Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jest wlasnie kontrolka swiec. mignie tylko na chwile ale sluchaj czy przekaźnik pyknie bo to gwarantuje zagrzanie swiec.

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a po ile takie transpordery chodzą ????

Opublikowano

Koledzy a powiedzcie mi taką rzecz:

Zmieniałem zegary na fis i przekładałem kable z kostek 26 do 32 pinowych.

Jaki kabel trzeba podpiąć pod pin 3 (wtyczka zielona 32pinowa), żeby mi się

świeciła kontrolka od świateł postojowych???

Opublikowano

W starych zegarach nie miałeś tej kontrolki? JEsli nie to pociągnij przewód od włącznika świateł :wink4:

Opublikowano

W starych zegarach nie miałeś tej kontrolki? JEsli nie to pociągnij przewód od włącznika świateł :wink4:

W starych nie wiem czy była, na pewno się nie zapalała :tongue4:

A to trzeba podczepić pod plus, minus, czy jak?

Kabla w starych kostkach też nie widziałem...

Opublikowano

nadal walczę z podłączeniem licznika, powiedzcie mi co i gdzie muszę podłączyć aby pozbyć się komunikatu o oleju? Pin 25 w kostce zielonej (pokrywa przedziału silnikowego) podpięty pod masę i nadal wyskakuje komunikat.[br]Dopisany: 24 Październik 2011, 20:38_________________________________________________koledzy napiszcie co mam zrobić z tym komunikatem, pokazuje się olejarka i napis sensor czy jakoś tak

Opublikowano

Bez podłączenia sensora nic nie zrobisz. Chyba, że sprawdzisz u kogoś jaki impuls podawany jest z sensora do zegarów i zrobisz układ imitujący sensor :wink4:

Opublikowano

napisz mi co to za sensor? gdzie się on znajduje i pod który pin podłącza?

Opublikowano

Jest to czujnik poziomu i temperatury oleju, sygnał z niego podawany jest do licznika na pin 15 zielone gniazdo, oprócz tego sam czujnik ma zasilanie a znajduje się on w dnie miski olejowej, oczywiście ty go u siebie nie masz musiałbyś zmienić miskę

Opublikowano

można zrobić emulator sygnału z sensora, poczytaj tutaj: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1353511&sid=128638a4785e7c77fcb608befc052361 post 428

Opublikowano

Ja dzisiaj zmajstrowałem emulator czujnika oleju, po południu sprawdzę czy działa.

Tutaj foto zmontowanego układu:

IMG_20111027_121129.jpg

Koszt wszystkich elementów około 5-10 zł

Co do czujnika poziomu płynu chłodzniczego to też w łatwy i tani sposób przerobiłem z przedlifta na polifta.

Pod licznik podłączyłem masę za pośrednictwem przekaźnika rozłącznego, pod cewkę przekaźnika z jednej strony dałem stały plus z drugiej strony wyjście z oryginalnego czujnika. Teraz gdy skończy się płyn czujnik poda masę na przekaźnik a ten rozłączy masę na liczniku dzięki czemu wyświetli się błąd :). Koszt jakieś 3 zł za przekaźnik.

Opublikowano

a z airbag cos kombinowales??

Jeszcze mam pytanko ten emulator pokaze temp oleju?

Opublikowano

Nie wiem czy pokaże temperaturę, nie podłączałem jeszcze - zrobię to wieczorem, na pewno powinien zniknąć napis sensor.

Z poduchą nie wiem jeszcze też co i jak bo nie miałem czasu jej podłączyć i skasować błędów bo auto w rozsypce. U mnie są w wtyczce dwa przewody zarówno inverted jak i zwykły sygnał do poduchy więc wierzę że na jednym z tych pinów będzie działać ok. Z tego co widziałem problem mają ludzie którzy mają tylko jeden sygnał - muszą wtedy go odwracać a u mnie są oba.

Opublikowano

u Ciebie jedna jest masa drugi sygnal.Wlasnie nie bedzie dzialac tez mialem 2 sygnal-1 z sensora airbag druga zwykla masa.

Opublikowano

Ok w takim razie jak jest w oryginale zrobiona kontrolka poduchy?

Dodam że u siebie miałem licznik uk-nsi. Czy to niejest po prostu podłączona zwykła żarówka ? Jeżeli tak zrobię, tak jak z immo. Odłączę od diody poduchy masę i zepnę z masą żarówki od airbaga.

Opublikowano

tam jest inne sterowanie masami.Mam schemat daj na pw numer gadu albo maila to Ci wysle moze uda Ci sie zrobic.

Opublikowano

koledzy a czy ktoś był by w stanie mi zrobić taki emulator oleju? tylko żeby mi pokazywało temperaturę oleju bo czujnik mam. Jaka cena?

Opublikowano

Przydała by się aktualizacja w 1 poście co i jak podłączyc bo każdy pyta o to samo

Opublikowano

Podłączyłem emulator, wskazówka oleju ani drgnie, ale nie pali się sensor oil. Poczytałem też o tym czujniku poziomu oleju i nie ma szans go oszukać tak żeby pokazywał temperaturę. Czujnik ten składa się z dwóch czujników - zwykłego rezystancyjnego temperatury i czujnika poziomu oleju. Jest naszpikowany elektroniką która zbiera informacje z tych dwóch czujników, przerabia na postać cyfrową i wysyła do licznika. Dlatego nic poza usunięciem napisu sensor nie da się z nim zrobić.

Ja za to ciągle walczę z moim dziadem. Zostały mi takie problemy:

Wyświetla mi się takie coś żółte ;) jak to wyłączyć ? Po odpaleniu mam jeden gong i napis service in i tam ileś km. Wagiem poprzestawiałem czas do serwisu jednak ciągle po przekręceniu kluczyka wyświetla się za ile serwis i to żółte kółko. Jak to ustrojstwo wyłączyć ?

licznik_jpg.jpg

Drugi problem to nadal nie działa obrotomierz. Na kanałach 60 61 62 mam wszędzie 0. Kabelek podłączony ok, sprawdzałem jest przejście.

Ma toś jakiś pomysł ?

Opublikowano

Podłączyłem emulator, wskazówka oleju ani drgnie, ale nie pali się sensor oil. Poczytałem też o tym czujniku poziomu oleju i nie ma szans go oszukać tak żeby pokazywał temperaturę. Czujnik ten składa się z dwóch czujników - zwykłego rezystancyjnego temperatury i czujnika poziomu oleju. Jest naszpikowany elektroniką która zbiera informacje z tych dwóch czujników, przerabia na postać cyfrową i wysyła do licznika. Dlatego nic poza usunięciem napisu sensor nie da się z nim zrobić.

Ja za to ciągle walczę z moim dziadem. Zostały mi takie problemy:

Wyświetla mi się takie coś żółte ;) jak to wyłączyć ? Po odpaleniu mam jeden gong i napis service in i tam ileś km. Wagiem poprzestawiałem czas do serwisu jednak ciągle po przekręceniu kluczyka wyświetla się za ile serwis i to żółte kółko. Jak to ustrojstwo wyłączyć ?

licznik_jpg.jpg

Drugi problem to nadal nie działa obrotomierz. Na kanałach 60 61 62 mam wszędzie 0. Kabelek podłączony ok, sprawdzałem jest przejście.

Ma toś jakiś pomysł ?

Kontrola zużycia klocków, podaj masę na pin 2 w niebieskiej wtyczce, czy to nie jest przypadkiem licznik z A6 po lifcie ?, obrotomierz ma się rozumieć wpięty pod pin 11 w niebieskiej?