Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] EGR - Wymiana, czyszczenie, zaślepienie - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Kamilu, czy chcąc sprawdzić EGRa VAG COMem, wystarczy że zrobię próbę statyczną czy dynamiczna też musi być ?

U mnie od początku jak mam auto, EGR leje non stop i w końcu stwierdziłem że dość. Plan mam taki.

1. Zalogować go VAGiem.

2. Zdemontować i wyczyścić EGR.

3. Ponownie zalogować VAGiem.

4. Dać logi do oceny.

Jeżeli będą ok to nie będę wymieniał EGRa i chcę dorobić wystające z tych dziurek wężyki i odprowadzać olej do jakiegoś pojemniczka.

Ma to sens ? PS. zaślepiać póki co nie chcę.

Opublikowano

Możesz statyczną i dynamiczną 003 oraz basic settings. To, że leje nie musi oznaczać, że jest niesprawny. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie od 2 tyg zaczelo wywalac blad 'egr przekroczony limit itp'. Co z tym zrobic? W AVB egr jest elekteyczny? Wczoraj odlaczylem podcisnienie zaslepilem nastepnie skasowalem blad. Niestety po ok 50 km powrocil.. Pomozcie, bo drażni mnie ten check..

Opublikowano

Na forum Ori EGR-y wahlera są po 350zl. Maly koszt, a od pół roku mam święty spokój z jakimikolwiek wyciekami. 

Opublikowano
3 godziny temu, harley22 napisał:

W AVB egr jest elekteyczny?

Nie - sterowany podciśnieniem.

3 godziny temu, harley22 napisał:

Wczoraj odlaczylem podcisnienie zaslepilem nastepnie skasowalem blad. Niestety po ok 50 km powrocil.. Pomozcie, bo drażni mnie ten check..

Od 2003r zaślepienie EGR już wywala błąd - więc albo wymiana na nowy, albo wyrzucenie w programie... 

Opublikowano
4 godziny temu, kamil-vag napisał:

Od 2003r zaślepienie EGR już wywala błąd

nie do końca Kamil, ja mam z marca 03 i po zaślepieniu nie wywalało błedu ale i tak mam go ponownie właczonego ze wzgledu na szybsze nagrzewanie się tylko zw że VCDSem ograniczyłem jego otwieranie :)

Opublikowano

Głównie chodzi mi o to czy to na pewno wina EGRa, bo wymienie a bład nie zniknie i sie wkurze :D

Opublikowano

Różnica w nagrzewaniu jest naprawdę zauważalna. Teraz kiedy ranki są zimne podłączyłem z powrotem swój egr(elektryczny). Podczas jazdy egr jest w pełni zamknięty tylko podczas pełnego wciśnięcia gazu przyspieszajac lub jego pełnym odpuszczeniu jadąc na biegu.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
14 godzin temu, MemberA4 napisał:

nie do końca Kamil, ja mam z marca 03 i po zaślepieniu nie wywalało błedu ale i tak mam go ponownie właczonego ze wzgledu na szybsze nagrzewanie się tylko zw że VCDSem ograniczyłem jego otwieranie :)

bo to jest jest jakoś od czerwca czy lipca :thumbup1: musiałbym popatrzeć to bym wiedział dokładnie :P też ograniczyłem i jeszcze dałem zaślepkę z otworkiem mniejszym niż średnica w rurce (łączniku) i nie wywala błędu. 

14 godzin temu, harley22 napisał:

Głównie chodzi mi o to czy to na pewno wina EGRa, bo wymienie a bład nie zniknie i sie wkurze :D

No jesli masz check i błąd EGR w pamięci ECU to wymiana powinna pomóc. Zawsze możesz sprawdzić sam EGR strzykawką i działanie zaworka N18 w BS 003 - ściągasz wężyk przykładasz palec i czujesz czy naprzemiennie zasysa. Masz dostęp do VAG-a ? 

Opublikowano

Tak mam dostęp do vaga. W jaki sposob moge sprawdzic egr za pomoca strzykawmi? Mechanik sygerowal mi wlasnie ze to moze zaworek bo egr jest podcisnieniowy.

Edytowane przez harley22

Opublikowano

Bierzesz dużą "końską" strzykawkę i zakładasz z wężykiem na króciec EGR - na ten metalowy grzybek. Jak zaciągasz to będzie opór a to znaczy, że membrana jest cała (brak nieszczelności). 

A zawór sprawdzasz wchodząc w grupę 003, potem przełączasz na Basic Settings i będzie naprzemiennie wysterowane zasysanie przez N18 - jak ściągniesz wężyk z grzybka EGR to przykładasz palca i czujesz czy zasysa czy nie...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Oki dzieki na weekendzie sprawdzę ☺

Opublikowano

Panowie od czego zależy czy po zaślepieniu EGR wywali błąd?Chodzi o rocznik czy kod silnika?

Opublikowano

Jeśli ktoś chce to mogę mu wyłączyć EGR w sterowniku tak by nie było błędu, dla kolegów z forum oczywiście za free.

Opublikowano

mam pytanie, wymontowałem rurkę pomiędzy egr a kolektorem i zaślepiłem blachą 2 i 4mm z allegro, ale nie odłączyłem przewodu od grzybka, tzn zawór nadal pracuje, czy musze odczepiać ten wężyk od podciśnienia który steruje zaworem, czy wystarczy tylko wyjecie rurki i zaślepienie otworów?

Opublikowano

Jak dałeś pełne zaślepki, zarówno na dole jaki na górze łącznika EGR z kolektorem wydechowym, to wężyk może zostać na zaworze. Mimo otwarcia i tak nie będzie dopuszczał spalin...

Opublikowano
58 minut temu, kamil-vag napisał:

Jak dałeś pełne zaślepki, zarówno na dole jaki na górze łącznika EGR z kolektorem wydechowym, to wężyk może zostać na zaworze. Mimo otwarcia i tak nie będzie dopuszczał spalin...

tak pełne zaślepki i tu i tu, błędów nie wywala, wiec jestem w trakcie testów jak auto reaguje bez egr'a, po 1,5 roku czyszczenia było sporo tego szlamu, a turbawka tez mi się przycinała, więc postanowiłem na początek egr odłączyć, na BS003 zauważyłem że pokazuje cały czas wartość ok 520-540 przy egr off i egr on

Opublikowano
na BS003 zauważyłem że pokazuje cały czas wartość ok 520-540 przy egr off i egr on

i tak ma być, silnik dostaje cały czas czyste powietrze...