Sobolewski_R Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) Witam Od dwóch tygodni mam problem z moją Audi A4 B6 1.8t BFB. Mianowicie auto pewnego dnia podczas porannego uruchamiania zaczął nierówno pracować a podczas jazdy szarpał i nie miał swojej mocy. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zgaszeniu samochodu i ponownym uruchomieniu auto juz nie chciało odpalic. Kręcił ale nie mógł załapać i dopiero po dłuższej chwili odpala, dławi się i trzęsie. U mechanika po podłaczeniu kompa wyskakuje błąd ubogiej dawki paliwa. Pierwsze co to wymienilismy paliwo co nic nie pomogło. Podmiana pompy paliwa na inną też nie pomogła. Następnie do wymiany poszedł przepływomierz, czujnik temperatury, zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej i podniemiona przepustnica na inną - chwilowa poprawa a po przejechaniu kilku kilometrów problemy wracają. Po sprawdzeniu logów wyszło że podmieniona pompa paliwa nie daje prawidłowego ciśnienia wiec została wymieniona na nową (nie pamiętam jakiej marki ale z wysokiej półki) a wraz z nią filtr paliwa co pomogło i auto zaczęło normalnie odpalać i jeździć. Ale po dwóch dniach, rano auto dalej kręci ale nie odpala od razu tylko dopiero za którymś razem załapuje, nierówno pracuje ale po jakiejś minucie zaczyna normalnie pracować. Podczas jazdy też chwile jakby swojej mocy nie miał ale też po chwili wszystko przechodzi i jedzie normalnie. Co do komputera to albo nie ma błędów albo powtarza się błąd o ubogiej dawce paliwa. Podsumowując wymieniony na nowy przepływomierz, zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej, czujnik temperatury, filtr paliwa i pompa paliwa. Przepustnica podmieniona na inną. Dodam jeszcze że auto ma największe problemy z uruchomieniem i nierówną pracą na zimnym silniku. Na ciepłym szybciej załapie. Macie jakieś pomysły? Edytowane 3 Lipca 2022 przez Sobolewski_R
przem8 Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 Jakie jest faktyczne ciśnienie paliwa? Przeplywomierz jaki zalozony?
Sobolewski_R Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) 25 minut temu, przem8 napisał: Jakie jest faktyczne ciśnienie paliwa? Przeplywomierz jaki zalozony? Przepływomierz BOSCH'a założony, filtra paliwa też a pompa paliwa nowa, oryginalna i podaje ponad 4 bary. Stara pompa podawała 2,7-3 bary. Edytowane 3 Lipca 2022 przez Sobolewski_R
Sobolewski_R Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Opublikowano 3 Lipca 2022 Mechanik podejrzewa, że nowy filtr paliwa (BOSCH) jest wadliwy
pelonek1 Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 11 minut temu, Sobolewski_R napisał: Mechanik podejrzewa, że nowy filtr paliwa (BOSCH) jest wadliwy Filtr paliwa tylko ORI a i tak może nie działać jak źle trafisz.
Sobolewski_R Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Opublikowano 3 Lipca 2022 1 minutę temu, pelonek1 napisał: Filtr paliwa tylko ORI a i tak może nie działać jak źle trafisz. Oryginały jakiej marki są ?.
pelonek1 Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 41 minut temu, Sobolewski_R napisał: Oryginały jakiej marki są ?. Nie wiem.
Kamelot1 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Mam identyczny problem czy jakoś uporałeś się ztym ?
Kamelot1 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Kolego sobolewski Edytowane 8 Lipca 2022 przez Kamelot1
Langista Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 To nie komunikator, na odpowiedź często trzeba zaczekać dłużej jak dzień. U każdego problem może być spowodowany czymś innym, co już zrobiłeś w kierunku napraw?
Kamelot1 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Wiem właśnie , jestem tu świeży . W moim przypadku mechanik postawił diagnozę że pompa siadła potem że sterownik silnika a teraz mówi że filtr paliwa trzeba wymienić na oryginalny bo miesiąc temu wymieniłem filtr marki filtron i zaczęły się problemy. Czekam na wyniki
Langista Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 A mierzył w ogóle ciśnienie paliwa? Te filtry mają zawór wbudowany i często już w pudełku jest uszkodzony. Niech zmierzy i w razie czego będzie podstawą do reklamacji filtra, bo wymieniać można bez końca.
Kamelot1 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Mierzył i stwierdził że jest cisnienie jest dobre ale poniżej max.
Langista Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Ma być 4 bary, wszystko poniżej 3,5 będzie stwarzać problemy. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Langista 1
Langista Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) Sam wkład nawet i Pierburg będzie dobry ale najlepiej VDO - tudzież Continental (wykupił VDO) Edytowane 9 Lipca 2022 przez Langista
Kamelot1 Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 W poniedziałek się dowiem czy to filtr paliwa
Rekomendowane odpowiedzi