Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wakacje w Chorwacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono bywalców Chorwacji. :hi:

Wybieram się w tym roku na Chorwację grupą 6 osób. wszystko ładnie pięknie, ale okazuje się że zgubiłem paszport. Na nic przeszukiwania całej chaty krok po kroku, zakamarek po zakamarku. Paszportu nie mam. W związku z tym kieruję do was zapytanie?? czy da radę dojechać do Chorwacji bez paszportu?? Złożyłem nowy wniosek, wcisnąłem bajer, że chcę w trybie pilnym itd - mam pieczątkę pani Kierownik, lecz niestety termin odbioru 24 sierpień :wallbash: Na pocieszenie za wyrobienie nowego w związku z zagubieniem kara - 420 zł. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to najwięcej problemów za brak paszportu robią na Słowenii.

Z góry dzięki za odp

Myślę, że bez paszportu nie wjedziesz Chorwacja nie jest jeszcze w Unii.

Pitolicie Hipolicie ...

Kolega pełnoletni? Dowód osobisty ma? To wjedzie: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23491

Bardziej o Zieloną Karę bym się martwił. Bez niej nie wjedzie np. do BiH, Czarnogóry.

Siostrzenica (14 lat) mojej żony też wyrabiała swój pierwszy paszport w tybie pilnym. W ciągu tygodnia już miała. Trzeba się dowiadywać w urzędzie.

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Wyświetleń 332,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzięki AndyN.. po raz kolejny się okazało, że na forum łatwiej coś znaleźć i dowiedzieć się niż wertując google :) Straszą mnie, że na Słowenie trzeba mieć paszport. Myślę, że tak mówią, tylko dlatego, że celnicy używają słowa Passport jako mega uniwersalnego w każdym języku a nie dlatego, że koniecznie paszport. Coż mam nadzieję, że się uda, dzięki za wszystkie miejscówki i opcje tras. Pozdrawiam

Opublikowano

Słowenia jest w EU: http://pl.wikipedia.org/wiki/Unia_Europejska

i ratyfikowała Układ z Schengen: http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen

Jechałem przez Słowację i Austrię. Pierwszą granicą z kontrolą graniczną jest granica Słowenia-Chorwacja.

Opublikowano

dokładnie, ja wjeżdzałem na dowód, info również z tego forum uzyskałem :hi::wink4:

ale mam jeszcze jedno pytanie, do tej pory jeździłem w okolice Rijeki, Puli, w tym roku mam w planach Sibenic, troche to z innej strony i być może ktoś z Was doradzi jak jechać aby najszybciej dojechać na raz rzecz jasna :wink4:

do tej pory jeździłem czechy,austria,słowenia,chorwacja..

Opublikowano

Ja jechałem: Czechy (Cieszyn), Słowacja (autostrady), Austria (autostrady), Słowenia (albo winieta albo kombinowanie z omijaniem płatnych dróg), Chorwacja (autostrady)

Będziesz jechał z Krakowa więc odpadają drogi w PL

Opublikowano

AndyN , tutaj Kraków faktycznie ma zaletę, dodatkowo mieszkam 7km od obwodnicy więc dodatkowo to ułatwia, a pytam bo jadąc z 2 latkiem chciałbym możliwie szybko się tam dostać :wink4:

myślałem też od drodze przez słowacje i węgry, ale ostatnio jechałem na hungaroring na wyścig i jakoś nie powalił mnie dojazd..

Opublikowano

Wróciłem właśnie z Baska Voda i moge polecić mieszkanko dla 6-7 osób (3 pokoje 2 osobowe +dostawka) i kuchnia wszystkie pokoje z balkonami i klimą oraz własnym wc z prysznicem. Gospodyni Polka.

Na parterze i parking do dyspozycji. Do morza około 300m w lini prostej.

Trasa była przes Czechy , Austria, Słowenja- bezproblemowo 0 korków.

Jak cos proszę pytać to cos podpowiem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

wróciliśmy tydzień temu z wyspy Rab. Jak ktoś lubi spokój z dala od tłumów ( i niestety kawałek od plaż ) to mogę polecić: http://holiday-peric.com/en/index.php

trasa z Poznania przez Niemcy, Austrię itp. winiety, tunele i prom trochę kosztuje, ale ponad 1400km w 13h da radę zrobić

proponuję nie wracać w weekend, chyba że bocznymi drogami, przez Zagrzeb do Mariboru (jakieś 300km) jechaliśmy prawie 6h :thumbdown: a dopiero w DE da się to nadrobić trochę :wink4:

jak ktoś ma pytania to pisać

pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jutro wreszcie czas na wakacje :kox:

jak w tym roku wyglądają ceny winietek/opłat za autostrady ?

jadę przez czechy-austrię-słowenie i w chorwacji prawie aż do Splitu, ma ktoś z Was aktualne dane?

Opublikowano

Chorwacja ok. 200 Kun za całą autostradkę aż od wjazdu ze Słowenii do samego Splitu...

Austria 7,5 Euro tygodniówka...

Słowenia 30 Euro - miesięczna, dwutygodnióka 15 Euro...

Czechy nie pamiętam dokładnie bo to już miesiąc temu było ale coś około 70 pln. :wink4: Słowacje omijasz? :mysli:

Opublikowano

akjam , wielkie dzięki :good:

co prawda już posprawdzałem, ale lepiej mieć info spradzone :wink4:

jestem z Krk, więc jade na Cieszyn bezpośrednio :>

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jedzie ktoś w tym roku ??

Opublikowano

ja chyba gdzies sobie pojadę :D ale jeszcze nie wiem gdzie i kiedy :mysli:

Opublikowano

Myślę O BULGARII W Chorwacji w tamtym roku bylem super.mam kolegę powiedział ze większość miejsc jest zawalona .polecam jeziora plewickie w drodze powrotnej.bylem w Makarskiej.

Opublikowano

Ja chciałbym się wybrać na Chorwację w tym roku. W sumie 4 osoby. Możecie polecić jakieś miejsca? Czy ciężko znaleźć nocleg w lipcu? Jak z cenami? Gdzie wymienić walutę?

Coś blisko morza, dla ekipy w wieku około 25 lat ;)

Opublikowano

Mnie namawia kolega i raczej sie skusze. Jade 1 raz, chcemy zarezerwować już noclegi.

Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska.Planujemy wyjazd na początku września.

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&biw=1366&bih=636&q=brela%20chorwacja&gs_sm=e&gs_upl=968l5131l0l12l11l3l0l0l0l274l1684l0.3.5&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

W Bułgarii ponoć już nie tak fajnie jak w Chorwacji.

Niestety nie byłem w żadnym z tych krajów jeszcze.

Opublikowano

Pojechałem w ciemno ale sie udało.wynajęliśmy apartament 50 e za dobę oczywiście klima itd spotkaliśmy chorwata który ma rodzinkę w okolicy lodzi i to on wiele nam pomogli.jak nie pojadę do BULGARII to nie będę miał porównania.DO wody maks 100 metrow plaze oczywiscie kamieniste

Opublikowano

Mnie namawia kolega i raczej sie skusze. Jade 1 raz, chcemy zarezerwować już noclegi.

Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska. Planujemy wyjazd na początku września.

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&biw=1366&bih=636&q=brela%20chorwacja&gs_sm=e&gs_upl=968l5131l0l12l11l3l0l0l0l274l1684l0.3.5&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

jak możesz to jedz raczej w sierpniu, wrzesień jest już chłodniejszy, byłem w lipcu w sierpniu i 2 x we wrześniu, mówie z doświadczenia.

Opublikowano

Miejscowość Brela, 75km od Splitu, przed Makarska. Planujemy wyjazd na początku września.

Bułgarię sobie daruj :thumbdown: Chorwacja - taniej, lepszy dojazd, większość kwater prawie na plaży /30-100m/. W Bułgarii głównie oferują pokoje w apartamentach w dużych ośrodkach. Jedziesz nad morze i zasuwasz półgodziny z lux apartamentu do wody. Poza apartamentami z basenem /te są OK/, reszta to kicha - wkraczasz w inny, prawdziwy bułgarski świat z życiem na niskim poziomie. Turysta w B. traktowany jest znacznie gorzej niż w Ch. Jedyny pozytyw to cena rakiji - w sklepie 10zł za 0,7l, ale chorwacka i tak lepsza - do kupienia w każdym podwórku czy na ulicy. W Ch. byłem w tym rejonie gdzie się wybierasz, bardziej na południe m. Podaca - super. Koniecznie zaplanuj wycieczkę do Dubrownika /tylko tak, żeby być na miejscu ok. 6 rano - później ciężko tam znaleźć wolny parking/.

Opublikowano

@Kmk, z tym wrześniem mi zabiłeś klina...

Chce jechać sie troche wygrzać na słońcu z rodzinką. Może warto przełożyć te 2-3 tyg. wcześniej...

Ten termin ustalił znajomy kolegi który już był wcześniej więc liczyłem na jego doświadcznie. :confused4: