kraxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam:) Spaliła mi się żarówka z lewej strony i jest problem z jej wymianą, gdyż gniazdo zasłonięte jest zbiornikiem płynu układu wspomagania czy jest na to jakiś sposób?
kraxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 To jest normalna wymiana żarówki? Nic nie poprzestawiam?
Morgan Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 ten zbiornik mozna odkręcic i odchylić na bok, co daje wiecej miejsca
kraxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 fizycznie ktoś to wymieniał? bo teoretycznie to wiem jak szło by to zrobić. Ale np nie odchylę zbiornika gdyż jest w ramie
truckmaniac Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 To proste. Wielokrotnie było na Forum. Odkręcasz dwie śruby mocujące lampę na pasie przednim i popuszczasz dwie śruby u dołu. Wysuwasz lampę i wymieniasz żarówkę. Nic nie poprzestawiasz. Czas operacji ok 10 minut (z przerwą na papierosa)
kraxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem a jakie żarówki xenonowe proponujesz??
truckmaniac Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem a jakie żarówki xenonowe proponujesz?? Tu Ci niestety nie pomogę. U siebie na razie mam zwykłe H7. Bi xenona juz mam w domu, ale jestem na etapie kompletowania części do samopoziomu
kraxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 hehe zły dubbing nam dali jakbyś mógł mi przybliżyć co to są bi xenony i samopoziom
GRazny Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 bixenon jak nazwa wskazuje to podwójny xenon... choć nie do końca... masz jedno działo które świeci na mijania... w momencie gdy zapalasz długie soczewka przestawia się i xenon świeci jako długie (a zwykłe długie H7 świecą przed samochód)... rozwiązanie rewelacja... wrażenia niesamowite no i kolega chce sobie dorezać samopoziomowanie czyli automatyczne ustawienie strumienia światła zależnie od załadowania samochodu co wraz ze spryskiwaczami stanowi komplet wyposażenia fabrycznego... W B7 występują już BiXenony skrętne - czyli delikatnie (kilka stopni) skręcają wraz z kierownicą - doświetlając drogę w którą skręcasz (zakręt, łuk) wszystko znajdziesz na forum
bbest Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Dziś wymieniliśmy żarówkę w soczewce od strony kierowcy. Nie trzeba odkręcać całej lampy. Wystarczy odkręcić zbiorniczek z płynem wspomagania (z zieloną nakrętką) i odpiąć kable które przeszkadzają w dostępie do żarówki. Przy odkręcaniu całej lampy trzeba później "wyrównać światła" (umknęło mi fachowe słowo;) Mechanik za wymianę takiej żarówki chciał u nas 40 zł.. Także polecam samemu.. Pozdrawiam
strzeha Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 Jak jest u was z odpięciem kabli od żarówki ja dzisiaj u siebie siłowałem się dobre 40 min (prawa strona-pasażer) myślałem momentami że zaraz coś urwę na szczęście udało sie tylko wydaje mi sie ze niestety lekko ugiołem mocowanie i teraz świecę za wysoko musze jechac na regulacje . Czy te kostki sie tak cięzko wypinają czy jest na nie jakaś metoda ?
Rotor Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 (...) Odkręcasz dwie śruby mocujące lampę na pasie przednim i popuszczasz dwie śruby u dołu. Wysuwasz lampę i wymieniasz żarówkę. Wymieniałem żarówkę, prawa strona, pasażer. Udało się bez demontowania czegokolwiek ale... klapka zamykająca spadła mi na końcu na dół na taką półeczkę przy błotniku. Muszę wyjąć lampę żeby sięgnąć. Dwie śruby u góry widzę a te dolne to o co chodzi z ich popuszczaniem? Gdzie ich szukać?
jacek28 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Opublikowano 1 Stycznia 2013 chodzi o to ze nie musisz je wykrecac do konca wystarczy ze poluzujesz i lampe mozesz wysunac do przodu,sruby sa z tył za lampa,takie same jak u góry chyba,za lampą na dole,potrzebujesz taki długi torx
pakotomasz Opublikowano 1 Stycznia 2013 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Już kilkakrotnie wymieniałem żarówki z prawej i lewej strony i przy każdej wymianie popuszczam lampę i nieco ją wysuwam do przodu. Wymiana na spokojnie trwa może z 10-12min. Dla mnie to dogodniejszy i szybszy sposób:wink:
xbladyx Opublikowano 1 Stycznia 2013 Opublikowano 1 Stycznia 2013 <br /><br /> Pierwsze co zrób to dokręc śrube do oporu tak by dotknęła pasa z kółka zółtego (nie przestawi ci sie lampa jak bd ją ponownie wkładał bo to ogranicznik jest) odkrecasz całkowicie sruby górne (czerwone kółka), popuszczasz pare obrotów dolne sruby (niebieskie kołka) i pociagasz lampe do siebie czas operacji 2 min na lampe
Rotor Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Niestety czas 2 min jest osiągalny jak się ma odpowiednie narzędzia i nie napotka się na niespodzianki. Podpasowałem do torxa jakiś post-radziecki płaski śrubokręt, do tego klucz typu szwed czy coś takiego i kręcę a tu się śrubokręt zwija zamiast śruby. Pojechałem więc do znajomego lakiernika i wyjął przez nadkole - rzeczywiście 2-3 minuty roboty.
xbladyx Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 hehe jak ktoś dawno nie ściągał lampy to moze być troche zapieczona narzędzia to podstawa, a bez zestawu torx w audi nic nie zdziałasz ale sie udało i to sie liczy
Rotor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jaki to rozmiar Torxa? Wcześniej czy później się przyda więc może kupię sobie zwłaszcza, że, jak widzę, ten sam rozmiar jest pod maską w wielu miejscach. Lewa żarówka pewnie też niedługo się spali a dostęp jest jeszcze gorszy.
xbladyx Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jaki to rozmiar Torxa? Wcześniej czy później się przyda więc może kupię sobie zwłaszcza, że, jak widzę, ten sam rozmiar jest pod maską w wielu miejscach. Lewa żarówka pewnie też niedługo się spali a dostęp jest jeszcze gorszy. Torx 30_stka są takie fajne zestawy lub jak chcesz jeden to taki z rączką fajny długi ;]
Rekomendowane odpowiedzi