Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zwiększone spalanie w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego dokładnie nie wiem ale właściciel na nic się nie skarżył.

Opublikowano
3 minuty temu, mk_welding napisał(a):

Może i zarżnąłem swojego dpf swoim brakiem wiedzy, ale na ten moment spróbuje odratować zgodnie z tym co wczoraj usłyszałem

pisałeś że auto chodzi w trasach więc na pewno się wypalał w dobrych warunkach, jeśli raz czy dwa na m-c zgasiłeś jak się wypalał nie powinno mieć znaczenia

nie pozostaje nic jak wymienić czy wyczyścić ale jak Muskel pisał raczej nie da rady, podzwoń po firmach co się tym zajmują i popytaj

Opublikowano
6 minut temu, RALF76 napisał(a):

pisałeś że auto chodzi w trasach więc na pewno się wypalał w dobrych warunkach, jeśli raz czy dwa na m-c zgasiłeś jak się wypalał nie powinno mieć znaczenia

nie pozostaje nic jak wymienić czy wyczyścić ale jak Muskel pisał raczej nie da rady, podzwoń po firmach co się tym zajmują i popytaj

Tak zrobię!

Opublikowano
2 godziny temu, mk_welding napisał(a):

Może i zarżnąłem swojego dpf swoim brakiem wiedzy, ale na ten moment spróbuje odratować zgodnie z tym co wczoraj usłyszałem. Jeżeli się nie poprawi to trudno, kupie nowy dpf żaden problem.

nie przejmuj sie - nie tylko Ty tak robiles z niewiedzy - ja swego czasu tez. Tez uwazam ze to nie jest ok zrobione. Powinna pojawiac sie kontrolka mowiaca "jezeli nie musisz to nie gas auta bo wypalam dpf". A skoro zaprojektowali tak ze mozesz auto zgasic (w sumie tutaj niegli zabronic przeciez gaszenia auta) no to powinno jednak byc tak zrobione ze auto i dpf sobie z tym jakos radzi... albo dawac pozniej komunikat - "nie dopalilem ostatnio dpf, jezeli jeszcze 2x tak sie stanie to trwale zostanie czesciowo zapchany" ;) a jak jest, dopiero jak juz sie zapcha - to kontrolka jakas sie chyba zapala....

No nic jestem ciekaw Twoich dalszych przygod i tego czy jakies dzialanie faktycznie wplynie na to spalanie (w sensie czyszczenie / wymiana DPF).

Opublikowano (edytowane)

ciekawa sprawa, mówisz ze 32hPa ciśnienie na luzie a pod obciążeniem przy 3 tyś obrotów ciśnienie w okolicach 100hPa, i wypalanie co 150 - 250km

w moim przypadku na luzie ciśnienie to około 12hPa ale za to pod obciążeniem podchodzi pod 300hPa, czyli totalnie na odwrót niż u ciebie,  wypalanie średnio co 600-650km. wypalanie co 1000km to faktycznie bardzo rzadko

troche to mi się nie klei, jeśli filtr przypchany to nie powinno być wyższe ciśnienie w obu przypadkach (na luzie i pod obciążeniem)? oboje mamy przypchany filtr tylko na inny sposób?

druga sprawa, myślę o tym oscylowaniu spalania chwilowego przy stałych warunkach drogowych.

jeśli filtr DPF jest przypchany i to faktycznie on powoduje wyższe spalanie, to czy nie powinno być tak ze to spalanie będzie wyższe cały czas? a tutaj troche pokazuje ze spala więcej, chwile potem troche mniej, a droga, prędkość, obciążenie i jazda takie same.

Troche mi to wygląda jakby cos się przycinało, jakiś zaworek albo cos podobnego, i chwile działało prawidłowo (niższe spalanie) a chwilowo nie (wyższe spalanie), i tak w kółko.

totalnie się zgadzam ze powinny być komunikaty na ekranie podczas wypalania DPF

Edytowane przez 46lukasz
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 46lukasz napisał(a):

ciekawa sprawa, mówisz ze 32hPa ciśnienie na luzie a pod obciążeniem przy 3 tyś obrotów ciśnienie w okolicach 100hPa, i wypalanie co 150 - 250km

w moim przypadku na luzie ciśnienie to około 12hPa ale za to pod obciążeniem podchodzi pod 300hPa, czyli totalnie na odwrót niż u ciebie,  wypalanie średnio co 600-650km. wypalanie co 1000km to faktycznie bardzo rzadko

troche to mi się nie klei, jeśli filtr przypchany to nie powinno być wyższe ciśnienie w obu przypadkach (na luzie i pod obciążeniem)? oboje mamy przypchany filtr tylko na inny sposób?

druga sprawa, myślę o tym oscylowaniu spalania chwilowego przy stałych warunkach drogowych.

jeśli filtr DPF jest przypchany i to faktycznie on powoduje wyższe spalanie, to czy nie powinno być tak ze to spalanie będzie wyższe cały czas? a tutaj troche pokazuje ze spala więcej, chwile potem troche mniej, a droga, prędkość, obciążenie i jazda takie same.

Troche mi to wygląda jakby cos się przycinało, jakiś zaworek albo cos podobnego, i chwile działało prawidłowo (niższe spalanie) a chwilowo nie (wyższe spalanie), i tak w kółko.

totalnie się zgadzam ze powinny być komunikaty na ekranie podczas wypalania DPF

byłem po pracy u tego gościa, ale pożyczył komputer, jak zapytałem o te wartości to powiedział, że niby 30 gram popiolu a 20 hPa na jałowym ciśnienia.
Ja jestem pewien, że widziałem rożnicę ciśnienia 32 hPa a o popiole nic nie mówił. Nie ważne, jak przyjdzie obd eleven to podłącze i sam sprawdzę.

Edytowane przez mk_welding
Opublikowano

A może czujnik różnicy ciśnień źle pokazuje, trzeba by było go sprawdzić i te rurki co do niego dochodzą. Trzeba by było też sprawdzić jaka różnica ciśnień jest przed wypalaniem i po wypalaniu. Bez dobrej diagnostyki bez sensu brać się za wymienianie. 

Opublikowano

Na jałowym nawet przed wypalaniem powinno być ok.10 , a pod obciążeniem to podajemy  min 4 bieg i but w podłodze.

Opublikowano

Wyczyściłem u siebie po raz drugi przepływomierz w ciągu trzech tygodni i spalanie spadło o 1,5 l na trasie, którą codziennie pokonuje do pracy. Wcześniej pomogło takie czyszczenie na tydzień. Ciekawe na ile teraz. Poza tym auto stało się zrywniejsze z dołu więc chyba winowajaca się znalazł.