Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby Ci ten pływak z a6 zalegał, to ja go chętnie przytulę. Wal na PW z ceną.

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzisiaj trochę powalczyłem z licznikiem :naughty:

Kolega vauxhall podał mi myk na to żeby uruchomić temperaturę oleju - wymieniłem więc silniczek od wskazania oleju na taki przedliftowy, odciąłem go od reszty

płyty licznika zostawiając tylko masę na górnej nóżce, potem patrząc od przodu podałem sygnał z czujnika temp oleju z podstawy filtra na nóżkę lewą a na prawą +12v - jak widać na zdjęciu sposób działa :D.

Do tego podpiąłem sygnał świec żarowych bo u mnie była do tego zwykła żarówka - masę z niej podałem na odpowiedni pin w liczniku. Podpiąłem też immo - odciąłem nożem masę od diody od immo, do masy zaś podłączyłem sygnał immo z wiązki licznika. Dokładniej to temperaturę oleju i sygnał immo wyprowadziłem sobie na szarą wtyczkę na nieużywane piny 31 i 32 :).

Założyłem poduchę skasowałem błędy i jak widać zapalił mi się airbag na liczniku, jutro spróbuję podać sygnał odwrotny poduszki bo mam w wiązce i taki i taki.

Wymieniłem też pływak na taki od a4.

Został mi jeszcze jeden problem - może ktoś ma pomysł ?

Tak jak wcześniej pisałem po zapaleniu świateł przygasa mi bardzo mocno panel klimy, nie podświetlają się też jego przyciski. Nie ma ktoś pomysłu co to może być ?

Tu zdjęcie licznika stan na dziś ;)

licznikok.jpg

Opublikowano

Efekt super.Co do airbag,to w polifcie idzie inne sterowanie lampka.Albo wymiana na sensor nowszy sensor airbag,tylko zeby na 2 poduchy znalesc moze byc problem.Albo jakis inwenter.Mam schemat ale mi sie nie udalo tego stworzyc.

Opublikowano

Co do poduchy dzisiaj się biorę za to - jak nie podejdzie sygnał odwrócony to zrobię ten inwerter - to w sumie jeden tranzystor, a co do podświetlania klimy poczytałem trochę i wychodzi na to że do klimy nie dochodzi mi sygnał 58d i klimatronik myśli że mam na desce ustawione podświetlenie na minimum, jako że całą klimę dokładałem razem z licznikiem możliwe że ten pin mi gdzieś "uciekł" po drodze.

Opublikowano

kolego wiktorsam, rozumiem, że nie masz sensora w misce olejowej?

Opublikowano

kolego wiktorsam, rozumiem, że nie masz sensora w misce olejowej?

nie,miska seryjna.A niby nie da sie bez sensora :gwizdanie:

Opublikowano

Tak pytam, bo mam mały problem z tymi wskazaniami oliwy. Mam AJM i sensor w misce, ale nie pokazuje mi temp. oliwy. Wsadziłem już drugi czujnik, sprawdziłem wiązkę, żadnych błędów nie ma, a mimo to nie działa ;( Mechanik wspomniał mi coś o kodowaniu, ale nic nie znalazłem na ten temat. Ma ktoś jakiś pomysł?

A czy w AJM też jest czujnik temp. przy filtrze oleju?

Opublikowano

...

za pomiar temperatury odpowiada sensor w misce

Opublikowano

Tak pytam, bo mam mały problem z tymi wskazaniami oliwy. Mam AJM i sensor w misce, ale nie pokazuje mi temp. oliwy. Wsadziłem już drugi czujnik, sprawdziłem wiązkę, żadnych błędów nie ma, a mimo to nie działa ;( Mechanik wspomniał mi coś o kodowaniu, ale nic nie znalazłem na ten temat. Ma ktoś jakiś pomysł?

Wybacz kolego, że zadam durne pytanie, ale... Pojeździłeś parę kilometrów, żeby się olej rozgrzał?

Opublikowano

Poradziłem sobie z przygasającym panelem klimatronika - okazało się że miałem pomieszane piny 58s i 58d i to nie tylko do klimatronika ale i z sygnałem na deskę. Po poprawnym ich połączeniu panel świeci jak powinien :).

Została poducha, obmyślam już inwerter sygnału.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wiktor daj znać jak wyślesz pływak - przelew jednak poszedł za pierwszym strzałem :hi:

Opublikowano

Kurde sporo czytania mam tylko pytanie czy podejdzie mi licznik do mojej audi mam teraz licznik bez fisa a chcial bym z fisem od polifta pasuaj kostki czy trzeba przerabiac ??

jakies nowe kable trzeba ciagnac ??

Opublikowano

Masz 96 rok więc licznik od polifta podejdzie ale trzeba zmienić wszystkie 3 wtyczki (dokładniej zmienić dwie i jedną dołożyć).

Jest trochę roboty ale wszystko do zrobienia. Ja sobie zrobiłem przelotki z starych gniazd od napędu dyskietek ;).

Opublikowano

a masz schemat od starego licznika i schemat od polifta ??

jak bym kupował licznik to odrazu z kostkami a polaczyc to to juz pikus ;)

Opublikowano

...

za pomiar temperatury odpowiada sensor w misce

wiem o tym bardzo dobrze, że za pomiar temp. odpowiada ten sensor,

Wybacz kolego, że zadam durne pytanie, ale... Pojeździłeś parę kilometrów, żeby się olej rozgrzał?

zrobiłem nawet kilkadziesiąt tysięcy :)

odkąd wymieniłem licznik na pełny FIS, czyli jakiś rok temu, wskazówka temp. oleju cały czas leży.

Opublikowano

a masz schemat od starego licznika i schemat od polifta ??

jak bym kupował licznik to odrazu z kostkami a polaczyc to to juz pikus ;)

swir, bodajże na 123 stronie osobiście wklejałem nie schemat, ale rozpiske wtyczek z przedlifta i z polifta. To wystarczy to przerobienia wtyczek, nie potrzebujesz schematu... Szkoda, że mnie w Polsce nie ma, bo bym Ci pomógł przy tym, niedaleko mam do Ciebie...

Opublikowano

ok dzieki ;)

Opublikowano

Dodam że większość kolorów kabelków z przedlifta zgadza się z tymi w polifcie więc jak kupisz oryginalne wtyczki z kawałkiem wiązki to jeszcze łatwiej dojść co gdzie powinno być.

Opublikowano

Witam mam taki problem,otóż czy da się zamienić licznik UK NSI bez fis-a z 4 zegarami na licznik VDO z fis-em i 6 zegarami,nie wiem gdzie szukać,nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi tylko jakieś teorie albo że ktoś komuś mówił że jego znajomy zmienił itp itd moja niunia to B5 1.9 TDI z 99r.

Opublikowano

Panowie jak podwyższyć spalanie na FISie ??

auto tankowane zawsze pod korek w tym samym dystrybutorze i spalanie rzeczywiste 4.9

FIS pokazuje 4,7

w grupie 03 podnosiłem wartości z nominalnych 100 do 115, każdy przeskosk jednostki o 5, to spalanie 0,2-0,3 w górę

a i tak siągle mało, czytałem, że regulacjia jest w tym kanale do 120 więc dlaczego u mnie to nie idze??

wina VAGa, 3,11 z neta i najtańszy kabel????