Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mapy MIB w Audi A4 B9

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ku pewnie na niezadowoleniu pewnych osób które robią to zawodowo - zrobiłem konwersję. Trzeba było podnieść soft US na wyższy (z małą modyfikacją pliku metainfo). Potem dopiero konwersja w MIB i puszczenie softu Eu.

Opublikowano
Godzinę temu, audicoman napisał(a):

Ku pewnie na niezadowoleniu pewnych osób które robią to zawodowo - zrobiłem konwersję. Trzeba było podnieść soft US na wyższy (z małą modyfikacją pliku metainfo). Potem dopiero konwersja w MIB i puszczenie softu Eu.

Brawo

Przygotuj moze instrukcje dla innych albo jakies najwazniejsze wskazowki co i jak.

Opublikowano

Cześć, od niedawna jestem posiadaczem A4 B9 -18', która była ciągnięta ze stanów, jednak nie jestem jej pierwszym posiadaczem w PL. Zacząłem szukać informacji odnośnie aktualizacji map i tak trafiłem na forum. Czytając wątek jednocześnie zbierałem informacje z samochodu co tam tak naprawdę siedzi. Odkrywając FEC 0230002f ze statusem legal, wersję MMI MHI2Q_ER_AUG22_P5092 / 1329, pomyślałem że jest duża szansa że ktoś wcześniej wgrał już tego pięknego wirusika (MIB) i pozostało mi tylko ściągnąć najnowszą wersję map, sformatować pen-drive (nie miałem w domu SD) i wrzucić mapy na nośnik a następnie na samochód. Audi ładnie wykryło pen-drive przeszukało go ale zwróciło komunikat, że nie ma tam plików które może zaktualizować. Chciałbym się Was poradzić ponieważ dekoder FEC nie podał mi daty wygaśnięcia licencji dla tego kodu.  Czy 0230002f nie oznacza licencji life-time? Czy aktualizacja może być przeprowadzona tylko z karty SD? Jakie więc powinny być moje następne kroki żeby móc cieszyć się z najnowszych map a zarazem nie uwalić MMI? MIB od początku?

4dac407a-2591-40f2-8f67-77b16bff6906.jpg

66a61ad9-0818-4dfa-9053-f81f0076282c.jpg

17e9fb96-9c09-4e1a-9ce3-1850f54f607d.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, printpimp napisał(a):

wygaśnięcia licencji dla tego kodu.  Czy 0230002f nie oznacza licencji life-time?

Tak, lifetime. U niektórych aktualizacja nie działa przez USB. Musisz wypróbować z karty SD. Dodatkowo ważne jest, aby system operacyjny komputera był Windows a nie Mac.

Opublikowano
8 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Tak, lifetime. U niektórych aktualizacja nie działa przez USB. Musisz wypróbować z karty SD. Dodatkowo ważne jest, aby system operacyjny komputera był Windows a nie Mac.

2F nie jest lifetime , nowe mapy mają 3 z przodu potrzeba FF lub 3F lub 4F 

Opublikowano (edytowane)

Ach tak, sorry, przeoczyłem, że na końcu jest 2f a nie 3f.

Więc należy wgrać patcha i dopiero instalować mapki.

Edytowane przez Muskel1
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Okej, czyli jednak :( . Czy z tymi wersjami softów jestem bezpieczny jeśli chodzi o wgranie MIB? Czy wymagane do tej operacji jest pobranie paczki patchy ze strony http://mib.mibsolution.one i wrzucenie go do folderu? Pytam ponieważ stronka nie odpowiada.

Edytowane przez printpimp
Opublikowano

Możesz patchować wersję którą masz. Ściągasz albo tylko ten jeden patch do Twojej wersji softu i wrzucasz go do folderu patches, albo wszystkie a M.I.B. sobie sam odpowiednią wersje wybiera.

Opublikowano (edytowane)

Ok, czyli muszę czekać aż stronka wróci do życia żeby móc pobrać tę paczkę. Orientujesz się może czy aktualizacji mogę poddać również bazę danych Gracenote oraz jak to zrobić? Bo aktualnie mam region NA w wersji 12 a z tego co widzę jest dostępna ta baza danych z regionem EU.

Edytowane przez printpimp
Opublikowano
15 minut temu, printpimp napisał(a):

Ok, czyli muszę czekać aż stronka wróci do życia żeby móc pobrać tę paczkę.

Tak.

15 minut temu, printpimp napisał(a):

Orientujesz się może czy aktualizacji mogę poddać również bazę danych Gracenote oraz jak to zrobić? B

Możesz. Poszukaj na fofum ktoś opisał jak.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.05.2024 o 19:11, Muskel1 napisał(a):

Pojawiły się oficjalne aktualizacje map 2024/2025 wersja P370. Do pobrania pod:

https://navigation-maps.volkswagen.com/vw-maps/P370_N60S5MIBH3_EU.7z

lub

https://vw-maps-cdn.lighthouselabs.eu/vw-maps/P370_N60S5MIBH3_EU.7z

To jest cala europa? Pytam bo jest o 10gb mniejszy plik od P350 . 

Edytowane przez tom.1
Opublikowano

Tak, cała EU.

Opublikowano

@Muskel1 mając ori vcp mogę pobrac gdzies pliki frf? Musi mieć identyczny nr plik co mój sterownik napinacza? Bo znalazłem gdzieś na ruskiej stronie ale bez literki C na końcu.

Opublikowano

Musisz poszukać czy w menadżerze będzie do pobrania. Wersję softu masz z indeksem B a nie C.

Z indeksem C masz wersję Hardware 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 30.06.2024 o 07:11, printpimp napisał(a):

Gdyby ktoś szukał paczki z patchami do pobrania to jest pod tym linkiem: 

Ktoś to ściągał? czy to nie jest jakiś wirus czy inna lipa?

Opublikowano

Mam VC i navi 8W0-035-MIB-HGH2.clb

a mapy MHI2Q_ER_AUG22_P3638

W moim przypadku postępuję również tak jak napisał Muskel1?:

Tak w skrócie to musisz pobrać narzędzie More Incredible Bash  oraz folder z Patchami.

Wrzucasz na kartę SD narzędzie M.I.B. 

Na karcie będziesz miał wtedy między innymi folder patches. Do tego folderu wrzucasz pobrane patche (albo wszystkie, które pobrałeś, albo tylko ten jeden odpowiedni dla Twojej wersji

MHI2Q_ER_AUG22_P5092_PATCH)

Tak przygotowaną kartę wrzucasz do slotu SD1 i instalujesz narzędzie z poziomu czerwonego menu.

Po instalacji uruchamiasz zielone menu i wchodzisz w narzędzie M.I.B.

Następnie wybierasz backup i wykonujesz backup. 

Następnie wybierasz  patch ifs root

20240707_225640.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, dan4tech napisał(a):

W moim przypadku postępuję również tak jak napisał Muskel1

Tak.

Opublikowano

Tylko przez kartę SD czy można przez USB ? Bo mam pod ręką tylko mikro sd i adaptery.

Opublikowano

Adapter i microSD też działa. Z USB różnie bywa. U niektórych działa, u  innych nie.