Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Światła postojowe przód LED błąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem w moim b6 z żarówkami postojowymi LED już testuję 3 partie tak są na van nawet u kolegi testowałem w b6 i normalnie działają problem polega na tym że nie działają wywala błąd odrazu po uruchomieniu ale na samym zapłonie i włącznik pozycji świateł pozycja działają samochód uruchamiam odrazu przestają działać dodam że na jesień będąc w zakopanym miałem awarie z modułem elektrycznym i tam na miejscu go wymieniali nie wiem czy to ma coś wspólnego może go nie dopisali ? Jak myślicie gdzie szukać problemu 

Dodam że włącznik też wymieniałem świateł

Opublikowano

Prawdopodobnie kolega ma MCE low i nie pokazuje błędu spalonej żarówki.

Opublikowano
  • Autor

Co to znaczy ? No właśnie pokazuje spalona żarówkę i nie działa na uruchomionym silniku a na samym zapłonie działa

Opublikowano

Kompa podpiąć i będzie wiadomo jaki masz MCE, jak w wersji high (sprawdza przepalone żarówki) to żadne tanie ledy nie zadziałają. Tylko MCE w wersji low pozwala na stosowanie pędowych żarówek bez błędu. Z tego miejsca jednak można spokojnie założyć, że musisz kupić ledy z CAN-BUS.

Opublikowano

Can-BUS nie ma nic wspólnego z działaniem/niedziałaniem, wyświetlaniem się info o uszkodzonej żarówce, po zamontowaniu zamiennika led. 

Zamiennik led żarówki postojowej przedniej do auta z diagnozą uszk. żar. jest problematyczny, nie ma takich działających wiecznie/długowiecznie. Wynika to z potrzeby umieszczenia na małej powierzchni płytki, jaką mamy do dyspozycji, (wynikającej ze średnicy otworu w lampie na montaż żarówki postojowej, płytka nie może też być za długa) :

-rezystancji dopasowującej, zwiększającej natężenie prądu w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki)

-lub odpowiedniej ilości elementów led, która stanowić będzie odpowiednie obciążenie w obwodzie  (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki)

-lub odpowiedniej mocy elementu led, ta opcja nie jest stosowana i nie bierzemy jej w tej chwili pod uwagę

We wszystkich wyżej wymienionych pozycjach problemem, który eliminuje taki zamiennik, jako długowieczny w działaniu, jest energia cieplna emitowana przez :

-rezystancję dopasowującą (nieodpowiednią do potrzeb, za mało miejsca na odpowiednią moc tego elementu/elementów)

-elementy led, ich ilość każdy z elementów led wytwarza ciepło x ich ilość....brak odpowiednich odstępów pomiędzy nim (mała powierzchnia płytki)

Ciepła, wręcz gorąca jest b. dużo, nie jest, nie może być odpowiednio odprowadzone z zamiennika (mała powierzchnia płytki, za mało miejsca na zastosowanie odpowiedniego radiatora). Powoduje to dość szybkie jego uszkodzenie, a nawet w skrajnych przypadkach uszkodzenia lampy (nadtopienia plastikowego odbłyśnika, gniazda żarówki).

Czas bezawaryjnego działania takich zamienników led zależny jest od :

-wyposażenia auta w światła do jazdy dziennej (żarówki postojowe nie działają z DRL)

-długości pokonywanych odcinków przez auto, czyli długości działania zamiennika szczególnie w okresie letnim, szczególnie w dzień   

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano

Polecane żarówki masz w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.03.2022 o 12:50, Langista napisał:

Kompa podpiąć i będzie wiadomo jaki masz MCE, jak w wersji high (sprawdza przepalone żarówki) to żadne tanie ledy nie zadziałają. Tylko MCE w wersji low pozwala na stosowanie pędowych żarówek bez błędu. Z tego miejsca jednak można spokojnie założyć, że musisz kupić ledy z CAN-BUS.

Posiadam kolego drugą parę ledów z Can Busem jutro podłącze kompa

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.03.2022 o 13:50, Tomnik napisał:

Can-BUS nie ma nic wspólnego z działaniem/niedziałaniem, wyświetlaniem się info o uszkodzonej żarówce, po zamontowaniu zamiennika led. 

Zamiennik led żarówki postojowej przedniej do auta z diagnozą uszk. żar. jest problematyczny, nie ma takich działających wiecznie/długowiecznie. Wynika to z potrzeby umieszczenia na małej powierzchni płytki, jaką mamy do dyspozycji, (wynikającej ze średnicy otworu w lampie na montaż żarówki postojowej, płytka nie może też być za długa) :

-rezystancji dopasowującej, zwiększającej natężenie prądu w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki)

-lub odpowiedniej ilości elementów led, która stanowić będzie odpowiednie obciążenie w obwodzie  (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki)

-lub odpowiedniej mocy elementu led, ta opcja nie jest stosowana i nie bierzemy jej w tej chwili pod uwagę

We wszystkich wyżej wymienionych pozycjach problemem, który eliminuje taki zamiennik, jako długowieczny w działaniu, jest energia cieplna emitowana przez :

-rezystancję dopasowującą (nieodpowiednią do potrzeb, za mało miejsca na odpowiednią moc tego elementu/elementów)

-elementy led, ich ilość każdy z elementów led wytwarza ciepło x ich ilość....brak odpowiednich odstępów pomiędzy nim (mała powierzchnia płytki)

Ciepła, wręcz gorąca jest b. dużo, nie jest, nie może być odpowiednio odprowadzone z zamiennika (mała powierzchnia płytki, za mało miejsca na zastosowanie odpowiedniego radiatora). Powoduje to dość szybkie jego uszkodzenie, a nawet w skrajnych przypadkach uszkodzenia lampy (nadtopienia plastikowego odbłyśnika, gniazda żarówki).

Czas bezawaryjnego działania takich zamienników led zależny jest od :

-wyposażenia auta w światła do jazdy dziennej (żarówki postojowe nie działają z DRL)

-długości pokonywanych odcinków przez auto, czyli długości działania zamiennika szczególnie w okresie letnim, szczególnie w dzień   

Bardzo rozwinięta odpowiedź za co bardzo dziękuję tylko powiedz mi w czym problem tkwi skoro mój kolega posiada takie samo b6 jak moje różni się tym tylko że mój jest Quatro ale co ma piernik do wiatraka i u niego działa a u mnie tylko na zapłonie jutro podłącze kompa zobaczymy co wywali za bledy

Opublikowano

Inny moduł centralnej elektryki, Twój kolega ma low wersja, która nie sprawdza przepalonych żarówek. Ty masz z pewnością wersję high. 

Opublikowano
20 minut temu, benkarf napisał:

mój jest Quatro ale co ma piernik do wiatraka

Quatro nie ma nic co wiatraka.

Ale wypowiedź wyżej już tak.

Opublikowano
  • Autor

IMG_20220315_225025.jpg

IMG_20220315_213300.jpg

Opublikowano

Screenshot_2022-03-16-01-24-33-973_com.android.chrome.thumb.jpg.a6651a3063ff9ba0b4c7e479f1363e97.jpg

Opublikowano

Masz MCE high i led będzie wyrzucał błąd.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.03.2022 o 01:25, Langista napisał:

Screenshot_2022-03-16-01-24-33-973_com.android.chrome.thumb.jpg.a6651a3063ff9ba0b4c7e479f1363e97.jpg

Tak jak widać brak kanału 10 co robić dalej jak wykonać tego swapa jak jego trudno inny modul

IMG_20220318_222124.jpg

IMG_20220318_222102.jpg

Opublikowano

Nie wiem, czy do takiej operacji nie trzeba się zalogować, @kamil-vag będzie wiedział ?

Opublikowano
9 godzin temu, benkarf napisał:

Tak jak widać brak kanału 10 co robić dalej jak wykonać tego swapa jak jego trudno inny modul

Kanał 81 a nie 10.

Opublikowano
  • Autor

Jeden błąd mniej pozycję dalej nie działają mi

IMG_20220319_174426.jpg

Opublikowano
  • Autor

Żarówka też stopu wymieniona zostały te 3 błędy co zrobić z tymi pozycjami inny moduł czy jak 

Opublikowano
  • Autor

8e0907279e taki moduł byl stary bo takiego szukałem pytanie czy taki został sam zamontowany jak był i na tym module działały żarówki LED takie jak mam teraz żarówki z Canbus 

Edytowane przez benkarf

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

My mamy Ci podpiąć interfejs i sprawdzić? Załóż zwykłe żarówki i sprawdź czy problem zniknie, nikt pojęcia nie ma co tam włożyłeś.

Edytowane przez Langista