Opublikowano 10 Marca 20224 l Witam mam problem w moim b6 z żarówkami postojowymi LED już testuję 3 partie tak są na van nawet u kolegi testowałem w b6 i normalnie działają problem polega na tym że nie działają wywala błąd odrazu po uruchomieniu ale na samym zapłonie i włącznik pozycji świateł pozycja działają samochód uruchamiam odrazu przestają działać dodam że na jesień będąc w zakopanym miałem awarie z modułem elektrycznym i tam na miejscu go wymieniali nie wiem czy to ma coś wspólnego może go nie dopisali ? Jak myślicie gdzie szukać problemu Dodam że włącznik też wymieniałem świateł
Opublikowano 10 Marca 20224 l Prawdopodobnie kolega ma MCE low i nie pokazuje błędu spalonej żarówki.
Opublikowano 11 Marca 20224 l Autor Co to znaczy ? No właśnie pokazuje spalona żarówkę i nie działa na uruchomionym silniku a na samym zapłonie działa
Opublikowano 11 Marca 20224 l Kompa podpiąć i będzie wiadomo jaki masz MCE, jak w wersji high (sprawdza przepalone żarówki) to żadne tanie ledy nie zadziałają. Tylko MCE w wersji low pozwala na stosowanie pędowych żarówek bez błędu. Z tego miejsca jednak można spokojnie założyć, że musisz kupić ledy z CAN-BUS.
Opublikowano 11 Marca 20224 l Can-BUS nie ma nic wspólnego z działaniem/niedziałaniem, wyświetlaniem się info o uszkodzonej żarówce, po zamontowaniu zamiennika led. Zamiennik led żarówki postojowej przedniej do auta z diagnozą uszk. żar. jest problematyczny, nie ma takich działających wiecznie/długowiecznie. Wynika to z potrzeby umieszczenia na małej powierzchni płytki, jaką mamy do dyspozycji, (wynikającej ze średnicy otworu w lampie na montaż żarówki postojowej, płytka nie może też być za długa) : -rezystancji dopasowującej, zwiększającej natężenie prądu w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki) -lub odpowiedniej ilości elementów led, która stanowić będzie odpowiednie obciążenie w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki) -lub odpowiedniej mocy elementu led, ta opcja nie jest stosowana i nie bierzemy jej w tej chwili pod uwagę We wszystkich wyżej wymienionych pozycjach problemem, który eliminuje taki zamiennik, jako długowieczny w działaniu, jest energia cieplna emitowana przez : -rezystancję dopasowującą (nieodpowiednią do potrzeb, za mało miejsca na odpowiednią moc tego elementu/elementów) -elementy led, ich ilość każdy z elementów led wytwarza ciepło x ich ilość....brak odpowiednich odstępów pomiędzy nim (mała powierzchnia płytki) Ciepła, wręcz gorąca jest b. dużo, nie jest, nie może być odpowiednio odprowadzone z zamiennika (mała powierzchnia płytki, za mało miejsca na zastosowanie odpowiedniego radiatora). Powoduje to dość szybkie jego uszkodzenie, a nawet w skrajnych przypadkach uszkodzenia lampy (nadtopienia plastikowego odbłyśnika, gniazda żarówki). Czas bezawaryjnego działania takich zamienników led zależny jest od : -wyposażenia auta w światła do jazdy dziennej (żarówki postojowe nie działają z DRL) -długości pokonywanych odcinków przez auto, czyli długości działania zamiennika szczególnie w okresie letnim, szczególnie w dzień Edytowane 11 Marca 20224 l przez Tomnik
Opublikowano 14 Marca 20224 l Autor W dniu 11.03.2022 o 12:50, Langista napisał: Kompa podpiąć i będzie wiadomo jaki masz MCE, jak w wersji high (sprawdza przepalone żarówki) to żadne tanie ledy nie zadziałają. Tylko MCE w wersji low pozwala na stosowanie pędowych żarówek bez błędu. Z tego miejsca jednak można spokojnie założyć, że musisz kupić ledy z CAN-BUS. Posiadam kolego drugą parę ledów z Can Busem jutro podłącze kompa
Opublikowano 14 Marca 20224 l Autor W dniu 11.03.2022 o 13:50, Tomnik napisał: Can-BUS nie ma nic wspólnego z działaniem/niedziałaniem, wyświetlaniem się info o uszkodzonej żarówce, po zamontowaniu zamiennika led. Zamiennik led żarówki postojowej przedniej do auta z diagnozą uszk. żar. jest problematyczny, nie ma takich działających wiecznie/długowiecznie. Wynika to z potrzeby umieszczenia na małej powierzchni płytki, jaką mamy do dyspozycji, (wynikającej ze średnicy otworu w lampie na montaż żarówki postojowej, płytka nie może też być za długa) : -rezystancji dopasowującej, zwiększającej natężenie prądu w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki) -lub odpowiedniej ilości elementów led, która stanowić będzie odpowiednie obciążenie w obwodzie (do wartości "progowej" przy której sterownik nie zgłasza uszkodzenia żarówki) -lub odpowiedniej mocy elementu led, ta opcja nie jest stosowana i nie bierzemy jej w tej chwili pod uwagę We wszystkich wyżej wymienionych pozycjach problemem, który eliminuje taki zamiennik, jako długowieczny w działaniu, jest energia cieplna emitowana przez : -rezystancję dopasowującą (nieodpowiednią do potrzeb, za mało miejsca na odpowiednią moc tego elementu/elementów) -elementy led, ich ilość każdy z elementów led wytwarza ciepło x ich ilość....brak odpowiednich odstępów pomiędzy nim (mała powierzchnia płytki) Ciepła, wręcz gorąca jest b. dużo, nie jest, nie może być odpowiednio odprowadzone z zamiennika (mała powierzchnia płytki, za mało miejsca na zastosowanie odpowiedniego radiatora). Powoduje to dość szybkie jego uszkodzenie, a nawet w skrajnych przypadkach uszkodzenia lampy (nadtopienia plastikowego odbłyśnika, gniazda żarówki). Czas bezawaryjnego działania takich zamienników led zależny jest od : -wyposażenia auta w światła do jazdy dziennej (żarówki postojowe nie działają z DRL) -długości pokonywanych odcinków przez auto, czyli długości działania zamiennika szczególnie w okresie letnim, szczególnie w dzień Bardzo rozwinięta odpowiedź za co bardzo dziękuję tylko powiedz mi w czym problem tkwi skoro mój kolega posiada takie samo b6 jak moje różni się tym tylko że mój jest Quatro ale co ma piernik do wiatraka i u niego działa a u mnie tylko na zapłonie jutro podłącze kompa zobaczymy co wywali za bledy
Opublikowano 14 Marca 20224 l Inny moduł centralnej elektryki, Twój kolega ma low wersja, która nie sprawdza przepalonych żarówek. Ty masz z pewnością wersję high.
Opublikowano 14 Marca 20224 l 20 minut temu, benkarf napisał: mój jest Quatro ale co ma piernik do wiatraka Quatro nie ma nic co wiatraka. Ale wypowiedź wyżej już tak.
Opublikowano 18 Marca 20224 l Autor W dniu 16.03.2022 o 01:25, Langista napisał: Tak jak widać brak kanału 10 co robić dalej jak wykonać tego swapa jak jego trudno inny modul
Opublikowano 18 Marca 20224 l Nie wiem, czy do takiej operacji nie trzeba się zalogować, @kamil-vag będzie wiedział ?
Opublikowano 19 Marca 20224 l 9 godzin temu, benkarf napisał: Tak jak widać brak kanału 10 co robić dalej jak wykonać tego swapa jak jego trudno inny modul Kanał 81 a nie 10.
Opublikowano 19 Marca 20224 l Autor Żarówka też stopu wymieniona zostały te 3 błędy co zrobić z tymi pozycjami inny moduł czy jak
Opublikowano 20 Marca 20224 l Autor 8e0907279e taki moduł byl stary bo takiego szukałem pytanie czy taki został sam zamontowany jak był i na tym module działały żarówki LED takie jak mam teraz żarówki z Canbus Edytowane 20 Marca 20224 l przez benkarf
Opublikowano 30 Marca 20224 l My mamy Ci podpiąć interfejs i sprawdzić? Załóż zwykłe żarówki i sprawdź czy problem zniknie, nikt pojęcia nie ma co tam włożyłeś. Edytowane 30 Marca 20224 l przez Langista