Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagle zniknęły biegi w skrzyni biegów S-tronic w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi.

Tak ogolnie to te stronic chyba maja srednia opinie, jak z kims rozmawiam to czesty jest komentarz ze "uuu trzeba uwazac bo moze byc droga zabawa". Nie ma szczescie komentarzy ze to katastrofa. Chyba lepsza opinia ciesza sie jednak skrzynie BMW - choc maja skrzynie ZF, a przeciez (o ile to prawda) s-tronic tez tak naprawde jest produkcja ZF ?

Opublikowano
Godzinę temu, Koalakm napisał:

odpukac wszystko oki, jednak poprzedni wlasciciel mowil ze wymienial co 30k zamiast 60, wiec sie tez zastanawiam czy tez tak robic czy normalnie jak producent przewiduje co 60k razem z filtrami?

jak skrócisz interwał + filtry na pewno nie zaszkodzi - osobiście co 50k wymieniam ale mam tą starszą skrzynie,

przy Twojej chyba robiłbym co 40-50kmax

Opublikowano
2 godziny temu, Koalakm napisał:

Tak ogolnie to te stronic chyba maja srednia opinie, jak z kims rozmawiam to czesty jest komentarz ze "uuu trzeba uwazac bo moze byc droga zabawa". Nie ma szczescie komentarzy ze to katastrofa. Chyba lepsza opinia ciesza sie jednak skrzynie BMW - choc maja skrzynie ZF, a przeciez (o ile to prawda) s-tronic tez tak naprawde jest produkcja ZF ?

nic teraz nie jest trwałe poza cvt :) 

10k i masz drugą skrzynie dsg - nie ma się co martwić na zapas

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
W dniu 9.09.2022 o 15:30, RALF76 napisał:

10k i masz drugą skrzynie dsg - nie ma się co martwić na zapas

Dzieki za rady. Wolalbym jednak uniknac tych 10 k hehe ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

u mnie również pojawił się jakieś 3 tygodnie temu ten wspaniały komunikat "awaria skrzyni biegów". Ale po wciśnięciu "P" zniknął i auto jechało normalnie. Po podłączeniu pod komputer okazało się że to ten błąd P17F900. Kolega błąd skasował i jeździłem dalej. Wczoraj znów się ten komunikat pojawił, dzisiaj rano również. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wizytę u mechanika... ciekawe co to będzie. Przebieg 197k.

Opublikowano
16 minut temu, szuwi3 napisał(a):

u mnie również pojawił się jakieś 3 tygodnie temu ten wspaniały komunikat "awaria skrzyni biegów". Ale po wciśnięciu "P" zniknął i auto jechało normalnie. Po podłączeniu pod komputer okazało się że to ten błąd P17F900. Kolega błąd skasował i jeździłem dalej. Wczoraj znów się ten komunikat pojawił, dzisiaj rano również. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wizytę u mechanika... ciekawe co to będzie. Przebieg 197k.

daj znać jaka diagnoza, a oprócz komunikatu coś się działo ze skrzynią?

Opublikowano

Do pierwszego wystąpienia komunikatu chodziła normalnie. Jedynie czasami było lekki szarpnięcie pomiędzy 2->3 i 3->2, ale to w specyficznej sytuacji - na zakręcie 90 stopni, kiedy to skrzynia jakby kombinowała, czy ma dać 2 czy 3. W innych warunkach, zmiana biegów pomiędzy 2 a 3 była nieodczuwalna.

Natomiast po wystąpieniu komunikatu, skrzynia zaczyna "wariować" - wczoraj, przy normalnym/ delikatnym przyspieszaniu, jak już była 3, to wrzuciła na sekundę jakby 2 zamiast 4. Strach się bać co to będzie.

Może ktoś z Was miał też ten błąd P17F900?.

Opublikowano

Mechatronika padła, czeka Cię drogi festiwal.

Opublikowano

Tzn jaki kursy obecnie koszt robocizny z wymianą mechatroniki?

Opublikowano

filtr olej mechatronika robota ok 7000zł

Opublikowano
12 godzin temu, Dev napisał(a):

filtr olej mechatronika robota ok 7000zł

dzieki - ale cena naprawde spora ;) Patrzac ze komplet oryginalu mecahtroniki to 2250zl

Opublikowano

Jeżeli dobrze widzę, to mechatronika kosztuje 2598 ale Euro

https://www.onlineparts24.com/volkswagen-ersatzteile/0CK325026AE048_Mechatron.html

WWW.WILLHABEN.AT

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Nie wiem jaki jest dostęp w B9, ale w C7 wymiana mechatroniki jest prosta i nie powinni za to liczyć więcej jak kilka stówek za robotę.

Popatrz czy tu jest zestaw do twojej skrzyni 

GETRIBO.COM

Oferujemy części do skrzyń biegów: tarcza cierna zestaw naprawczy sprzęgło elektrozawór sterownik hydrauliczny zestaw uszczelnień firm: sonnax borg warner precision transtec

Opublikowano
27 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Jeżeli dobże widzę, to mechatronika kosztuje 2598 ale Euro

https://www.onlineparts24.com/volkswagen-ersatzteile/0CK325026AE048_Mechatron.html

W PL raczej w zl ;) : 

ALLEGRO.PL

21 minut temu, Emejcz napisał(a):

Nie wiem jaki jest dostęp w B9, ale w C7 wymiana mechatroniki jest prosta i nie powinni za to liczyć więcej jak kilka stówek za robotę.

no tak dlatego cena 7k wydaje sie mocno wygorowana...

Opublikowano
12 minut temu, Koalakm napisał(a):

W PL raczej w zl ;)

To o czym pisał @Muskel1 w aso kosztuje tyle: (cena w PLN)

image.png.399e7ea552799a4101341e589e0a9c0f.png

Opublikowano
21 minut temu, Koalakm napisał(a):

W PL raczej w zl ;) : 

ALLEGRO.PL

Twój link nie jest do skrzyni DL382, która siedzi w B9.

Fajnie by było, gdyby części w PL kosztowały tyle samo co w Niemczech ale w złotych. Kupywałbym tylko w PL. 

Niestety realia są inne.

Opublikowano

dużo tańsza jest mechatronika do stronic 1 generacji coś z 2,5k PLN - co jest w stronic 2 że to kosztuje ponad cztery razy tyle?

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Dzisiaj mam inny komunikat - brak wstecznego, auto uziemione. Ale zauważyłem też wyciek oleju - może to ze skrzyni. Olej już zamówiłem, doleję i zobaczę czy pomoże.

Brak wstecznego.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Twój link nie jest do skrzyni DL382, która siedzi w B9.

Fajnie by było, gdyby części w PL kosztowały tyle samo co w Niemczech ale w złotych. Kupywałbym tylko w PL. 

Niestety realia są inne.

ahh dzieki za wyjasnienie - no to faktycznie meksyk cena :/

39 minut temu, szuwi3 napisał(a):

Dzisiaj mam inny komunikat - brak wstecznego, auto uziemione. Ale zauważyłem też wyciek oleju - może to ze skrzyni. Olej już zamówiłem, doleję i zobaczę czy pomoże.

wpolczuje, ja niestety mam 208k przebiegu... ale odpukac jeszcze nic sie niedzieje.

Ja nie mam quattro, czy wtedy s-tronic jest inny?

Opublikowano

Z tego co przeczytałem: "Skrzynia biegów 0CL różni się od skrzyni 0CK (do napędu na przednie 
koła) tylko elementami związanymi z napędem na wszystkie koła – poza tym skrzynie te są identyczne."

39 minut temu, Koalakm napisał(a):

ahh dzieki za wyjasnienie - no to faktycznie meksyk cena :/

wpolczuje, ja niestety mam 208k przebiegu... ale odpukac jeszcze nic sie niedzieje.

Ja nie mam quattro, czy wtedy s-tronic jest inny?

Z tego co przeczytałem: "Skrzynia biegów 0CL różni się od skrzyni 0CK (do napędu na przednie 
koła) tylko elementami związanymi z napędem na wszystkie koła – poza tym skrzynie te są identyczne."

Jak zmiana z 2->3 i 3->2? u mnie tylko to było niepokojące.