analizując szczegółowo zdjęcie nr.2 opony to ewidentnie widać że o coś obcierała i po linii rozwarstwienia brakuje rzeźby bieżnika , czyli jest tam mocno zużyta.

Na pierwszym zdjęciu bieżnik jest ale dopiero w pewnej odległości od pęknięcia , czyli tak jakby opona była mocno zdeformowana i obcierała tylko w miejscu pęknięcia... :whistling:

Dużo tych dziwnych rzeczy w tym aucie, może te koła jeździły w innym i tam dostały po d*pie ?:grin:

Jak dolne wahacze są do wymiany to geometria zawiasu poszła się pie**olić na bank,  koła powinny się zrobić mocno rozbieżne i szczególnie przy hamowaniu może dochodzić do takiego odkształcenia opon że ścierają się najmocniej właśnie na linii tych pęknięć bieżnika i wyglądają jakby o coś obcierały....

Dodatkowo może doszło do wewnętrznego uszkodzenia opon ala moje Nokiany i to zużycie nie jest równomierne na całym obwodzie ?

Napęd quattro bazuje na mechanizmach różnicowych o zwiększonym tarciu wewnętrznym , torsen jest jednym z nich i w tym układzie pracuje zazwyczaj jako miedzyosiowy, w dyfrach są czasem inne tego typu mechanizmy, bardziej kompaktowe.

Ich sposób działania może powodować odczucie przeskakiwania w układzie napędowym przy dużej różnicy prędkości kół i mocnym obciążeniu układu napędowego.

I jest to objaw normalny ,  wynika z ich zasady działania .

Dla tego sterownik silnika fabrycznie zdecydowanie ogranicza moment obrotowy na mocno skręconych kołach by mechanizmy oszczędzać .

Przynajmniej w mojej nie da się wystartować z kopyta na mocno skręconych kołach...

Dużo gdybania ale może coś cię naprowadzi na właściwe przyczyny. 

Celowo napisałem przyczyny bo zazwyczaj takich skomplikowanych przypadkach jest ich kumulacja :D

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Z tymi dolnymi to jest różnie, zależy chyba od stopnia wyrobienia. Ja znając już objawy zużytych tulei wiem, że mam dolne wahacze do wymiany ale na przeglądzie 'spec' z Dekry stwierdził, że są we wzorowym stanie.. Geometria kół ustawiana tydzień temu i panowie stwierdzili, że jedynie dopieścić trzeba było, bo praktycznie nic się nie przestawiło, minimalnie koła zeszły się do środka. Szkoda, że drukarka im nie działała w maszynie bo miałbym porównanie z zeszłym rokiem ale trudno. Tak czy inaczej, Hankooki po 2 latach zużywają się równo, mając 'mięsa' jeszcze na dobre 4 lata a Bridgestone po roku są do wyrzucenia..

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, piotrsob1 napisał:

żo tych dziwnych rzeczy w tym aucie, może te koła jeździły w innym i tam dostały po d*pie ?:grin:

Własnie kupił je nowe. 

Jak dolne wahacze są do wymiany to geometria zawiasu poszła się pie**olić na bank,  koła powinny się zrobić mocno rozbieżne i szczególnie przy hamowaniu może dochodzić do takiego odkształcenia opon że ścierają się najmocniej właśnie na linii tych pęknięć bieżnika i wyglądają jakby o coś obcierały....

Tak wszystko spoko to wiemy i jest logiczne ale jakby nawet tuleje były zerwane i wahacz latałby luźno na min to nie dojdzie Ci do takiej wychylenia żeby opona pomimo deformacji starła się w tym miejscu . 

Ciężko na tej podstawie wyciągać jakieś wnioski, duże masy wirujące sobie luźno mogą wpadać w nieustalone wibracje, zawsze w mechanizmach trochę luzów jest, szczególnie w quattro gdzie jest ich dużo:P

Zgadza się z tym że w sprawnym układzie do żadnego przeskakiwania nie dochodzi. 

Na podnośniku najwięcej roboty mają przeguby napędowe,

w tym wypadku tylko te przy skrzyni ale są igła. 

Panowie tak suma sumaru powiem wam że na moje oko to auto to zbieżność dwóch awarii 

Osobnym problemem będą opony a osobnym przeskakiwanie kół na full skręcie. 

Opublikowano

A tak na logikę to co ma przeskakiwanie kół przy mocnym skręcie do rozcięcia opony, skoro niby o nic nie ociera? Jedynie może przyspieszyć proces ścierania się brzegu opony ale przecież nie na tyle żeby zrobiło się coś takiego. Założyć drugie opony, ogarnąć zbieżność i się wyjaśni czy to wina gównianych opon czy jednak coś gdzieś trze :D

Edytowane przez przem8

Opublikowano

U mnie był podobny problem ustawiana geometria ze 3 razy zużyte dwa komplety opon w ciągu dwóch lat..

Dopiero jak pojechałem na sprawdzenie geometrii do innego warsztatu to okazało się że geometria a i owszem była robiona ale na tym pierwszym warsztacie pomijali kąt PK po zrobieniu geometrii na urządzeniach 3D i ustawieniu wszystkich kątów w granicach tolerancji nie tnie mi opon.. i śmigam już 3 rok na tych samych oponach.

Edytowane przez Robero321

Opublikowano

@DarekS4 Zmienialiście koła na jakieś inne? W ten sposób wyeliminujesz najważniejszą z możliwości.

Opublikowano
  • Autor

@przem8 no i tak jets zrobione. Mówię na nowych oponach nie widzę żeby coś się działo... sprawdzam jeszcze torsena i oddaje .... nie lobię tego mówić ale będzie trzeba jeździć i obserwować 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To wina opon,miałem to samo ,zdejmowałem koło i było ok ,po 2 tygodniach na przeglądzie gość mówi że mam oponę ścięta,kupiłem taką samą używkę i przejeździłem sezon bez ingerencji w zawiechę i geometrię ,nic z oponą się nie działo ,do teraz minęło ok2 lata nic nie robiłem przy zawieszeniu i opony nie ścina,foto opony 

IMG-20200912-WA0006.jpeg

Opublikowano

Czyli temat rozwiązany ? wadliwa opona zmusiła do wymiany całego zawieszenia ?

• 2 lata później...
Opublikowano

@greg2505siemka słuchaj co to może być za przyczyną takiego niszczenia opon ?? U mnie jest to na mniejszym odcinku a chciałbym to wyeliminować zawieszenie całe bez luzów nie wiem jak z łożyskiem bo nie huczy . 

Opublikowano

U mnie winna była opona ,popękała między bieżnikiem i musiała jakiś guzów dostać od wewnątrz,założyłem nowe i nic się nie dzieje od tamtej pory,ogólnie cały komplet co miałem dunlop poszły na śmietnik,wszystkie popękały między bieżnikiem,a miały 3 lata i kupiłem je jako nowe,znajomy miał to samo ,reklamował i dostał nowe